Vegan: 10 ingrediënten die onmisbaar zijn in mijn keuken

Sinds ik de stap maakte van vegetariër en veganist zijn er een aantal producten die standaard in mijn keukenkastje te vinden zijn. In dit artikel laat ik je zien welke dat zijn, waar je ze voor kunt gebruiken en wat je er zoal mee maakt.

Cashewnoten

Wat is het?

Ongebrande en ongezouten cashewnoten.

Waar kun je het kopen?

In supermarkten en overal waar noten verkocht worden.

Wat kost het?

Dat hangt er vanaf waar je het koopt. Ik koop ze zelf meestal bij Amazing Oriental per zak met inhoud van 1 kilo en betaal daar ongeveer € 12 voor.

Wat kun je er zoal mee maken?

Liquid smoke

Wat is het?

Liquid smoke is een natuurlijk product en bevat geen dierlijke ingrediënten. Het wordt gemaakt van water waar soms azijn aan toegevoegd wordt. Ook gaat er wat kleurstof bij om het goedje een karamelkleur te geven en een emulgator. En dan het belangrijkste bestanddeel: rook. Dit wordt verkregen door houtsnippers te verbranden. De rook die daar vanaf komt gaat via een schoorsteen naar een condensator waar de rook wordt gekoeld en het vloeibaar wordt.

Waar kun je het kopen?

Het kan lastig zijn om liquid smoke in winkels te vinden. Ik ben het zelf tot nu alleen tegen gekomen bij Eichholtz Delicatessen aan de Leidsestraat in Amsterdam en bij Amazing Oriental waar je het bij de Amerikaanse artikelen kunt vinden. Een andere optie is om het online te kopen. Dat kan bijvoorbeeld hier of hier.

Wat kost het?

Een fles zoals die op de foto kost rond de 5 euro bij Amazing Oriental. Het is heel geconcentreerd dus heb je er maar weinig van nodig en een fles gaat lang mee.

Wat kun je er zoal mee maken?

Edelgistvlokken

.

Wat is het?

Edelgist is een gedroogde en inactieve gist die zich voedt met melasse. Na verhitting wordt de gist gedroogd en ontstaan er schilferige vlokken. Klinkt niet lekker, I know. Maar lees vooral verder. Edelgistvlokken bevatten B1, B2, B3, B6 en foliumzuur. In het Engels heet het nutritional yeast en wordt het als bijnaam nooch genoemd.

Waar kun je het kopen?

Je kunt het kopen bij natuurwinkels en online. Mijn favoriete edelgistvlokken zijn die van Holland & Barrett. Deze smaken heel goed en zijn voordelig, zeker wanneer je ze in de aanbieding koopt. En in sommige supermarkten is het verkrijgbaar van het merk Bio Today.

Wat kost het?

Een zak met 200 gram edelgistvlokken kost bij Holland & Barrett € 4,09. Maar het is de moeite om te wachten tot er een aanbieding is, zoals de 1 + 1 gratis of tweede voor de halve prijs en dan in te slaan.

Wat kun je er zoal mee maken?

Kurkuma

Wat is het?

Kurkuma, ook wel geelwortel genoemd is een specerij die gemaakt wordt van de wortel van de plant. Het geeft gerechten een gele kleur en heeft een sterke, mild bittere smaak.

Waar kun je het kopen?

Je kunt kurkuma gewoon in de supermarkt kopen waar je het bij de kruiden kunt vinden.

Wat kost het?

Een potje in de supermarkt kost rond de twee euro.

Wat kun je er zoal mee maken?

Havermelk

Wat is het?

Een plantaardige melk op basis van haver.

Waar kun je het kopen?

In supermarkten en biologische supermarkten en overal waar plantaardige melk verkocht wordt. Het is verkrijgbaar van verschillende merken zoals Alpro. Je kunt kiezen uit gezoete en ongezoete.

Wat kost het?

Een literpak kost gemiddeld € 2,09.

Wat kun je er zoal mee maken?

Ik vind dit voor in de koffie de lekkerste melk om op te kloppen en te verwarmen. Het schuimt goed en heeft geen muffe nasmaak.

Tapioca meel

Wat is het?

Tapiocameel is een smaakloos en zetmeelrijk ingrediënt dat is gemaakt van gedroogde cassavewortel. Het is heel fijn en poederachtig van structuur en kan veel vocht opnemen. Je kunt het onder andere gebruiken om veganistische mozzerella mee te maken: het zorgt voor een rekbare structuur die mozzarella heeft: dat draderige wanneer je het uit elkaar trekt. Tapiocameel kun je ook gebruiken voor puddings en desserts en als verdikkings- en bindmiddel.

Waar kun je het kopen?

Je kunt het bij sommige supermarkten kopen. Zelf koop ik het in de Aziatische supermarkt zoals Amazing Oriental.

Wat kost het?

Een zak met 400 gram kost ongeveer € 1,20.

Wat kun je er zoal mee maken?

