Vegan kokosbrood (slechts 3 ingrediënten!)

Kokosbrood, dat was lang geleden! Nou ja, een poosje terug kocht ik een pakje plantaardig kokosbrood bij de biosuper. Want vrijwel al het kokosbrood dat je in de gemiddelde supermarkt kunt kopen bevat gelatine en/of honing: niet vegan dus! Het plantaardige kokosbrood stelde me teleur, ik liet ‘m hier zien. Gewoon helemaal niet zoals in mijn herinnering, vroeger at ik het thuis regelmatig. Mierzoete plakjes op brood: hallo eind 80’s/begin 90’s flashback! Tijd om een eigen versie te maken. En die is heel goed gelukt en maar met 3 ingrediënten! 

Of nou ja eerlijk gezegd: ik kwam er per toeval achter. Eigenlijk was ik alvast voor Valentijnsdag bonbons aan het maken op basis van kokos. Die smaakten wel heel erg naar kokosbrood. Ik paste het iets aan, rolde het uit en verrek: dit is gewoon the real stuff! Geen gezond recept want het zit boordevol suiker. Maar ja, dat is gewoon kokosbrood ook! Zolang je dit niet elke dag eet kan het best. Geniet, maar met mate!

Ingrediënten voor ongeveer 8 plakjes
125 gram gecondenseerde kokosmelk (iets minder dan een half blikje) *
50 gram poedersuiker
150 gram geraspte kokos **
kleurstof indien je het een kleurtje wil geven. Dit kan met kleurstof uit de winkel of een beetje bietensap voor een rode kleur! ***

* dit kun je in de supermarkt kopen. Het staat meestal bij de buitenlandse artikelen en ziet er zo uit:

** ik koop geraspte kokos heel voordelig in de Aziatische supermarkt. Daar betaal je voor een zak met een inhoud van een kilo rond de vijf á zes euro.

*** let op dat wanneer je rode kleurstof koopt, je die met E-nummer 120 laat liggen. Dat is namelijk gemaakt van geplette luizen, het bloed daarvan geeft de mooie rode kleur. Vies he? Kies liever voor de kleurstof die je bijvoorbeeld bij Ekoplaza kunt kopen, het lijkt heel duur maar je hebt maar een beetje nodig per keer. Of gebruik dus bietensap voor een rode kleur!

Bereidingswijze

  • Meng de gecondenseerde kokosmelk met de geraspte kokos en de poedersuiker en voeg eventueel de kleurstof toe.
  • Meng eerst met een pollepel en dan met je handen tot je er een compacte bal van kunt maken. Wanneer je kleurstof gebruikt, is het een goed idee om (wegwerp) handschoenen aan te trekken om je handen tegen verkleuren te beschermen.
  • Leg een vel bakpapier op het aanrecht en leg de bal er op. Druk plat met je handen en leg er een tweede vel bakpapier op. Rol het kokosmengsel zo dun mogelijk uit.
  • Leg het vervolgens met het bakpapier aan beide kanten een kwartiertje in de vriezer om het iets steviger te maken.
  • Trek 1 vel bakpapier voorzichtig los en leg met de kant zonder bakpapier op een snijplank. Trek dan voorzichtig het andere vel bakpapier er af. Snij de plak dan in kleine plakjes kokosbrood. Bewaar in de koelkast.

Nog meer lekkere beleg ideetjes? Klik hier!

Vlaatjes (4 ingrediënten!)

Vlaatjes (4 ingrediënten!)

Geen vlaaitjes maar supersnelle vegan taartjes met plantaardige vla. Ik noem ze vlaatjes! En ze zijn zo lekker. Met slechts 4 ingrediënten en korte bereidingstijd ...
Watermeloen frietjes - TikTok ontdekkingen #37

Watermeloen frietjes – TikTok ontdekkingen #37

In deze serie probeer ik hacks uit die ik op TikTok heb gezien. Deze keer zijn de frietjes van watermeloen met aardbeiendip aan de beurt! ...
Rode linzen omelet

Rode linzen omelet

Een poosje geleden heb ik roze linzen wraps ontdekt. Die zijn zo makkelijk om te maken en zo superlekker. Het enige dat je nodig hebt zijn gedroogde rode linzen en water of groentebouillon. Even pureren, bakken als pannenkoekjes en klaar! Toen er laatst eentje wat dikker was uitgevallen bedacht ik ...
Vegan chocoladerotsjes met sinaasappelsmaak

Vegan chocoladerotsjes met sinaasappelsmaak

Zo eenvoudig maar zo lekker: pindarotsjes! Ze zijn er in de supermarkt in vegan versie verkrijgbaar in de smaak puur van het Jumbo huismerk. Lekker, maar eerlijk? Ik vind ze vaak zo massief. Liever maak ik ze zelf en dan wat platter, letterlijk makkelijker te behappen. En natuurlijk is het ...
Croissant wafels - TikTok ontdekkingen #36

Croissant wafels – TikTok ontdekkingen #36

In deze serie probeer ik hacks en recepten die ik op TikTok tegen kom. Deze keer probeerde ik de hack om croissantdeeg uit blik om te toveren tot wafels. Dat is zo goed gelukt en voor herhaling vatbaar! Ik maakte een hartige en zoete variant ...
vegan chocoladebol moorkoop moorkoppen

Retro vegan #18: vegan chocoladebollen – supereasy en zonder oven!

