3 Vegan alternatieven voor gevulde eieren

Heerlijk voor op de Paastafel en daarnaast wel wel het hele jaar door wat mij betreft: gevulde eieren. Maar dan wel plantaardig natuurlijk. Huh, gevulde eieren zonder ei? Jazeker! Ik maakte niet 1, niet 2 maar 3 alternatieven. Egg-cellent! 

Versie 1: gevulde eieren met agar agar

Wat mij betreft de lekkerste en meest lijkend op the real thing: het eiwit is op basis van agar agar. Dat is een soort gelatine, maar dan op plantaardige basis. Het eigeel ruikt en smaakt naar ei dankzij het goede kala namak dat ook wel zwart zout genoemd wordt. Dit geeft een zwavelachtige geur die sterk doet denken aan ei. Ik maakte er al eerder heerlijke dingen mee zoals je hier kunt zien.

Ingrediënten voor ongeveer 12 stuks

Eiwit
240 ml. ongezoete amandelmelk
1 teaspoon agar agar
1/4 teaspoon kala namak (zie onderaan bij TIPS voor meer informatie)

Eigeel
100 gram tofu
1 flinke eetlepel vegan mayonaise
1 eetlepel olie
1 theelepel mosterd
1/2 theelepel witte wijnazijn
1/2 theelepel zeezout
1/2 theelepel kala namak
flinke snuf kurkuma (dit geeft het een gele kleur)
snuf zwarte peper
paprikapoeder om over de eieren te strooien

Benodigdheden

  • steelpan
  • vorm om de eieren mee te maken, ik gebruikte naast een eier-mal (gekocht bij de kringloop) ook een kunststof bakje dat normaal vaak in de deur van de koelkast zit om eieren in te bewaren, dat werkte ook prima!
  • keukenmachine of blender (kijk eens naar deze fijne hakmolen/keukenmachine die ik al jaren gebruik voor gerechtjes als deze)
  • spuitzak met spuitmond

Bereidingswijze

  • Meng de amandelmelk, agar agar en kala namak in een steelpan en breng aan de kook. Haal de pan van het vuur zodra het kookt en laat afkoelen. Giet in de ei-vorm en zet minimaal 30 minuten in de koelkast.
  • Meng de tofu, mayonaise, olie, mosterd, azijn, zout, kala namak, kurkuma en peper in een keukenmachine of blender.
  • Haal met behulp van een theelepel of beter nog als je die hebt een meloenballetjeslepel een klein beetje eiwit uit de eieren in het midden, waar de vulling in komt. Dit heb je verder niet nodig en kun je weggooien.
  • Schep het tofu mengsel in een spuitzak met spuitmond. Spuit de vulling in de holtes van de eieren.
  • Bestrooi met paprikapoeder en zet in de koelkast tot je ze gaat serveren.

Versie 2: gevulde eieren van tomaten

Tomaten lenen zich ook prima als alternatief voor gevulde eieren! Het geeft ook meteen een mooi kleurrijk tintje aan de paasstafel.

Ingrediënten voor ongeveer 10 stuks

  • 1 blik kikkererwten van 400 gram
  • 80 ml. vegan mayonaise
  • 4 eetlepels edelgistvlokken
  • 15 ml. citroensap
  • 2 theelepels mosterd
  • 1 theelepel kerriepoeder
  • snuf gemalen komijn
  • zwarte peper
  • zout
  • 5 roma tomaten
  • paprikapoeder om over de eieren te strooien

Benodigdheden

  • keukenmachine of blender
  • spuitzak met spuitmond

Bereidingswijze

  • Giet de kikkerwten af en gebruik het vocht dat ook wel aquafaba wordt genoemd eventueel voor iets ander lekkers, kijk hier maar eens naar ideetjes. Spoel de kikkerwten af met koud water en laat uitlekken.
  • Meng de kikkererwten, mayonaise, edelgistvlokken, citroensap, mosterd, kerriepoeder en zwarte peper in een keukenmachine of blender, niet helemaal fijn: zorg dat er nog wat textuur en bite over blijft.
  • Snij de tomaten doormidden en schep het vruchtvlees er uit.
  • Schep het kikkererwten mengsel in de spuitzak met spuitmond en verdeel het over de tomatenhelften.
  • Bestrooi met paprikapoeder en zet in de koelkast tot je ze gaat serveren.

Versie 3: gevulde eieren van aardappel voor 12 stuks

Je zou het niet verwachten, maar dit doet ook echt aan ei denken in combinatie met de lekkere vulling.

Ingrediënten

  • 6 kleine aardappels
  • 1 blik kikkererwten van 400 gram
  • 80 ml. vegan mayonaise
  • 4 eetlepels edelgistvlokken
  • 15 ml. citroensap
  • 2 theelepels mosterd
  • 1 theelepel kerriepoeder
  • snuf gemalen komijn
  • zwarte peper
  • zout
  • paprikapoeder om over de eieren te strooien

Benodigdheden

  • pan
  • keukenmachine of blender
  • spuitzak met spuitmond

Bereidingswijze

  • Was de aardappelen. Kook ze in de schil in ongeveer 20 minuten gaar tot je er makkelijk met een vork in kunt prikken. Laat de aardappelen helemaal afkoelen.
  • Meng de kikkererwten, mayonaise, edelgistvlokken, citroensap, mosterd, kerriepoeder en zwarte peper in een keukenmachine of blender, niet helemaal fijn: zorg dat er nog wat textuur en bite over blijft.
  • Snij de aardappelen doormidden en haal met behulp van een theelepel of beter nog als je die hebt een meloenballetjeslepel een klein beetje aardappel uit het midden er uit. Dit heb je verder niet nodig.
  • Schep het kikkererwten mengsel in de spuitzak met spuitmond en verdeel het over de aardappelhelften.
  • Bestrooi met paprikapoeder en zet in de koelkast tot je ze gaat serveren.

Tips

  • Agar Agar kun je in Aziatische supermarkten, biosupers en de meeste gewone supermarkten kopen. Bij AH bijvoorbeeld kun je deze kopen, je vindt het op de afdeling met woksauzen en dergelijke.
  • Kala namak kun je bij Aziatische supermarkten en biosupers kopen. Het wordt ook wel zwart zout genoemd.
  • De lekkerste vegan mayonaise vind ik zelf Mayolijn van Remia. Maar je kunt natuurlijk iedere vegan mayonaise gebruiken die je wilt.
  • Edelgistvlokken geven gerechten een kazige smaak. Je kunt het in biosupers kopen en in de meeste gewone supermarkten. Lees er hier meer over.

Nog meer lekkers voor Pasen? Kijk dan eens hier.

Print Friendly, PDF & Email
Deel:
Vorig artikel Volgend artikel

2 reacties

  • Reply Janelle

    Haihai, dank voor de inspiratie. Welke tofu heb je gebruikt voor het eigeel in de 1e versie? Je hebt zoveel soorten en merken tofu in de Oriental.

    19 maart 2021 at 00:57
    • Reply Suzanne

      Hi Janelle, ik heb in dit recept standaard tofu gebruikt die je in de supermarkt koopt in een blok.

      22 maart 2021 at 19:08

    reageer