Broodje vega pulled jackfruit pork

Deze uitvinding zag ik al vele malen voorbij komen op blogs en Pinterest. Zo nieuwsgierig naar! Het blik jackfruit, de ster van dit gerecht stond al een tijdje geduldig in de kast. Gisteren kwam het er dan eindelijk van: vega pulled pork!

Jackfruit is een vrucht van de van oorsprong Indiase boom die nu in half Azië, Afrika en Zuid-Amerika voorkomt. Om pulled pork na te maken kun je hiervoor stukjes van deze vrucht kopen in blik, die verkrijgbaar is bij toko’s en Aziatische supermarkten. Ik kocht mijn blik jackfruit bij Amazing Oriental. Let goed op: kies de versie in brine of water, maar niet de stukjes in siroop.

Verder heb je geen bijzondere ingrediënten nodig voor dit broodje of nou ja: liquid smoke. Maar dit kun je ook prima weglaten. Dus als je dit blik hebt weten te vinden ben je ready to roll. Ja? Blik bij de hand? Let’s do this!

Ingrediënten voor 4 broodjes
2 blikken jackfruit
1/2 tsp gemalen komijn
2 tsp paprika poeder
2 tsp bruine basterdsuiker
180 ml. barbecue saus
1/2 tsp liquid smoke (dit kun je weglaten)
60 ml. groentebouillon
peper
zout
olijfolie, om in te bakken
1 ui, gesnipperd
2 teentjes knoflook, fijngehakt
4 Italiaanse bollen
1 avocado
1 tomaat
dressing *

* dit kun je kant en klaar kopen of zelf maken: ik mengde vegan mayonaise met wat peterselie en een heel klein scheutje sojamelk om het wat vloeibaarder te maken. Smaakt heel goed hierbij!

Bereidingswijze
Giet de jackfruit af en spoel met koud water in een vergiet. Laat goed uitlekken en doe ze dan in een kom. Voeg de kruiden en suiker toe. Verwarm wat olijfolie in een wok en bak de ui en knoflook een paar minuten tot ze glazig worden. Voeg de jackfruit toe en bak een minuut of 3 mee. Voeg de barbecue saus, de liquid smoke en de groentebouillon toe en laat een minuut of 20 zachtjes pruttelen. Breng op smaak met peper en zout. Maak de jackfruit stukjes los met een vork voor het pulled pork effect. Serveer op de Italiaanse bollen met plakjes avocado, tomaat en de dressing.

Al eerder maakte ik een andere vega versie van pulled pork maar dan met oesterzwammen in de hoofdrol:

Vega pulled pork

Klik hier voor meer lekkere beleg ideetjes!

Print Friendly, PDF & Email
Deel:
Vorig artikel Volgend artikel

5 reacties

 • Reply Kim

  Maar is het ook lekker? Ik heb het zelf nog niet aangedurfd..

  6 januari 2017 at 15:28
  • Reply Suzanne

   Ik vond het persoonlijk superlekker, het is net echt. Al kan dat ook weer een nadeel zijn voor veel vega(n)’s, wat ik ook kan begrijpen. Maar ik zou zeggen: probeer het gewoon eens!

   6 januari 2017 at 15:34
   • Reply Bassie

    Maar waarom is dat een nadeel dan? Ik snap het even niet 🙂

    5 mei 2019 at 16:59
    • Reply Suzanne

     Voor mij persoonlijk niet, maar er zijn veganisten die liever niet hebben dat iets heel erg op vlees lijkt en het dus als nadelig ervaren.

     6 mei 2019 at 10:06
 • Reply Irene

  Ik heb hem net gemaakt en ik vond hem erg lekker! Ik vond het zonder avocado, tomaat en saus ook al heerlijk op een broodje! Voor mij was het de eerste keer dat ik iets maakte met Jackfruit. En ik dacht dat het ingewikkeld zou zijn, maar het is echt heel makkelijk! Ik ben nu wel benieuwd naar het stoofvlees en andere recepten die hier wellicht nog op komen 🙂
  Het enige wat ik in het vervolg weg ga laten is de de bruine basterdsuiker omdat de BBQ-saus ook een beetje zoetig is. Ik heb wat extra kruiden toegevoegd om het iets minder zoet te maken.

  2 februari 2019 at 20:17
 • reageer