1 Jaar vegan: mijn favoriete food producten

Een jaar geleden was ik me nu aan het voorbereiden op mijn tweede VeganChallenge: 30 dagen geen dierlijke producten. Ik had al eens eerder mee gedaan en at al regelmatig veganistisch, maar toch vond ik het nog lastig om voor sommige dingen een goede plantaardige vervanger te vinden. Die 1 april vorig jaar werd de datum waarop ik het roer blijvend omgooide: ik bleef veganistisch eten en drinken, ook na die 30 dagen! In het afgelopen jaar heb ik zoveel ontdekt en geleerd. Ik ben zoveel creatiever in de keuken geworden en heb zoveel meer kennis opgedaan over plantaardig eten dan ooit tevoren. En die kennis wil ik graag met je delen. 

Delen met jou: flexitariër, die hier komt om lekkere recepten te zoeken voor tijdens de Meatless Monday of Vega Vrijdag. Met jou, óók als je vleeseter bent maar je wil verdiepen in een vega/veganist in je gezin of omgeving, of recepten zoekt om je vega(n) gasten voor te zetten. Met jou, als je vegetariër bent en eens wil onderzoeken of veganisme wat voor jou is. En met jou, die zich heeft opgegeven voor de VeganChallenge en net als ik vorig jaar aan het googlen is geslagen om tips en trucs te vinden om de aankomende maand plantaardig door te komen op een lekkere en gezonde manier. Dus eigenlijk: aan een ieder die het interessant vind. En heb je een vraag, loop je ergens tegenaan of wil je iets kwijt? Let me know!

In dit artikel laat ik je producten op vegan gebied zien waarvan ik zo enthousiast ben waarvan ik vind dat ze het verdienen in de spotlights te staan. Niet gesponsord, niemand betaalt me hiervoor, dit zijn gewoon de producten die ik het afgelopen jaar heb ontdekt waar ik dol op ben. En jij vast ook. Probeer maar. Echt!

Stel, ik mag een soort startersbox samenstellen voor nieuwe VeganChallenge deelnemers… dan zou dit er in zitten:

Oatly Barista havermelk

Het is geen geheim: ik ben fan van deze melk voor in de koffie. Een poosje geleden was ‘ie ineens overal uitverkocht en zat ik zonder. Drama. Terugvallen op andere plantaardige melksoorten die gewoon niet zo fijn en lekker (of liever gezegd neutraal van smaak) waren als Oatly. Sindsdien probeer ik altijd een emergency stash in de kast te hebben staan van minimaal twee pakken. Iemand tipte me trouwens op Instagram dat ‘ie bij IKEA ook te koop is en daar 20 cent goedkoper is.

Remia Mayolijn

De rest van deze lijst zal in willekeurige volgorde zijn, maar ik begin ‘m met twee favorieten. Op nummer twee: Remia Mayolijn. Ik kan het niet vaak genoeg zeggen. Een betere plantaardige mayonaise kom je, op dit moment althans niet tegen. Deze mayonaise smaakt zo echt dat ik denk dat ik het verschil met de variant met ei niet eens zou proeven. Echt.

Maar er zijn ook veel mensen die Team Jean Baton zijn: van dit merk kun je bij Albert Heijn een veganistische mayonaise kopen. Ik heb ‘m geprobeerd en vind ‘m zeker niet vies, maar heel anders dan de romige ‘patatzaak’ mayonaise als Remia heeft gemaakt. De mayonaise van Jean Baton is een stuk zuurder. Je  moet daar echt van houden.

VEGO chocolade

Say goodbye to vrijwel alle witte- en melkchocolade. Helaas. Als vegan ben je aangewezen op pure chocolade van een hoog percentage cacao. Lastig, want ik ben juist dol op melkchocolade. Maar gelukkig: er is een héél goeie vegan variant van melkchocolade op de markt. En óók nog eens met hazelnoten. Serieus: hou je ook van melkchocolade en hazelnoten, ren dan naar de Ekoplaza en haal zo’n reep. Ze zijn prijzig. Maar voor af en toe: doen. Er is een kleine en grote reep verkrijgbaar. Ik bakte er trouwens ook een batch blondies mee, man die smaakten goed!

Liquid smoke

Oftewel, vloeibare rook. Dit is onmisbaar in de vegan keuken. Het is een beetje lastig om aan te komen, maar als je het eenmaal in huis hebt doe je er heel lang mee. Het is heel geconcentreerd dus heb je er maar weinig van nodig. Maar wat is het nou? Met liquid smoke geef je gerechten en snacks een rokerig smaakje. Zo maakte ik er meerdere malen deze fantastische bacon mee op basis van, hou je vast: rijstvellen. Hier laat ik je nog meer varianten van vegan bacon zien. Yummy!

