Vegan ontdekking: Textured Vegetable Protein (TVP)

Ik ben dol op winkels als Amazing Oriental: in zulke Aziatische supermarkten kan ik rustig een uur rondkijken. Steeds weer kom ik nieuwe producten tegen en vind ik het erg leuk om die uit te proberen. Al heel vaak zag ik ze liggen: plastic zakken met gedroogde soja en soortgelijke ingrediënten. Echt aantrekkelijk zag het er niet uit, dus kwam het er nooit van om het eens te proberen. Tot vorige week, toen ik weer eens bij Amazing Oriental was. Ik besloot twee zakken mee te nemen: sojabrokken en soja proteïne ‘beef’stukken. Met die laatste ben ik de keuken in gedoken, zette mijn vooroordelen opzij en ontdekte wat een fantastisch product dit is.

First things, first: die soja proteïne stukken. Klinkt ook niet echt aantrekkelijk, toch? En zo ziet het er ook niet uit, laten we eerlijk zijn.

Na een wat googlen leer ik dat deze producten een verzamelnaam hebben: TVP, wat staat voor Textured Vegetable Protein. Vertaald betekent da plantaardig eiwit met textuur. Tot nu kende ik de afkorting TVP alleen als gebruikte term op fora, waar het staat voor Terug Vind Topic. Maar dat terzijde. Een zak met 250 gram kost € 2,45 en de ingrediënten zijn: sojameel (82%), geïsoleerde soja eiwitten (11%), tarwezetmeel, tarwegluten, kleurstof E150a. Ik kocht dus zo’n zak bij Amazing Oriental. Het is de bedoeling dat je de stukjes 20 minuten in lauw water laat weken, daarna het vocht er uit knijpt en verder bereidt in een gerecht. Ik was sceptisch, maar ben helemaal om: wat is dit een super product. Het is lang houdbaar en goedkoop. Misschien klinkt 250 gram niet als heel veel, maar de stukjes zijn gedroogd waardoor ze heel licht zijn voor bereiding. Je kunt met een zak dus echt even vooruit én je hebt zo altijd een vleesvervanger in huis.

De textuur doet denken aan biefstuk: ja, dat herinner me (of denk ik me te herinneren) nog echt na zo’n 29 jaar! Het is chewy, maar niet plastic-achtig. Het heeft een fijne bite en zowel de structuur als het uiterlijk lijkt echt veel op the real thing. Mijn keuze om hier goulash mee te maken was een goeie: het was erg lekker. Ik probeer hier op wateetjedanwel.nl zo min mogelijk gerechten te plaatsen waar je niet alles van gewoon in de supermarkt kunt kopen, maar voor deze maak ik een uitzondering. Echt, probeer het eens: haal zo’n zak bij een filiaal of andere toko bij jou in de buurt en probeer het ook eens!

Ik heb er als eerste een heerlijke vegan goulash mee gemaakt. Klik hier of op de afbeelding hieronder voor het recept.

De andere zak met sojabrokken moet ik nog proberen net als de andere soorten TVP die ik zag liggen zoals reepjes, die me heerlijk lijken als ‘shoarma’. Dit vind ik dus echt één van de grote voordelen van de stap van vega naar vegan: ik ontdek een hele andere manier van koken en leer zoveel nieuwe producten kennen, terwijl ik als sinds-mijn-tiende-vegetariër écht wel dacht alles zo’n beetje te kennen op vega/plantaardig gebied!

Heb jij wel eens TVP geprobeerd?

Dit artikel is onderdeel van de serie van vega naar vegan. Lees hieronder alle delen uit deze serie.

Je verjaardag vieren als vegan

Je verjaardag vieren als vegan

Deze maand vierden Fabien en ik onze verjaardag, hij was begin augustus jarig en ik morgen. Maar hoe doe je dat dan als vegan, je verjaardag (of een andere feestelijkheid) vieren? Haal je vlees in huis voor je gasten of zet je alleen vegan hapjes op tafel? Ik laat het ...
Lees verder
Ingrediënten onder de loep #3: liquid smoke

Ingrediënten onder de loep #3: liquid smoke

In deze serie ingrediënten onder de loep behandel ik steeds een ander ingrediënt dat veel wordt gebruikt in de veganistische keuken. In het eerste deel stonden edelgistvlokken centraal, in het tweede deel kala namak en nu is het tijd om liquid smoke in de spotlights te zetten.  ...
Lees verder
1 Jaar vegan: mijn favoriete food producten

