Vegan banketletter

Dit is één van de meest eenvoudige recepten die er bestaan, maar het resultaat is zo smaakvol en lekker. Het brengt me terug naar vroeger, naar de spanning voor pakjesavond met warme chocolademelk en zo’n flink stuk banketletter. Nu anno 2023 maak ik ‘m zelf, helemaal plantaardig met maar een handjevol ingrediënten. Net zo lekker!

Bladerdeeg

Het meeste koelverse bladerdeeg is vegan, met deze soorten zit je goed:

  • AH bladerdeeg op rol
  • Jumbo bladerdeeg op rol
  • Tante Fanny vers bladerdeeg (Dekamarkt en Dirk)
  • Schär glutenvrij bladerdeeg (Jumbo)
  • Donaustrudel bladerdeeg (Ekoplaza)

Amandelspijs

Amandelspijs kun je makkelijk zelf maken, kijk hier voor het recept.

Nog makkelijker is een kant en klare versie uit de winkel. Deze zijn vegan:

  • AH amandelspijs
  • Dr. Oetker amandelspijs

Vervang het ei om het amandelspijs kneedbaar te krijgen met 25 ml. water of een eivervanger.

Egg wash

Is er een Nederlands woord voor egg wash, nee toch? Hoe dan ook, hiermee bedoel ik het mengsel dat je over bladerdeeg strijkt met een bakkwastje om het een beetje glans en kleur te geven tijdens het bakken. In plaats van ei gebruik ik graag een mengsel van plantaardige melk en maple syrup. Dit smaakt lekker en geeft een mooi resultaat!

Afdrukken

Vegan banketletter

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Auteur: Suzanne
  • Genoeg voor: 6 personen 1x

Ingrediënten

Scale
  • 1 rol vers bladerdeeg
  • 300 gram amandelspijs
  • 3 eetlepels plantaardige melk
  • 1 eetlepel maple syrup
  • ongeveer 12 garneeramandelen (dit is  optioneel)

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Rol het bladerdeeg uit op het meeverpakte bakpapier.
  • Maak het amandelspijs naar dit recept of kies voor kant en klaar amandelspijs. In dat geval maak je het amandelspijs kneedbaar met 25 ml. water of een eivervanger.
  • Kneed het amandelspijs in een langwerpige vorm, zo lang als het brede gedeelte van het bladerdeeg.
  • Leg het amandelspijs in het midden van het bladerdeeg en vouw het dicht, leg het met de vouwnaad naar beneden op het bakpapier.
  • Laat in langwerpige vorm of vorm in een letter zoals ik heb gedaan in een V (de v van vegan uiteraard).
  • Verdeel er eventueel garneeramandelen over.
  • Meng de plantaardige melk met maple syrup en verdeel dit met een bakkwastje over de bovenkant en zijkanten van de rol bladerdeeg.
  • Bak de boterletter in 20-25 minuten goudbruin in de oven.
Print Friendly, PDF & Email
Deel:
Vorig artikel Volgend artikel

geen reacties

reageer

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star