Ingrediënten onder de loep #3: liquid smoke

In deze serie ingrediënten onder de loep behandel ik steeds een ander ingrediënt dat veel wordt gebruikt in de veganistische keuken. In het eerste deel stonden edelgistvlokken centraal, in het tweede deel kala namak en nu is het tijd om liquid smoke in de spotlights te zetten. 

Liquid smoke

Liquid smoke, in het Nederlands vloeibare rook genoemd is een magisch goedje dat een aanwinst is in de vegan keuken. Het geeft gerechten een rokerig smaakje en dat is een uitkomst wanneer je lekkernijen wil maken zoals plantaardige bacon en zalm.

Natuurlijk

Liquid smoke is een natuurlijk product en bevat geen dierlijke ingrediënten. Het wordt gemaakt van water waar soms azijn aan toegevoegd wordt. Ook gaat er wat kleurstof bij om het goedje een karamelkleur te geven en een emulgator. En dan het belangrijkste bestanddeel: rook. Dit wordt verkregen door houtsnippers te verbranden. De rook die daar vanaf komt gaat via een schoorsteen naar een condensator waar de rook wordt gekoeld en het vloeibaar wordt.

Vekrijgbaarheid

Liquid smoke is verkrijgbaar bij sommige Aziatische supermarkten, winkels met Amerikaanse en Britse producten zoals Kelly’s Expat shopping en online.

Chipotle

Kun je echt niet aan liquid smoke komen? Dan kun je het vervangen door een goedje dat ik laatst tegenkwam in de supermarkt, bij het schap met chilisauzen: een flesje verpakt in een kartonnen doosje van Tabasco, de chipotle versie. Deze heeft ook dat typische rooksmaakje. Maar het is echt de moeite waard om aan liquid smoke te komen. Daar krijg je het meest realistische rookaroma resultaten mee!

Recepten

Kijk naar onderstaande recepten om te zien wat je zoal met liquid smoke kunt maken. Wat dacht je van zalm? Of bacon? Hotdogs misschien?

Ingrediënten onder de loep

Dit is een deel uit de serie ingrediënten onder loep. Bekijk hier de andere delen.

Deel:
Vorig artikel Volgend artikel

11 reacties

 • Reply An

  Thanks voor de info. Ik kwam vandaag ook rookaroma poeder tegen. Heb je daar ervaring mee?

  7 juli 2020 at 23:52
  • Reply Suzanne

   Nee, dat ben ik zelf nog niet tegengekomen.

   8 juli 2020 at 09:34
   • Reply An

    ah ok! wie weet….;)

    31 juli 2020 at 21:15
 • Reply Ingrid

  Wat een leuke site.
  Je schrijft goed, dus de tekst leest lekker vlot weg.

  Ik heb de Liquid Smoke gezocht via jouw link en deze daar inderdaad niet gevonden, dus ik zocht verder en vond deze bij Tjin’s International Foodstore, waar ik direct ook naar gedroogde soja zocht.
  Die gedroogde sojastukjes zijn daar maar € 1,60 per 150 gram.
  Ik ga ze zeker uitproberen, want het is zeker heel handig om in huis te hebben naast verse tofu.

  14 oktober 2020 at 13:45
  • Reply Suzanne

   Dank je voor het compliment!

   14 oktober 2020 at 14:05
 • Reply Manouk

  Ik heb het vandaag gekocht bij Amazing Oriëntal in Den Bosch. Daar verkopen ze het dus nog 🙂

  17 oktober 2020 at 17:18
 • Reply i.

  Goedemiddag,
  Ik ben al lang op zoek naar liquid smoke. Bij Van Beekum verkopen een veel te grote fles en de prijs is hoog te hoog (9€ plus v.k.), bij Amazing Oriental hebben ze hem niet meer, bij Tijn’s zijn alle 3 merken niet op voorraad. Iemand met een tip over een winkel die hem wel heeft? 🙂 Bedankt

  13 januari 2021 at 15:14
  • Reply Suzanne

   Hi, ik heb twee extra opties omschreven in het artikel, wellicht heb je daar overheen gelezen: bij VeggieU4 online en bij Russische supermarkten kun je het ook kopen, zie de foto bovenaan dit artikel. Succes!

   13 januari 2021 at 15:17
 • Reply Wing

  Ze hebben het bij Amazing Oriental in Duivendrecht!

  6 maart 2021 at 14:42
  • Reply Suzanne

   Wat goed om te weten, dank je wel!

   6 maart 2021 at 16:02
 • Reply Barbara

  Een kneepje in de vegan erwtensoep!

  11 december 2021 at 12:46
 • reageer