Vegan ontdekking: Textured Vegetable Protein (TVP)

Ik ben dol op winkels als Amazing Oriental: in zulke Aziatische supermarkten kan ik rustig een uur rondkijken. Steeds weer kom ik nieuwe producten tegen en vind ik het erg leuk om die uit te proberen. Al heel vaak zag ik ze liggen: plastic zakken met gedroogde soja en soortgelijke ingrediënten. Echt aantrekkelijk zag het er niet uit, dus kwam het er nooit van om het eens te proberen. Tot vorige week, toen ik weer eens bij Amazing Oriental was. Ik besloot twee zakken mee te nemen: sojabrokken en soja proteïne ‘beef’stukken. Met die laatste ben ik de keuken in gedoken, zette mijn vooroordelen opzij en ontdekte wat een fantastisch product dit is.

First things, first: die soja proteïne stukken. Klinkt ook niet echt aantrekkelijk, toch? En zo ziet het er ook niet uit, laten we eerlijk zijn.

Na een wat googlen leer ik dat deze producten een verzamelnaam hebben: TVP, wat staat voor Textured Vegetable Protein. Vertaald betekent dat plantaardig eiwit met textuur. Tot nu kende ik de afkorting TVP alleen als gebruikte term op fora, waar het staat voor Terug Vind Topic. Maar dat terzijde. Een zak met 250 gram kost € 2,45 en de ingrediënten zijn: sojameel (82%), geïsoleerde soja eiwitten (11%), tarwezetmeel, tarwegluten, kleurstof E150a. Ik kocht dus zo’n zak bij Amazing Oriental. Het is de bedoeling dat je de stukjes 20 minuten in lauw water laat weken, daarna het vocht er uit knijpt en verder bereidt in een gerecht. Ik was sceptisch, maar ben helemaal om: wat is dit een super product. Het is lang houdbaar en goedkoop. Misschien klinkt 250 gram niet als heel veel, maar de stukjes zijn gedroogd waardoor ze heel licht zijn voor bereiding. Je kunt met een zak dus echt even vooruit én je hebt zo altijd een vleesvervanger in huis.

De textuur doet denken aan biefstuk: ja, dat herinner me (of denk ik me te herinneren) nog echt na zo’n 29 jaar! Het is chewy, maar niet plastic-achtig. Het heeft een fijne bite en zowel de structuur als het uiterlijk lijkt echt veel op the real thing. Mijn keuze om hier goulash mee te maken was een goeie: het was erg lekker. Ik probeer hier op wateetjedanwel.nl zo min mogelijk gerechten te plaatsen waar je niet alles van gewoon in de supermarkt kunt kopen, maar voor deze maak ik een uitzondering. Echt, probeer het eens: haal zo’n zak bij een filiaal of andere toko bij jou in de buurt en probeer het ook eens!

Ik heb er als eerste een heerlijke vegan goulash mee gemaakt. Klik hier of op de afbeelding hieronder voor het recept.

De andere zak met sojabrokken moet ik nog proberen net als de andere soorten TVP die ik zag liggen zoals reepjes, die me heerlijk lijken als ‘shoarma’. Dit vind ik dus echt één van de grote voordelen van de stap van vega naar vegan: ik ontdek een hele andere manier van koken en leer zoveel nieuwe producten kennen, terwijl ik als sinds-mijn-tiende-vegetariër écht wel dacht alles zo’n beetje te kennen op vega/plantaardig gebied!

Heb jij wel eens TVP geprobeerd?

Dit artikel is onderdeel van de serie van vega naar vegan. Lees hieronder alle delen uit deze serie.

Vegan lekkers bij de koffie en thee - de lekkerste koek, taart en cake uit de winkel op een rij

Vegan lekkers bij de koffie en thee – de lekkerste koek, taart en cake uit de winkel op een rij

Van stroopwafels tot frambozentaart en van chocolate chip cookies tot karamel zeezout biscuits: ook als veganist kun je prima genieten van wat lekkers bij de koffie of thee. Er is meer verkrijgbaar in de supermarkt (en andere winkels) dan je zou denken! Ik zette de lekkerste opties voor je op ...
Vegan Danish pastry

Vegan Danish pastry

Deze vegan Danish pastry, oftewel Deens gebakjes, zijn om je vingers bij op te eten zo lekker. En ze zijn zo makkelijk om te maken! Ideaal voor iets lekkers bij de koffie voor (last minute) visite of bij trek in wat zoets. En je kunt volop variëren met wat je ...
Niet-vegan gerechten veganizen: mijn tips en trucs!

Niet-vegan gerechten veganizen: mijn tips en trucs!

