Vegan zalm op basis van wortel

Het stond al tijden op mijn te-proberen-lijstje: wortel omtoveren op iets dat heel erg op zalm lijkt. Ik stopte met het eten van vis op mijn 14e (en vlees op mijn 10e) dus het is even geleden, maar ik weet nog wel hoe zalm smaakte. Ik probeerde drie versies die op internet circuleren. Ik kan je meteen vertellen dat 2 versies werkelijk niet eens in de verste verte leken op zalm en 1 versie juist ongelofelijk veel. Bizar gewoon! 

Ik at deze zalm met zelfgemaakte vegan cream cheese (recept volgt), kappertjes en rode ui op een bagel: een waanzinnige combinatie. Ook at ik ze op een toastje met de plantaardige kaviaar van IKEA (serieus!) en tenslotte maakte ik er ook nog eens sushi mee, recepten volgen! Je kunt dus allerlei kanten op met dit lekkers. Echt, maak het eens want je zult verstelt staan! Let wel op: hou er rekening mee dat de marinade minimaal 24 uur de tijd nodig heeft, liefst langer en dan zelfs zo’n 72 uur om in te trekken.

Afdrukken

Vegan zalm op basis van wortel

  • Auteur: Suzanne

Ingrediënten

  • 3 winterwortels
  • 1 tablespoon olijfolie
  • 2 teaspoons liquid smoke, zie notities
  • 1/2 teaspoon zout
  • 1/2 teaspoon rijstazijn

Bereidingswijze

  • Snij de uiteinden van de wortels er af en stoom ze 25 minuten in een stoommand (zie notities) boven een pan met een laag kokend water.
  • Trek de schil er af en snij met een dunschiller in dunne plakjes.
  • Maak de marinade door de overige ingrediënten te mengen.
  • Leg de plakjes wortels in een platte schaal en schenk de marine er over heen.
  • Dek de schaal af en zet minimaal 24 uur/maximaal 72 uur in de koelkast.

Notities

  • Liquid smoke, ook wel vloeibare rook genoemd geeft gerechten een rokerige smaak. Wat het precies is en waar je het kunt lopen kun je in dit artikel lezen.
  • Heb je geen stoommandje? Een metalen vergiet boven een pan met een laagje water werkt ook prima.
Afdrukken

Vegan zalm op basis van wortel

  • Auteur: Suzanne

Ingrediënten

  • 3 winterwortels
  • 1 tablespoon olijfolie
  • 2 teaspoons liquid smoke, zie notities
  • 1/2 teaspoon zout
  • 1/2 teaspoon rijstazijn

Bereidingswijze

  • Snij de uiteinden van de wortels er af en stoom ze 25 minuten in een stoommand (zie notities) boven een pan met een laag kokend water.
  • Trek de schil er af en snij met een dunschiller in dunne plakjes.
  • Maak de marinade door de overige ingrediënten te mengen.
  • Leg de plakjes wortels in een platte schaal en schenk de marine er over heen.
  • Dek de schaal af en zet minimaal 24 uur/maximaal 72 uur in de koelkast.

Notities

  • Liquid smoke, ook wel vloeibare rook genoemd geeft gerechten een rokerige smaak. Wat het precies is en waar je het kunt lopen kun je in dit artikel lezen.
  • Heb je geen stoommandje? Een metalen vergiet boven een pan met een laagje water werkt ook prima.

Nog meer recepten met maar 4 (of zelfs minder!) ingrediënten? Kijk dan eens op deze pagina, of naar het lekkers hieronder.

Vegan Feestdagen #3: pommes duchesse

Vegan Feestdagen #3: pommes duchesse

Heerlijk als bijgerecht voor tijdens de feestdagen: pommes duchesse. Deze aardappeltorentjes zijn zelfgemaakt toch het allerlekkerst. En deze variant bak je in de oven, dus geen friteuse voor nodig!  ...
Lees verder
Paarse chips uit de magnetron (geen olie!)

Paarse chips uit de magnetron (geen olie!)

Laatst zag ik in een oude aflevering van Klokhuis hoe je een aardappel omtovert tot krokante chips in de magnetron. Ik probeerde het uit en stond versteld: krokante chips die ook écht heel erg lekker zijn! Ik probeerde na zoete aardappel, wat ook werkt de paarse truffelaardappel. Ook hiermee is ...
Lees verder
Vegan kruidenboter

Vegan kruidenboter

Zelfgemaakt smaakt het lekkerst, en dat geldt absoluut voor deze kruidenboter. Je kunt 'm helemaal naar jouw smaak maken met verschillende kruiden.  ...
Lees verder
Vegan amandelspijs

Vegan amandelspijs

Amandelspijs is hartstikke makkelijk om zelf te maken. Je moet alleen even weten hoe én hoe je het ei vervangt dat in het traditionele recept wordt gebruikt. Ik laat het je in dit artikel zien!  ...
Lees verder
Krokante chips uit de magnetron (geen olie!)

Krokante chips uit de magnetron (geen olie!)

Krokante chips uit de magnetron die ook nog eens heel lekker zijn? Volgens filmpjes op YouTube zoals deze moet het kunnen... Sceptisch maar nieuwsgierig ging ik aan de slag.  ...
Lees verder
Crispy sesam toast

Crispy sesam toast

Crispy sesam toast at ik een tijdje geleden voor het eerst toen ik het een en ander liet thuisbezorgen via Leaf Vegetarian, een vegetarisch restaurant hier in de buurt. Ik bestelde van alles wat waaronder die krokante sesam toast. Ik had ze nog nooit eerder gezien en wilde ze zelf ...
Lees verder
Vegan sesam strooikaas

Vegan sesam strooikaas

Dit is een heerlijke plantaardiger vervanger voor Parmezaanse kaas over pasta's en salades.  ...
Lees verder
Supersnel en healthy vegan frambozen yoghurtijs

Supersnel en healthy vegan frambozen yoghurtijs

Supersnel vegan frambozen ‘yoghurt’ ijs waar je maar twee ingrediënten en een blender of keukenmachine voor nodig hebt. Heel verantwoord en hartstikke lekker!  ...
Lees verder
Broodjes van de BBQ of tosti ijzer (3 ingrediënten!)

Broodjes van de BBQ of tosti ijzer (3 ingrediënten!)

Je komt wel eens van die recepten tegen die zo ontzettend simpel maar tegelijkertijd zo geniaal zijn: dit is er zo één. Wat een ontdekking! Ik kwam dit recept tegen op de website van Albert Heijn en had er eerlijk gezegd een hard hoofd in. Broodjes met 3 ingrediënten. Geen ...
Lees verder
Gebakken oesterzwammen

Gebakken oesterzwammen

Gebakken oesterzwammen, supersimpel maar zo smaakvol! Bak oesterzwammen om en om in wat olijfolie in een koekenpan tot ze bruin kleuren. Bestrooi met peper en zout ...
Lees verder
Aan het laden...

Kijk ook eens naar

Deel:
Vorig artikel Volgend artikel

1 reactie

  • Reply Eline

    dit lijkt me echt heerlijk!! nu nog even op zoek naar goede liquid smoke.. heeft die van jou veel toevoegingen? thanks voor je recept!!

    10 augustus 2018 at 19:13
  • reageer