Vegan zalm op basis van wortel

Het stond al tijden op mijn te-proberen-lijstje: wortel omtoveren op iets dat heel erg op zalm lijkt. Ik stopte met het eten van vis op mijn 14e (en vlees op mijn 10e) dus het is even geleden, maar ik weet nog wel hoe zalm smaakte. Ik probeerde drie versies die op internet circuleren. Ik kan je meteen vertellen dat 2 versies werkelijk niet eens in de verste verte leken op zalm en 1 versie juist ongelofelijk veel. Bizar gewoon! 

Ik at deze zalm met zelfgemaakte vegan cream cheese (recept volgt), kappertjes en rode ui op een bagel: een waanzinnige combinatie. Ook at ik ze op een toastje met de plantaardige kaviaar van IKEA (serieus!) en tenslotte maakte ik er ook nog eens sushi mee, recepten volgen! Je kunt dus allerlei kanten op met dit lekkers. Echt, maak het eens want je zult verstelt staan! Let wel op: hou er rekening mee dat de marinade minimaal 24 uur de tijd nodig heeft, liefst langer en dan zelfs zo’n 72 uur om in te trekken.

Afdrukken

Vegan zalm op basis van wortel

  • Auteur: Suzanne
Scale

Ingrediënten

  • 3 winterwortels
  • 1 tablespoon olijfolie
  • 2 teaspoons liquid smoke, zie notities
  • 1/2 teaspoon zout
  • 1/2 teaspoon rijstazijn

Bereidingswijze

  • Snij de uiteinden van de wortels er af en stoom ze 25 minuten in een stoommand (zie notities) boven een pan met een laag kokend water.
  • Trek het buitenste laagje er af en snij met een dunschiller in dunne plakjes.
  • Maak de marinade door de overige ingrediënten te mengen.
  • Leg de plakjes wortels in een platte schaal en schenk de marine er over heen.
  • Dek de schaal af en zet minimaal 24 uur/maximaal 72 uur in de koelkast.

Notities

  • Liquid smoke, ook wel vloeibare rook genoemd geeft gerechten een rokerige smaak. Wat het precies is en waar je het kunt lopen kun je in dit artikel lezen.
  • Heb je geen stoommandje? Een metalen vergiet boven een pan met een laagje water werkt ook prima.
Afdrukken

Vegan zalm op basis van wortel

  • Auteur: Suzanne
Scale

Ingrediënten

  • 3 winterwortels
  • 1 tablespoon olijfolie
  • 2 teaspoons liquid smoke, zie notities
  • 1/2 teaspoon zout
  • 1/2 teaspoon rijstazijn

Bereidingswijze

  • Snij de uiteinden van de wortels er af en stoom ze 25 minuten in een stoommand (zie notities) boven een pan met een laag kokend water.
  • Trek de schil er af en snij met een dunschiller in dunne plakjes.
  • Maak de marinade door de overige ingrediënten te mengen.
  • Leg de plakjes wortels in een platte schaal en schenk de marine er over heen.
  • Dek de schaal af en zet minimaal 24 uur/maximaal 72 uur in de koelkast.

Notities

  • Liquid smoke, ook wel vloeibare rook genoemd geeft gerechten een rokerige smaak. Wat het precies is en waar je het kunt lopen kun je in dit artikel lezen.
  • Heb je geen stoommandje? Een metalen vergiet boven een pan met een laagje water werkt ook prima.

Nog meer recepten met maar 4 (of zelfs minder!) ingrediënten? Kijk dan eens op deze pagina, of naar het lekkers hieronder.