Hear me out: vegan chocoladebollen waar je geen oven voor nodig hebt, maar slechts een paar producten uit de supermarkt. Alles behalve gezond maar hey het is en blijft een gebakje natuurlijk. Mocht je net als ik veganist zijn en het water je in de mond loopt bij de herinnering ...
Rockstar bread met slechts 4 ingrediënten - TikTok ontdekkingen #35

Rockstar bread met slechts 4 ingrediënten – TikTok ontdekkingen #35

In deze serie probeer ik hacks en recepten die ik op TikTok tegen kom. Vaak komt er ook een stukje veganizen bij kijken, maar dit recept is van zichzelf al vegan: rockstar bread! Ik kwam het tegen op het account van een Australische dame die zo enthousiast vertelde over dit ...
Rijstvel mochi - TikTok ontdekkingen #33

Rijstvel mochi – TikTok ontdekkingen #33

In deze serie probeer ik hacks en recepten uit die ik op TikTok heb ontdekt. Dit keer: mochi met rijstvellen! Ik had niet zo'n hoge verwachting hiervan, maar wat pakte dit waanzinnig lekker uit. En je kunt hier volop mee variëren! ...
Vegan rookkaas crackers

Vegan rookkaas crackers

Oh wow, dit is toch een ontdekking! Voordat ik vegan werd maakte ik graag af en toe rookkaas crackers, ken je die? Vooral heel populair in de wereld van koolhydraatarme diëten, ik at het gewoon omdat ik het zo lekker vond. Even in de magnetron en het plakje kaas werd ...
Crispy sperziebonen

Crispy sperziebonen

Deze heerlijke en gezonde snack maak je in een handomdraai. En ze zijn verrassend lekker: krokante sperziebonen! De oven doet het meeste werk ...
Print Friendly, PDF & Email
Deel:
Vorig artikel Volgend artikel

9 reacties

  • Reply Myrthe

    Hee
    Wat doe je met de poedersuiker? Of is dat zodat ze niet blijven plakken??

    17 januari 2018 at 16:18
    • Reply Suzanne

      Oops, die hoorde er dus wel bij in de bereidingswijze. Gelijk aangepast, dank je! 🙂

      17 januari 2018 at 16:26
  • Reply Ice Pandora

    Dit is wel héél gaaf en leuk recept idee 😀
    Mhmm kokosbrood, dat heb ik allang niet meer gegeten.
    Bedankt voor het delen!

    xx http://wwww.icepandora.com

    18 januari 2018 at 19:43
  • Reply eline

    Het biologische glutenvrije kokosbrood van de albert heijn is vegan

    23 januari 2018 at 09:59
  • Reply eline

    merk theunisse

    23 januari 2018 at 10:01
  • Reply Soetkin

    Hallo Suzanne,
    bedankt voor dit receptje! Ik gebruikte het een eerste keer als basis voor een plantaardig Olaf-figuurtje om de verjaardagstaart van mijn dochtertje mee te decoreren. Het mengsel valt wel wat brokkelig uit, ook voor op de boterham breekt het heel gemakkelijk, vind ik. Maar verder toppie alternatief 🙂

    16 maart 2019 at 20:16
    • Reply Soetkin

      Hallo Suzanne. Ik wou nog mijn verdere kokosbrood-ervaring met je delen. Ik gebruik er eigenlijk een “gewoon” blik kokosmelk voor (uit de Belgische Wereldwinkel). Elke keer als ik kook met kokosmelk, schep ik er 125g van het bovenste vaste gedeelte uit om er kokosbrood van te maken. Tegenwoordig probeer ik bij mijn ontbijt geen suiker meer te eten, dus experimenteerde ik met een variant: de poedersuiker heb ik vervangen door 1 eetlepel arrowroot (volgens mij lukt het ook met maizena). Voor de smaak voeg ik nog een heel klein beetje stevia toe, maar het kan eigenlijk ook zonder. Het resultaat is een stevige koek die niet zoet maar wel puur naar kokos smaakt. Ontbijt gered ;-).

      16 april 2020 at 21:33
  • Reply Remco

    Ik heb vorige week een kokosbrood gemaakt was prima en lekker. Hoe lang is dat houdbaar? (in/uit koeling) Ik maak dan meteen van 450gr kokos.

    19 augustus 2020 at 18:04
    • Reply Suzanne

      Hoe lang het precies houdbaar is durf ik niet te zeggen, ik heb alleen deze hoeveelheid gemaakt en binnen enkele dagen opgemaakt.

      20 augustus 2020 at 10:40

    reageer