Ingrediënten onder de loep #3: liquid smoke [update juli 2020]

In deze serie ingrediënten onder de loep behandel ik steeds een ander ingrediënt dat veel wordt gebruikt in de veganistische keuken. In het eerste deel stonden edelgistvlokken centraal, in het tweede deel kala namak en nu is het tijd om liquid smoke in de spotlights te zetten. 

Liquid smoke

Liquid smoke, in het Nederlands vloeibare rook genoemd is een magisch goedje dat een aanwinst is in de vegan keuken. Het geeft gerechten een rokerig smaakje en dat is een uitkomst wanneer je lekkernijen wil maken zoals plantaardige bacon en zalm.

Natuurlijk

Liquid smoke is een natuurlijk product en bevat geen dierlijke ingrediënten. Het wordt gemaakt van water waar soms azijn aan toegevoegd wordt. Ook gaat er wat kleurstof bij om het goedje een karamelkleur te geven en een emulgator. En dan het belangrijkste bestanddeel: rook. Dit wordt verkregen door houtsnippers te verbranden. De rook die daar vanaf komt gaat via een schoorsteen naar een condensator waar de rook wordt gekoeld en het vloeibaar wordt.

Vekrijgbaarheid

Het kan lastig zijn om liquid smoke in winkels te vinden. Ik ben het zelf tegengekomen bij Amazing Oriental waar je het bij de Amerikaanse artikelen kunt vinden. Update juli 2020: het is niet duidelijk of deze liquid smoke nog verkrijgbaar is bij Amazing Oriental, ik wacht nog op een terugkoppeling hierover.

Tot die tijd heb ik een vervanger gevonden en wel in de Russische supermarkt! In Rotterdam kocht ik deze bij Nika Ru aan de Hoogstraat 71-A voor maar € 2,49! Wat een koopje, want de fles bevat maar liefst 330 ml.!

Een andere optie is om het online te kopen. Dat kan bijvoorbeeld hier of hier.

Chipotle

Kun je echt niet aan liquid smoke komen? Dan kun je het vervangen door een goedje dat ik laatst tegenkwam in de supermarkt, bij het schap met chilisauzen: een flesje verpakt in een kartonnen doosje van Tabasco, de chipotle versie. Deze heeft ook dat typische rooksmaakje. Maar het is echt de moeite waard om aan liquid smoke te komen. Daar krijg je het meest realistische rookaroma resultaten mee!

Recepten

Kijk naar onderstaande recepten om te zien wat je zoal met liquid smoke kunt maken. Wat dacht je van zalm? Of bacon? Hotdogs misschien?

Ingrediënten onder de loep

Dit is een deel uit de serie ingrediënten onder loep. Bekijk hier de andere delen.

Print Friendly, PDF & Email
Deel:
Vorig artikel Volgend artikel

3 reacties

 • Reply An

  Thanks voor de info. Ik kwam vandaag ook rookaroma poeder tegen. Heb je daar ervaring mee?

  7 juli 2020 at 23:52
  • Reply Suzanne

   Nee, dat ben ik zelf nog niet tegengekomen.

   8 juli 2020 at 09:34
   • Reply An

    ah ok! wie weet….;)

    31 juli 2020 at 21:15

  reageer