Vegan kokosbrood (slechts 3 ingrediënten!)

Kokosbrood, dat was lang geleden! Nou ja, een poosje terug kocht ik een pakje plantaardig kokosbrood bij de biosuper. Want vrijwel al het kokosbrood dat je in de gemiddelde supermarkt kunt kopen bevat gelatine en/of honing: niet vegan dus! Het plantaardige kokosbrood stelde me teleur, ik liet ‘m hier zien. Gewoon helemaal niet zoals in mijn herinnering, vroeger at ik het thuis regelmatig. Mierzoete plakjes op brood: hallo eind 80’s/begin 90’s flashback! Tijd om een eigen versie te maken. En die is heel goed gelukt en maar met 3 ingrediënten! 

Of nou ja eerlijk gezegd: ik kwam er per toeval achter. Eigenlijk was ik alvast voor Valentijnsdag bonbons aan het maken op basis van kokos. Die smaakten wel heel erg naar kokosbrood. Ik paste het iets aan, rolde het uit en verrek: dit is gewoon the real stuff! Geen gezond recept want het zit boordevol suiker. Maar ja, dat is gewoon kokosbrood ook! Zolang je dit niet elke dag eet kan het best. Geniet, maar met mate!

Ingrediënten voor ongeveer 8 plakjes
125 gram gecondenseerde kokosmelk (iets minder dan een half blikje) *
50 gram poedersuiker
150 gram geraspte kokos **
kleurstof indien je het een kleurtje wil geven. Dit kan met kleurstof uit de winkel of een beetje bietensap voor een rode kleur! ***

* dit kun je in de supermarkt kopen. Het staat meestal bij de buitenlandse artikelen en ziet er zo uit:

** ik koop geraspte kokos heel voordelig in de Aziatische supermarkt. Daar betaal je voor een zak met een inhoud van een kilo rond de vijf á zes euro.

*** let op dat wanneer je rode kleurstof koopt, je die met E-nummer 120 laat liggen. Dat is namelijk gemaakt van geplette luizen, het bloed daarvan geeft de mooie rode kleur. Vies he? Kies liever voor de kleurstof die je bijvoorbeeld bij Ekoplaza kunt kopen, het lijkt heel duur maar je hebt maar een beetje nodig per keer. Of gebruik dus bietensap voor een rode kleur!

Bereidingswijze

  • Meng de gecondenseerde kokosmelk met de geraspte kokos en de poedersuiker en voeg eventueel de kleurstof toe.
  • Meng eerst met een pollepel en dan met je handen tot je er een compacte bal van kunt maken. Wanneer je kleurstof gebruikt, is het een goed idee om (wegwerp) handschoenen aan te trekken om je handen tegen verkleuren te beschermen.
  • Leg een vel bakpapier op het aanrecht en leg de bal er op. Druk plat met je handen en leg er een tweede vel bakpapier op. Rol het kokosmengsel zo dun mogelijk uit.
  • Leg het vervolgens met het bakpapier aan beide kanten een kwartiertje in de vriezer om het iets steviger te maken.
  • Trek 1 vel bakpapier voorzichtig los en leg met de kant zonder bakpapier op een snijplank. Trek dan voorzichtig het andere vel bakpapier er af. Snij de plak dan in kleine plakjes kokosbrood. Bewaar in de koelkast.

Nog meer lekkere beleg ideetjes? Klik hier!

Chiapudding met havermout

Chiapudding met havermout

Je bent vast al bekend met chiapudding: een mengsel van chiazaadjes en plantaardige melk, die samen in een paar uur tijd de structuur van pudding zorgen. Lekker en supergezond, maar ik heb onlangs een iets andere wijze ontdekt waar ik erg enthousiast over ben: chiapudding met havermout! Dit zorgt ook ...
Lees verder
TikTok ontdekkingen #31: chocolade-pindakaas rijstwafels

TikTok ontdekkingen #31: chocolade-pindakaas rijstwafels

In deze serie probeer ik hacks en recepten uit die ik op TikTok heb ontdekt. Deze keer een eenvoudige maar oh zo lekkere: een soort Snickers achtige reep gemaakt met rijstwafels, pindakaas en chocolade! ...
Lees verder
TikTok ontdekkingen #29: honey sriracha bagels

TikTok ontdekkingen #29: honey sriracha bagels

In deze serie probeer ik foodhacks en bijzondere combinaties op het gebied van eten en drinken die ik voorbij zag komen op TikTok. Met deze keer een bagel belegd met zoet en pittig: namelijk honing en sriracha! ...
Lees verder
Hollandse pot Nederlandse gerechten veganized veganistische plantaardige plantbased vegetarische lactosevrij versie van poffertjes

Vegan Hollandse pot #1: poffertjes

Deze nieuwe serie met typische Hollandse recepten maar dan vegan trap ik af met een heerlijk gerecht: poffertjes! Wie lust ze niet? Ik ben er echt dol op en heb een heerlijke vegan versie gemaakt. Het ei wordt vervangen door een ingrediënt dat je niet snel zou verwachten ...
Lees verder
Chocolade dadels

