Vegan spareribs

Onlangs heb ik eindelijk voor het eerst tarwegluten geprobeerd: met dit goedje kun je onder andere seitan maken. En daar kun je weer van alles mee: steaks, worstjes, noem maar op! Het eerste dat ik er mee wilde maken waren spareribs. Ik werd vegetariër op mijn tiende en ik kan me niet herinneren dat ik ze ooit heb gegeten. Maar ik kan me wel een beetje voorstellen hoe ze smaken en ik vind ze heerlijk, ook qua textuur!

De tarwegluten kocht ik bij Gimsel hier in Rotterdam. Best prijzig, dus nadat ik het had geprobeerd en overtuigd was want wát een superfijne vleesvervanger ging ik online op zoek naar een voordeliger optie. En die vond ik bij De Zuidmolen: een zak met 5 kilo voor € 17,17. Een uitgave, maar hier kan ik lang mee vooruit.

Ik heb meerdere recepturen geprobeerd maar zowel mijn (vleesetende) vriend als ik vonden dit de beste en lekkerste versie. Het lijkt een heel gedoe, maar het is helemaal niet veel werk!

Ingrediënten voor ongeveer 12 vegan spareribs

  • 1 cup/150 gram tarwegluten
  • 2 teaspoons/6 gram gerookte paprikapoeder
  • 2 tablespoons/10 gram edelgistvlokken
  • 2 teaspoons/8 gram uienpoeder
  • 1 teaspoon/4 gram knoflookpoeder
  • 180 ml. water
  • 2 eetlepels tahin (sesampasta)
  • 1 teaspoon liquid smoke *
  • 1 tablespoon/15 ml. sojasaus
  • 1 cup/240 ml. barbecuesaus

* dit is een vloeibaar goedje dat gerechten een rokerige smaak geeft. Je kunt het online kopen en in sommige natuurvoedingswinkels. Kun je er niet aan komen? Je kunt het ook vervangen door gerookt paprikapoeder of Tabasco Chipotle pepper sauce, dat je in veel supermarkten kunt kopen.

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 175 graden. Vet een bakblik van 20 cm. x 20 cm. in en bekleed met bakpapier.
  • Meng de tarwegluten, paprikapoeder, edelgistvlokken, uienpoeder en knoflookpoeder in een kom.
  • Meng het water in een andere kom met de tahin, liquid smoke en sojasaus. Voeg dit toe aan het droge mengsel en meng tot een deeg.
  • Stort dit deeg in het bakblik en spreid uit over de bodem. Snij het doormidden en vervolgens in dunne reepjes.
  • Bak 25 minuten in de oven.
  • Leg de reepjes in een grillpan en bestrijk met barbecuesaus aan beide kanten.
  • Bak de spareribs aan beide kanten voor enkele minuten, voeg eventueel meer barbecuesaus toe.

Print Friendly, PDF & Email
Deel:
Vorig artikel Volgend artikel

geen reacties

reageer