Als je mij langer volgt weet je vast wel dat het liefste dat ik in de keuken doe is het veganizen van gerechten, oftewel een veganistische versie maken van een gerecht of snack dat dat van oorsprong niet is. Zo staan er inmiddels vele recepten hier op de website in ...
De VeganChallenge: zo bereid je je voor

De VeganChallenge: zo bereid je je voor

Op 1 oktober is het zover: dan gaat de VeganChallenge weer van start! Dit is een uitdaging waarbij je 30 dagen lang veganisme ontdekt. Je eet en drinkt daarbij geen melk, geen boter, geen kaas, geen eieren: geen enkel dierlijk product. Zelf deed ik twee keer mee voor ik de ...
Vegan: 10 ingrediënten die onmisbaar zijn in mijn keuken

Vegan: 10 ingrediënten die onmisbaar zijn in mijn keuken

Sinds ik de stap maakte van vegetariër en veganist zijn er een aantal producten die standaard in mijn keukenkastje te vinden zijn. In dit artikel laat ik je zien welke dat zijn, waar je ze voor kunt gebruiken en wat je er zoal mee maakt ...
Vegan FAQ #4: Kan sporen van bevatten, is het dan wel veganistisch?

Vegan FAQ #4: Kan sporen van bevatten, is het dan wel veganistisch?

Op sommige producten staat de waarschuwing dat het sporen van bijvoorbeeld melk, ei of schaaldieren kan bevatten. Ik krijg regelmatig de vraag of het dan nog wel veganistisch is. In dit artikel leg ik je uit waarom die waarschuwing op verpakkingen staat en hoe ik daar als veganist mee om ...
Koelkast tour

Koelkast tour

Maar wat heb je dan zoal in je koelkast liggen als veganist? Ik laat het je in dit artikel zien! ...
Je verjaardag vieren als vegan

Je verjaardag vieren als vegan

Deze maand vierden Fabien en ik onze verjaardag, hij was begin augustus jarig en ik morgen. Maar hoe doe je dat dan als vegan, je verjaardag (of een andere feestelijkheid) vieren? Haal je vlees in huis voor je gasten of zet je alleen vegan hapjes op tafel? Ik laat het ...
Ingrediënten onder de loep #3: liquid smoke

Ingrediënten onder de loep #3: liquid smoke

In deze serie ingrediënten onder de loep behandel ik steeds een ander ingrediënt dat veel wordt gebruikt in de veganistische keuken. In het eerste deel stonden edelgistvlokken centraal, in het tweede deel kala namak en nu is het tijd om liquid smoke in de spotlights te zetten.  ...
1 Jaar vegan: mijn favoriete food producten

1 Jaar vegan: mijn favoriete food producten

Een jaar geleden was ik me nu aan het voorbereiden op mijn tweede VeganChallenge: 30 dagen geen dierlijke producten. Ik had al eens eerder mee gedaan en at al regelmatig veganistisch, maar toch vond ik het nog lastig om voor sommige dingen een goede plantaardige vervanger te vinden. Die 1 ...
Aan het laden...
Deel:
Vorig artikel Volgend artikel

7 reacties

 • Reply greetje

  Ook ik heb laatst een zak met soja-brokken gekocht (bij Duitse Aldi). Was ook gewoon nieuwsgierig. Tot nu staat de zak nog in de kast. Na jouw bericht te hebben gelezen, denk ik dat ik het gauw ga gebruiken.

  15 september 2017 at 07:06
 • Reply Debby

  Heb je de gewone soja brokken al geprobeerd? Ik heb die laatst besteld op veggiedelli.nl met hickory smoke, water en paprika poeder laten weken en dan knapperig bakken. Lijkt t afgekoeld beetje op bacon :). Niet zoals the real deal smaakt maar t komt heel goed in de buurt voor door n salade ofzo ?

  21 februari 2018 at 08:46
 • Reply Annemarie

  Ik heb door de vele goede berichten (ook die van jou!) laatst voor het eerst TVP gekocht en gemaakt en ben ook fan!
  Wat een mooi en goed betaalbaar basisproduct! Vind het ook ideaal dat het niet in de koelkast hoeft ofzo. Lang houdbaar; perfect.
  Zou het leuk vinden om hier meer recepten mee te zien.

  2 maart 2019 at 10:49
 • Reply Nicole Schoevaars

  Zou ik ook jackfruit kunnen gebruiken i.p.v. sojabrokken en tofu ?

  2 april 2019 at 10:09
  • Reply Suzanne

   Dat zou je kunnen proberen, bij de meeste gerechten is dat wel mogelijk denk ik!

   3 april 2019 at 17:39
 • Reply Karin

  Gister voor het eerst ontdekt, eet nog niet zolang vegan, en ik beschreef het als tovervoer; van honden brokken naar roti. Het is voor mij geen vleesvervanger als in de zin dat vlees vervangen moet worden want ik leer echt nieuw koken, wat ik echt superleuk is als je van koken houdt. Maar het is een mooie bijkomstigheid dat zelfs m’n omni visite enthousiast raakt vt product ?

  9 juli 2020 at 15:15
 • Reply Adeline

  Welke alternatieven bestaan er om gedroogde sojabrokken te vervangen aub ?

  Ik verdraag geen soja !!!

  Dank u voor de info.

  22 september 2020 at 20:10
 • reageer