Chocolade dadels

Tover medjool dadels om tot heerlijke chocolaatjes! In dit artikel laat ik je drie ideetjes zien om te vullen, maar de variaties zijn eindeloos ...
Lees verder
Paaseitjes bark

Paaseitjes bark

Voor de paasdagen heb ik een heerlijk ideetje voor je: chocolade bark met paaseitjes! Bark is het Engelse woord voor schors trouwens, niet te verwarren met barf, wat een heel andere betekenis heeft. Hoe dan ook, je kunt hier volop mee variëren met wat je hebt liggen aan chocolade en ...
Lees verder
TikTok ontdekkingen #27: vegan honing van maïskolven

TikTok ontdekkingen #27: vegan honing van maïskolven

In deze serie probeer ik food hacks en recepten uit die ik tegenkom op TikTok. Deze keer werd mijn interesse gewekt door een filmpje van een vrouw die een pannetje water liet zien waarin de twee maïskolven zonder maïs erop liet koken. Het resultaat met een paar toevoegingen: vegan honing! ...
Lees verder
veganistische versie van het dessert Eton Mess

Eton Less

Ik noem het Eton Less: een plantaardige variant van het bekende Engelse toetje Eton Mess. Mocht je dit niet kennen, dit bestaat uit verkruimelde meringues gemengd met slagroom en rood fruit. Het rode fruit bestaat deels uit verse frambozen en deels uit gepureerde frambozen. En de vegan meringues maakte ik ...
Lees verder
Meringues gemaakt van het vocht uit een blik kikkererwten ook wel aquafaba genoemd

Vegan aquafaba meringues

Gooi het vocht uit een blik kikkererwten niet weg: je kunt er heerlijke dingen mee maken. Wat dacht je van meringue? In dit artikel laat ik je zien hoe je ze maakt met het vocht dat ook wel aquafaba wordt genoemd. Hartstikke makkelijk, het kost je alleen wat geduld aangezien ...
Lees verder
wortelzalm, zalm van wortel, winterwortel zalm, vegan, veganistische zalm, plantaardig, plantbased, vegan vis

Wortelzalm

Wist je dat je met wortels een heel overtuigende plantaardige versie van gerookte zalm kunt maken? Ik doe dat met behulp van liquid smoke, een goedje dat voor de onmisbare rookgeur- en smaak zorgt ...
Lees verder
Print Friendly, PDF & Email
Deel:
Vorig artikel Volgend artikel

9 reacties

  • Reply Myrthe

    Hee
    Wat doe je met de poedersuiker? Of is dat zodat ze niet blijven plakken??

    17 januari 2018 at 16:18
    • Reply Suzanne

      Oops, die hoorde er dus wel bij in de bereidingswijze. Gelijk aangepast, dank je! 🙂

      17 januari 2018 at 16:26
  • Reply Ice Pandora

    Dit is wel héél gaaf en leuk recept idee 😀
    Mhmm kokosbrood, dat heb ik allang niet meer gegeten.
    Bedankt voor het delen!

    xx http://wwww.icepandora.com

    18 januari 2018 at 19:43
  • Reply eline

    Het biologische glutenvrije kokosbrood van de albert heijn is vegan

    23 januari 2018 at 09:59
  • Reply eline

    merk theunisse

    23 januari 2018 at 10:01
  • Reply Soetkin

    Hallo Suzanne,
    bedankt voor dit receptje! Ik gebruikte het een eerste keer als basis voor een plantaardig Olaf-figuurtje om de verjaardagstaart van mijn dochtertje mee te decoreren. Het mengsel valt wel wat brokkelig uit, ook voor op de boterham breekt het heel gemakkelijk, vind ik. Maar verder toppie alternatief 🙂

    16 maart 2019 at 20:16
    • Reply Soetkin

      Hallo Suzanne. Ik wou nog mijn verdere kokosbrood-ervaring met je delen. Ik gebruik er eigenlijk een “gewoon” blik kokosmelk voor (uit de Belgische Wereldwinkel). Elke keer als ik kook met kokosmelk, schep ik er 125g van het bovenste vaste gedeelte uit om er kokosbrood van te maken. Tegenwoordig probeer ik bij mijn ontbijt geen suiker meer te eten, dus experimenteerde ik met een variant: de poedersuiker heb ik vervangen door 1 eetlepel arrowroot (volgens mij lukt het ook met maizena). Voor de smaak voeg ik nog een heel klein beetje stevia toe, maar het kan eigenlijk ook zonder. Het resultaat is een stevige koek die niet zoet maar wel puur naar kokos smaakt. Ontbijt gered ;-).

      16 april 2020 at 21:33
  • Reply Remco

    Ik heb vorige week een kokosbrood gemaakt was prima en lekker. Hoe lang is dat houdbaar? (in/uit koeling) Ik maak dan meteen van 450gr kokos.

    19 augustus 2020 at 18:04
    • Reply Suzanne

      Hoe lang het precies houdbaar is durf ik niet te zeggen, ik heb alleen deze hoeveelheid gemaakt en binnen enkele dagen opgemaakt.

      20 augustus 2020 at 10:40

    reageer