Wortelzalm

wortelzalm, zalm van wortel, winterwortel zalm, vegan, veganistische zalm, plantaardig, plantbased, vegan vis

Wist je dat je met wortels een heel overtuigende plantaardige versie van gerookte zalm kunt maken? Ik doe dat met behulp van liquid smoke, een goedje dat voor de onmisbare rookgeur- en smaak zorgt.

Ik at deze zalm met plantaardige roomkaas, kappertjes en rode ui op een bagel: een waanzinnige combinatie. Ook at ik ze op een toastje met de plantaardige kaviaar. Je kunt dus allerlei kanten op met dit lekkers. Echt, maak het eens want je zult verstelt staan! Let op: hou er rekening mee dat de marinade minimaal 24 uur de tijd nodig heeft, liefst langer en dan zelfs zo’n 72 uur om in te trekken.

Liquid smoke

Voor de bereiding van deze plantaardige wortelzalm heb je liquid smoke nodig. Wat het precies is en waar je het kunt kopen lees je hier.

liquid smoke, vloeibare rook, wortelzalm, zalm van wortel, vis van wortel, vegan en plantaardige plantbased vis

plakjes zalm plantaardig plantbased vegan veganistisch zonder vis

Plantaardige kaviaar

Bij zowel IKEA als Albert Heijn kun je terecht voor een plantaardige versie van kaviaar. Lees hier mijn artikel over de versie van IKEA!

vegan veganistische plantaardige kaviaar

Afdrukken

Vegan zalm op basis van wortel

  • Auteur: Suzanne

Ingrediënten

Scale
  • 3 winterwortels
  • 1 tablespoon olijfolie
  • 2 teaspoons liquid smoke, zie notities
  • 1/2 teaspoon zout
  • 1/2 teaspoon rijstazijn

Bereidingswijze

  • Snij de uiteinden van de wortels er af en stoom ze 25 minuten in een stoommand (zie notities) boven een pan met een laag kokend water.
  • Trek het buitenste laagje er af en snij met een dunschiller in dunne plakjes.
  • Maak de marinade door de overige ingrediënten te mengen.
  • Leg de plakjes wortels in een platte schaal en schenk de marine er over heen.
  • Dek de schaal af en zet minimaal 24 uur/maximaal 72 uur in de koelkast.

Notities

  • Liquid smoke, ook wel vloeibare rook genoemd geeft gerechten een rokerige smaak. Wat het precies is en waar je het kunt lopen kun je in dit artikel lezen.
  • Heb je geen stoommandje? Een metalen vergiet boven een pan met een laagje water werkt ook prima.

Je kunt er nog meer lekkers mee maken, kijk maar hieronder!

Bagel met plantaardige roomkaas, wortelzalm kappertjes en rode ui

Toast met plantaardige roomkaas, avocado en wortelzalm

Bekijk het recept hier!

Vegan nigiri sushi

Bekijk het recept hier!

Nog meer recepten met maar 4 (of zelfs minder!) ingrediënten? Kijk dan eens op deze pagina, of naar het lekkers hieronder.

wortelzalm, zalm van wortel, winterwortel zalm, vegan, veganistische zalm, plantaardig, plantbased, vegan vis

Wortelzalm

Wist je dat je met wortels een heel overtuigende plantaardige versie van gerookte zalm kunt maken? Ik doe dat met behulp van liquid smoke, een goedje dat voor de onmisbare rookgeur- en smaak zorgt. Ik at deze zalm met plantaardige roomkaas, kappertjes en rode ui op een bagel: een waanzinnige ...
Lees verder
Vegan kaasfondue

Vegan kaasfondue

Kaasfondue als veganist? Geen probleem! Deze plantaardige versie staat in weinig tijd op tafel en is hartstikke lekker! Voor deze kaasfondue gebruikte ik plantaardige geraspte kaas als basis ...
Lees verder
Havermout - bananen muffins

Havermout – bananen muffins

Deze muffins zijn naast tussendoortje heel geschikt als ontbijt-to-go. Ze bestaan uit slechts een handvol ingrediënten, zijn voedzaam en vullen goed en je kunt er allerlei kanten mee op qua toppings en mix-ins ...
Lees verder
TikTok ontdekkingen #18: pasta chips

TikTok ontdekkingen #18: pasta chips

Deze pasta chips kwam vele malen voorbij in mijn For You pagina op TikTok. Om eerlijk te zijn had ik er een hard hoofd in, zou dit echt lekker zijn? Tijd om het uit te proberen! Ik maakte het met twee soorten pasta en met twee soorten vegan kaas ...
Lees verder
Mini pizza's met plantaardige kaas

Mini pizza’s met plantaardige kaas

Deze heerlijke mini pizaatjes maak je heel eenvoudig zelf. Lekker met alleen geraspte plantaardige kaas maar je kunt ook eindeloos variëren met toppings, ik gebruikte plantaardige geraspte kaas, olijven en tomaatjes, maar wat dacht je van artisjok, champignons, kappertjes of geroosterde paprika? Ideaal om restjes mee op te maken! ...
Lees verder
TikTok ontdekkingen #17: pittige pinda noodles

TikTok ontdekkingen #17: pittige pinda noodles

Dat je met een paar ingrediënten iets heel lekkers kunt maken bewijst dit recept voor pittige noodles wel dat ik op TikTok tegen kwam. Heel eenvoudig om te maken en zo lekker! Ik maakte ook een gezondere versie die koolhydraatarm is ...
Lees verder
TikTok ontdekkingen #16: gebakken radijs

TikTok ontdekkingen #16: gebakken radijs

In deze serie probeer ik recepten en hacks uit die ik op TikTok heb gezien, waar nodig maak ik er een vegan versie van. Deze keer werd ik heel enthousiast van een TikTok filmpje van een vrouw die radijsjes bakte en beweerde dat het op gebakken aardappeltjes leek. Dat wilde ...
Lees verder
TikTok ontdekkingen #15: chickpea bark

TikTok ontdekkingen #15: chickpea bark

In deze serie probeer ik recepten en hacks uit die ik op TikTok heb gezien, waar nodig maak ik er een vegan versie van. In dit deel probeer ik een lekkernij genaamd chickpea bark dat bestaat uit geroosterde kikkererwten en chocolade. En is dat lekker? Jazeker! ...
Lees verder
TikTok ontdekkingen #14: mandarijn sorbetijs

TikTok ontdekkingen #14: mandarijn sorbetijs

In deze serie probeer ik recepten en hacks uit die ik op TikTok heb gezien, waar nodig maak ik er een vegan versie van. Deze keer is dat mandarijn sorbetijs waar je slechts één ingrediënt voor nodig hebt: mandarijn! ...
Lees verder
Crispy nozzarella Dorito bites

Crispy nozzarella Dorito bites

Afgelopen weekend kreeg ik via Instagram van iemand de tip dat er een heleboel vegan producten in het assortiment erbij waren gekomen bij Jumbo. Daarover later meer in een nieuw deel van vegan in de supermarkt, maar voor nu wil ik het hebben over één product dat ik diezelfde avond ...
Lees verder
Print Friendly, PDF & Email
Deel:
Vorig artikel Volgend artikel

1 reactie

  • Reply hobs

    Ik bak zelf de wortels in een zoutkorst in de oven. Dan krijgen ze echt de textuur van gerookte zalm. Ik zal deze stoomvariant ook eens proberen.

    23 maart 2022 at 17:59
  • reageer

    Recipe rating