Kun je echt niet aan liquid smoke komen? Dan kun je het vervangen door een goedje dat ik laatst tegenkwam in de supermarkt, bij het schap met chilisauzen: een flesje verpakt in een kartonnen doosje van Tabasco, de chipotle versie. Deze heeft ook dat typische rooksmaakje.

De Vegetarische Slager kipstukjes

Van andere merken zijn ook plantaardige kipstukjes verkrijgbaar en die zijn vaak wat voordeliger, maar voor mij zijn die van de Vegetarische Slager het beste. Ze smaken heerlijk, hebben een goeie structuur en fijn: ze zijn wat grover en groter. Daardoor kun je er meer kanten mee op dan alleen even roerbakken. Zo reeg ik ze laatst aan satéprikkers als sateetjes. Echt zo lekker.

De Vegetarische Slager Filet Americain

Nog één van de Vegetarische Slager: de Filet Americain die in handige portie verpakkingen wordt verkocht. Ik vind deze zo ontzettend lekker! Vooral met plakjes avocado en peper en zout op een pistoletje.

Al moet ik eerlijk zijn: er gaat niets op tegen deze plantaardige Filet Americain op basis van, ik maak geen grap: rijstwafels. Maar voor de effe-snel-uit-de-supermarkt raad ik je deze absoluut aan.

Autodrop gelatinevrije zoute Brokkenpiloten

Als veganist drop vaarwel zeggen? Gelukkig niet, zeg. Ik ben dol op drop. Natuurlijk, verreweg de meeste soorten bevatten gelatine en/of bijenwas, maar steeds meer fabrikanten hebben door dat er een groeiende vraag is naar dropjes op plantaardige basis. De makers van Autodrop bijvoorbeeld. Die maakten deze zoute stevige dropjes waarvan het water me serieus in de mond loopt alleen al nu ik er over schrijf. Gevaarlijk lekkere dropjes dus. Een zakje kost maar een euro!

Nog meer vegan drop aanraders:

Krijtjesdrop van de Aldi

Heksehyl salmiakdrop

Haribo zoute bommen

Een zakje kost ook maar 1 euro! Net als de zure bommen, die er hetzelfde uit zien maar dan gekleurd en zuur zijn. Eveneens een euro, superlekker en te koop in de meeste supermarkten. Zo’n zakje is sneller leeg dan je bedoeling is, wees gewaarschuwd.

Edelgistvlokken

Met dit goedje help je je eventuele kaas-cravings onder controle te houden. Onlangs nog, toen mijn vriend naast me op de bank een zak cheese onion chips open trok. De geur drong mijn neus binnen en wakkerde iets aan in mijn brein. Ik stond op, liep naar de keuken en maakte ter plekke een pannetje popcorn klaar. Ik maakte mijn eigen cheese onion versie door de popcorn smaak te geven met edelgistvlokken (cheese) en uienpoeder (onion). Mijn cheese onion cravings waren ter plekke gestild. Maar dat is niet het enige dat je kunt doen met edelgistvlokken die ook wel nooch worden genoemd. Kijk hier maar. Onmisbaar in de keuken wat mij betreft!

Turkse pizza’s

Deze Turkse pizza’s zijn helemaal vegan en onwijs lekker. Ideaal om in de vriezer te hebben voor van die dagen waarop je geen zin of weinig tijd hebt om te koken. De pizza is heel smakelijk en makkelijk op te rollen. Nog lekkerder wanneer je ‘m vult met bijvoorbeeld ijsbergsla, tomaat, komkommer en knoflooksaus. Die maakte ik zelf heel eenvoudig door wat vegan mayo (Mayolijn van Remia) te verdunnen met wat water en vervolgens te mengen met peterselie, versgeperste knoflook en wat zwarte peper. Zowel bij sommige filialen van Albert Heijn verkrijgbaar van het merk Lekker & Anders als bij de Aldi, waar ze ook heel lekker zijn. Je vind ze in beide gevallen bij de diepvriespizza’s in de buurt.

TVP
Dit is nog vrij onbekend, maar wat mij betreft moet iedereen hiervan weten want dit maakt het veganizen van veel gerecht zoveel makkelijker: TVP oftewel textured vegetable protein. Het is een vleesvervanger die je in gedroogde vorm bij Aziatische supermarkten en toko’s kunt kopen. Klinkt helemaal niet smakelijk, I know. Maar geloof me: het resultaat is dat wel. Hier schreef ik er een uitgebreid artikel over meer informatie erover.