Gebakken aardappelen met vegan bacon en ui

Gebakken aardappelen met vegan bacon en ui

Je moet er even de tijd voor nemen, maar dan heb je ook wat: zalige gebakken aardappelen met hartige vegan bacon en ui. Hier zul je niet snel left-overs van over houden! 🙂 ...
Lees verder
Vegan kruidenboter

Vegan kruidenboter

Zelfgemaakt smaakt het lekkerst, en dat geldt absoluut voor deze kruidenboter. Je kunt 'm helemaal naar jouw smaak maken met verschillende kruiden.  ...
Lees verder
Retro vegan #3: chocolade roomtoetje

Retro vegan #3: chocolade roomtoetje

Vroeger aten we thuis altijd een toetje na het eten. Soms een schaaltje dubbelvla of yogurt met suiker en af en toe ook iets waar ik dol op was: roomtoetjes. Je weet wel, van die plastic bekers gevuld met vanille of chocoladepudding en getopt met een laagje slagroom. Ze zijn ...
Lees verder
Internet food ontdekkingen #1: Dalgona coffee

Internet food ontdekkingen #1: Dalgona coffee

Hierbij gaat er een nieuwe serie van start hier op Wat eet je dan wel met uitgeteste ontdekkingen en trends op het gebied van eten en drinken! Om te beginnen het koffie drankje waar je bijna niet meer omheen kunt online: Dalgona coffee ...
Lees verder
Chocoladerotsjes

Chocoladerotsjes

Deze heerlijke chocoladerotsjes zijn op basis van cornflakes. Lekker knapperig, makkelijk te maken en je kunt er volop mee variëren. Zo maakte ik een portie met geraspte kokos erdoor en de andere batch met fijngehakte amandelen ...
Lees verder
Kokos popcorn

Kokos popcorn

Weer eens wat anders dan zoet of zout: popcorn met getoaste kokos! Heel makkelijk te maken en superlekker. Het bakje op de foto komt uit Walt Disney World, waaruit ik onlangs tijdens onze vakantie daar een heerlijke Dole Whip at. Oh, the memories! ...
Lees verder
Dadelrepen met pinda's en chocolade

Dadelrepen met pinda’s en chocolade

Deze repen zijn heel makkelijk om te maken, heel lekker en lijken op Snickers, maar dan zonder de toegevoegde suiker. Je maakt ze met slechts 4 ingrediënten! Kijk onderaan deze pagina voor nog meer lekkers dat je kunt maken met 4 (of zelfs minder!) ingrediënten ...
Lees verder
Mini chocolade cups met speculoos

Mini chocolade cups met speculoos

Deze chocolade cups met speculoos zijn een heel lekkere twist op de bekende variant met pindakaas. En ze zijn ook nog eens heel makkelijk om te maken! ...
Lees verder
Vegan coquilles op 2 manieren

Vegan coquilles op 2 manieren

Onlangs heb ik een bijzondere paddenstoel ontdekt waarmee je allerlei kanten op kunt in de vegan keuken. Het leent zich qua vorm en structuur enorm voor het nabootsen van allerlei soorten vlees en vis. Als eerste maakte ik er coquilles mee! ...
Lees verder
Tater tots

Tater tots

Deze kroketjes bestaan uit geraspte aardappel en komen van oorsprong uit Amerika waar ze ontzettend populair zijn. Wat mij betreft worden ze dat hier ook, want ze zijn superlekker! Ik laat je in dit artikel zien hoe je ze maakt ...
Lees verder
Print Friendly, PDF & Email
Deel:
Vorig artikel Volgend artikel

3 reacties

  • Reply Eline

    dit lijkt me echt heerlijk!! nu nog even op zoek naar goede liquid smoke.. heeft die van jou veel toevoegingen? thanks voor je recept!!

    10 augustus 2018 at 19:13
  • Reply Thirza

    “Snij de uiteinden van de wortels er af en stoom ze 25 minuten in een stoommand (zie notities) boven een pan met een laag kokend water.”
    Het lijkt alsof je hiermee bedoeld dat je de uiteinden van de wortel moet stomen. Dat komt lijkt me echter onlogisch 😅 Klopt het dat je de wortel zelf bedoeld?

    18 december 2019 at 21:20
  • Reply Monique

    Hi Suzanne,

    Dank je wel voor het delen van dit recept.
    Ik heb het zojuist gemaakt en in de koelkast gezet. Liquide smook vervangen door gerookt paprikapoeder(Dat kan ook las ik elders op internet)😉
    Het ruikt in elk geval heerlijk.

    Hoe lang kun je deze wortelzalm bewaren?

    7 augustus 2020 at 14:23
  • reageer