Agar agar

Wat is het?

Agar agar is een witte, smaak- en reukloze stof die wordt verkregen uit de celwanden van roodwieren. Het woord agar is Maleisisch voor gelei. Het wordt hoofdzakelijk gebruikt als vervanger voor gelatine. Gelatine is een stof die vega’s en veganisten zich van onthouden: het wordt namelijk gemaakt van huiden en beenderen van varkens, koeien, gevogelte en soms vis. Ik gebruik het zelf vooral om vegan desserts te maken zoals panna cotta en pudding.

Waar kun je het kopen?

Agar agar is te koop bij biosupermarkten als Ekoplaza, Aziatische supermarkten en gewone supermarkten. En het is natuurlijk online te koop. Zelf heb ik momenteel verschillende pakjes en zakjes staan, ook eentje uit Duitsland waar het een stuk goedkoper is dan hier. Op de foto zie je de verpakking links, die heb ik in een Duitse supermarkt gekocht. Het gele zakje rechts heb ik bij Albert Heijn gekocht. Het is te koop in poedervorm, als vlokken en in strengen. Die laatste heb ik zelf geen ervaring mee, maar ik lees vaak dat dat langer duurt om te bereiden en wat onhandiger is. Ik zou zelf voor de poeder gaan, die is in enkele minuten klaar voor verdere bereiding!

Wat kost het?

Het zakje op de foto kost bij Albert Heijn ongeveer 1 euro.

Wat kun je er zoal mee maken?

Kala namak

Wat is het?

Dit wordt ook wel zwart zout genoemd en is afkomstig uit India. Het is een uitkomst voor veganisten die de beleving en smaak van ei missen, want het ruikt en smaakt  zwavelachtig, wat veel op ei lijkt! Hoewel de naam doet vermoeden dat dit zout zwart van kleur is, is dit niet zo. Het is soms roze gekleurd en soms grijs en vaak een mix van deze twee.

Waar kun je het kopen?

Kala namak kun je in sommige bio supermarkten kopen zoals deze bij Ekoplaza:

Ook verkopen sommige Aziatische supermarkten het, meestal wordt deze soort daar verkocht:

Wat kost het?

De prijzen lopen uiteen. Mijn favoriet is die ik in Duitsland koop in de supermarkt Kaufland, een verpaking met 200 gram kost € 3,99. Maar je hebt maar een klein beetje nodig en een verpakking gaat lang mee!

Wat kun je er zoal mee maken?

Kikkererwten

Wat is het?

Kikkererwten zijn eiwitrijke peulvruchten die veel worden gebruikt in de veganistische keuken. Met de kikkererwten kun je van alles maken: van cookiedough tot burgers, zie hieronder voor wat ideetjes. Maar gooi ook zeker het vocht uit een blik kikkererwten niet weg. Dit goedje wordt ook wel aquafaba genoemd en daar kun je ook van alles mee maken! Het woord aquafaba betekent letterljk bonen water: aqua is water en faba staat voor bonen. Het vocht is zetmeel- en eiwitrijk en heel geschikt om van alles mee te maken. Van vegan marshmallows tot mayonaise en van kokosmakronen tot meringues, met aquafaba vervang je ei/eitwit en dat is ideaal voor zowel veganisten als mensen met een ei-allergie. En ook niet onbelangrijk: je gebruikt een ingrediënt dat normaal weggegooid zou worden. Win win!

Waar kun je het kopen?

Kikkererwten kun je overal kopen, zowel gedroogd (dan heb je alleen geen aquafaba) als in pot en blik.

Wat kost het?

Mijn favoriete kikkererwten zijn die op de foto. Deze zijn van het merk Valle del Sole en zijn verkrijgbaar in diverse supermarkten in de formaten 400 gram die gemiddeld € 0,61 kost en een blik met inhoud van 800 gram die gemiddeld € 0,99 kost.

Wat kun je er zoal mee maken?

Met kikkererwten kun je zoal maken:

Met aquafaba kun je zoal maken:

Appelmoes

Wat is het?

Appelmoes is verkrijgbaar van allerlei merken: van goedkoop tot duur. Je kunt het ook zelf maken, kijk hier voor het recept.

Waar kun je het kopen?

Appelmoes kun je in elke supermarkt kopen. Mijn favoriet is de appelmoes van het huismerk van Albert Heijn.

Wat kost het?

De prijzen lopen erg uiteen. De goedkope appelmoes van AH Basic die ik meestal koop kost € 0,70 voor een pot met 720 ml. inhoud.

Wat kun je er zoal mee maken?

Ik gebruik appelmoes voornamelijk voor het vervangen van ei in recepten. Dit is niet bij elk recept mogelijk, maar wel in de meeste bakrecepten. Benieuwd naar waar je ei nog meer mee kunt vervangen? Kijk dan naar dit artikel.

Print Friendly, PDF & Email
Deel:
Vorig artikel Volgend artikel

geen reacties

reageer