Zo heb ik echt serieus gesmuld van deze vegan hachee:

En van deze roti, oh mijn gotti.

Woezel en Pip vissticks

Deze vissticks zijn zó ontzettend goed. De textuur, de smaak, de hele beleving: het is echt een aanrader wat mij betreft! Verkrijgbaar bij Jumbo. Lees hier de review die ik erover schreef.

Vegafit Cordon Bleu

Nog een vervanger die wat mij betreft helemaal super is: de plantaardige cordon bleu van het merk Vegafit. Verkrijgbaar bij Albert Heijn. Deze cordon bleu is precies zoals in mijn herinnering: wanneer je ‘m aansnijdt druipt de (in dit geval natuurlijk plantaardige) kaas er uit. Zo lekker. Aanrader!

Vegan pesto

Pesto wordt traditioneel gemaakt met Parmezaanse kaas. Niet vegan dus. En natuurlijk, je kunt het zelf ook prima maken. Maar ik heb daar zelf niet altijd zin in of tijd voor. Bij Albert Heijn kun je terecht voor potjes kant en klare groene pesto. Ik vind deze heerlijk en voeg er vaak een schepje van toe aan de pastasaus.

Gecondenseerde kokosmelk

Ideaal voor tijdens het bakken bij recepten waar gevraagd wordt om gecondenseerde melk. Vervang het door de kokos variant! Verkrijgbaar in de supermarkt.

Ik heb er bijvoorbeeld deze kokosmakronen mee gemaakt.

Of how about dit kokosbrood dat je maakt met maar 3 ingrediënten? I know, right!

Nog meer inspiratie? Klik dan door naar de rubrieken vegan in de supermarkt, vegan in de Aziatische supermarkt en vegan shoplogs.

Deel:
Vorig artikel Volgend artikel

8 reacties

 • Reply Susanne

  Hi!

  Ik heb een vraagje.. ik hoorde dat (teveel) soya niet goed is voor je, en dan vooral voor mannen. Ik maak elke ochtend een smoothie, maar wat voor ‘melk’ kan ik er dan het beste in doen? Is havermelk goed? En waarom is havermelk beter dan soya melk? Bedankt!

  26 maart 2018 at 22:56
  • Reply Nima

   rijstmelk of amandel ?

   27 maart 2018 at 00:16
  • Reply N.Peters

   Dit is een fabel die al lange tijd de wereld over gaat. Producten met 1 bepaald proteïne is het probleem. Beste verdiep je je in een aantal onderzoeken die hierover gedaan zijn.

   26 juni 2019 at 19:49
 • Reply Mevrouw Marloes

  De vegetarische kipstuckjes van de Vegetarische Slager eet ik maandelijks en de vegetarische filet americain van dezelfde slager wekelijks. Zoooo lekker! Die vegetarische Turkse pizza’s ben ik helaas nog nergens tegengekomen 🙁 En dat kokosbrood ga ik ook eens zelf maken, ben benieuwd!

  26 maart 2018 at 23:56
  • Reply Jocelyne

   Die vegetarische Turkse pizza’s liggen bij mijn Albert Heijn gewoon naast de normale Turkse pizza’s in de diepvries.

   27 maart 2018 at 20:43
 • Reply Jocelyne

  Jouw blog is echt geweldig! <3
  Ik ben zelf al 9 jaar vegetariër en deed in oktober voor het eerst mee aan de Vegan Challenge. Sindsdien eet ik vrijwel helemaal plantaardig en ik ga in april weer meedoen aan de Vegan Challenge. Ik vroeg me af welke vers afgebakken broodjes uit de supermarkt je allemaal wel en niet mag eten. Heeft iemand tips?

  27 maart 2018 at 20:14
 • Reply Maud

  Top blog! Lees vrijwel altijd je reviews en heb er echt veel baat bij. Probeer zoveel mogelijk plantaardig te eten. Ben nu zelf slechts vegetariër, maar wie weet wil ik binnenkort wel mee doen aan m’n eerste Vegan challege! Zuivel en kaas gaat voor mij de grootste uitdaging worden, maar als ik alle voordelen die jij hebt ervaren bij elkaar op tel, ga ik zeker een poging wagen!

  Liefs

  24 augustus 2018 at 21:47
 • reageer