1 Jaar vegan: mijn favoriete food producten

Een jaar geleden was ik me nu aan het voorbereiden op mijn tweede VeganChallenge: 30 dagen geen dierlijke producten. Ik had al eens eerder mee gedaan en at al regelmatig veganistisch, maar toch vond ik het nog lastig om voor sommige dingen een goede plantaardige vervanger te vinden. Die 1 ...
Lees verder
De VeganChallenge: zo bereid je je voor

De VeganChallenge: zo bereid je je voor

Volgende week zondag is het zover: dan gaat de VeganChallenge weer van start! Dit is een uitdaging die je aan kunt gaan waarbij je 30 dagen lang veganisme ontdekt. Je eet en drinkt daarbij geen melk, geen boter, geen kaas, geen eieren: geen enkel dierlijk product. Zelf deed ik twee ...
Lees verder
diëtist, dieet dit dieet dat, intakegesprek bij de diëtist

Wat ik slik aan supplementen en vitamines: UPDATE!

Tijd voor een update: zoals je misschien weet ben ik onlangs naar de diëtist geweest voor een intakegesprek over mijn veganistisch leefpatroon. En omdat ik sinds een poosje slaapproblemen heb die maar niet over gingen, besloot ik in overleg met de huisarts mijn bloed te laten prikken. Beiden hebben ervoor ...
Lees verder
Ingrediënten onder de loep #1: edelgistvlokken a.k.a. NOOCH

Ingrediënten onder de loep #1: edelgistvlokken a.k.a. NOOCH

Grote kans dat je er wel eens van gehoord hebt of het hier op wateetjedanwel.nl voorbij hebt zien komen: edelgistvlokken. Ik geef toe: het klinkt niet direct iets waarvan je denkt 'ja! dat klinkt goed, geef mij er n's wat van!' maar geloof me dat je er de lekkerste dingen ...
Lees verder
Plantaardige kaviaar: gewoon bij IKEA!

Plantaardige kaviaar: gewoon bij IKEA!

Ik vertelde hier al eerder over in de serie VEGAN IN DE SUPERMARKT, maar vind dit zo'n bijzonder product dat ik 'm een eigen artikel gun. Dit moet iedereen weten! 🙂  ...
Lees verder
Zelf vegan kaas maken deel 3: supersnelle kaas

Zelf vegan kaas maken deel 3: supersnelle kaas

In dit derde deel in de serie zelf vegan kaas maken laat ik je zien hoe je een heel snelle versie maakt van een kaas. Het deed me qua smaak denken aan smeerkaas met sambalsmaak, die ik vroeger graag at. Je kunt het ook raspen voor over de pasta of ...
Lees verder
Vegan ontdekking: Textured Vegetable Protein (TVP)

Vegan ontdekking: Textured Vegetable Protein (TVP)

Ik ben dol op winkels als Amazing Oriental: in zulke Aziatische supermarkten kan ik rustig een uur rondkijken. Steeds weer kom ik nieuwe producten tegen en vind ik het erg leuk om die uit te proberen. Al heel vaak zag ik ze liggen: plastic zakken met gedroogde soja en soortgelijke ...
Lees verder
Zelf vegan kaas maken deel 2: mozzarella (no-zarella)

Zelf vegan kaas maken deel 2: mozzarella (no-zarella)

Sinds ik veganist ben (sinds 1 april dit jaar, no joke) eet ik geen kaas meer. Ik had verwacht dat ik het enórm zou missen. Maar dat valt echt heel erg mee. Eerlijk is eerlijk, ik ben niet gestopt met het eten van broodjes smeltende mozzarella met groenten uit de ...
Lees verder
Aan het laden...

Kijk ook eens naar

Deel:
Vorig artikel Volgend artikel

2 reacties

 • Reply greetje

  Ook ik heb laatst een zak met soja-brokken gekocht (bij Duitse Aldi). Was ook gewoon nieuwsgierig. Tot nu staat de zak nog in de kast. Na jouw bericht te hebben gelezen, denk ik dat ik het gauw ga gebruiken.

  15 september 2017 at 07:06
 • Reply Debby

  Heb je de gewone soja brokken al geprobeerd? Ik heb die laatst besteld op veggiedelli.nl met hickory smoke, water en paprika poeder laten weken en dan knapperig bakken. Lijkt t afgekoeld beetje op bacon :). Niet zoals the real deal smaakt maar t komt heel goed in de buurt voor door n salade ofzo ?

  21 februari 2018 at 08:46
 • reageer