Wist je dat je met wortels een heel overtuigende plantaardige versie van gerookte zalm kunt maken? Ik doe dat met behulp van liquid smoke, een goedje dat voor de onmisbare rookgeur- en smaak zorgt.
Ik at deze zalm met plantaardige roomkaas, kappertjes en rode ui op een bagel: een waanzinnige combinatie. Ook at ik ze op een toastje met de plantaardige kaviaar. Je kunt dus allerlei kanten op met dit lekkers. Echt, maak het eens want je zult verstelt staan! Let op: hou er rekening mee dat de marinade minimaal 24 uur de tijd nodig heeft, liefst langer en dan zelfs zo’n 72 uur om in te trekken.
Liquid smoke
Voor de bereiding van deze plantaardige wortelzalm heb je liquid smoke nodig. Wat het precies is en waar je het kunt kopen lees je hier.
Plantaardige kaviaar
Bij zowel IKEA als Albert Heijn kun je terecht voor een plantaardige versie van kaviaar. Lees hier mijn artikel over de versie van IKEA!
Vegan zalm op basis van wortel
Ingrediënten
- 3 winterwortels
- 1 tablespoon olijfolie
- 2 teaspoons liquid smoke, zie notities
- 1/2 teaspoon zout
- 1/2 teaspoon rijstazijn
Bereidingswijze
- Snij de uiteinden van de wortels er af en stoom ze 25 minuten in een stoommand (zie notities) boven een pan met een laag kokend water.
- Trek het buitenste laagje er af en snij met een dunschiller in dunne plakjes.
- Maak de marinade door de overige ingrediënten te mengen.
- Leg de plakjes wortels in een platte schaal en schenk de marine er over heen.
- Dek de schaal af en zet minimaal 24 uur/maximaal 72 uur in de koelkast.
Notities
- Liquid smoke, ook wel vloeibare rook genoemd geeft gerechten een rokerige smaak. Wat het precies is en waar je het kunt lopen kun je in dit artikel lezen.
- Heb je geen stoommandje? Een metalen vergiet boven een pan met een laagje water werkt ook prima.
Je kunt er nog meer lekkers mee maken, kijk maar hieronder!
Bagel met plantaardige roomkaas, wortelzalm kappertjes en rode ui
Toast met plantaardige roomkaas, avocado en wortelzalm
Bekijk het recept hier!
Vegan nigiri sushi
Bekijk het recept hier!
Nog meer recepten met maar 4 (of zelfs minder!) ingrediënten? Kijk dan eens op deze pagina, of naar het lekkers hieronder.
2 reacties
Ik bak zelf de wortels in een zoutkorst in de oven. Dan krijgen ze echt de textuur van gerookte zalm. Ik zal deze stoomvariant ook eens proberen.
23 maart 2022 at 17:59Liquid Smoke is te koop in de Amzing Oriental op de Kruiskade in Rotterdam. December 2024 heb ik dit gekocht. Dank voor het recept!
24 december 2023 at 16:09