Vegan Kaiserschmarrn

In Oostenrijk weten ze wat lekker is: dat weet ik nog goed van de jaarlijkse vakanties vroeger. Ik kan me Kaiserschmarrn echter niet herinneren, maar het klonk zo goed dat ik er een vegan versie van wilde maken! Heerlijk, dit bewijst ook maar weer dat je pannenkoeken prima kunt bakken zonder eieren. Want dat is Kaiserschmarrn eigenlijk: stukjes opnieuw gebakken pannenkoek. Ik deed er ook nog wat warme blauwe bessen en frambozen over. 

Ingrediënten Kaiserschmarrn voor 2 porties

  • 150 gram bloem
  • 1 teaspoon bakpoeder
  • snufje zout
  • 200 ml. plantaardige melk
  • 1 teaspoon vanille extract
  • 200 ml. aquafaba (het vocht dat je normaal wegspoelt uit een blik kikkererwten)
  • 2 eetlepels suiker
  • plantaardige boter of olie om te bakken
  • diepvriesfruit (optioneel)
  • poedersuiker om te bestrooien

Bereidingswijze

  • Meng de bloem, bakpoeder en zout in een kom. Voeg de melk en vanille extract toe en meng met een garde tot een glad beslag.
  • Giet de aquafaba met de suiker in een andere kom en klop met een handmixer stijf. Spatel de opgeklopte aquafaba door het beslag.
  • Verhit een koekenpan en bak pannenkoeken van het beslag in wat boter of olie. Leg de pannenkoeken op een bord.
  • Scheur de pannenkoeken in stukken en bak deze nogmaals in wat olie of boter voor een paar minuten.
  • Verwarm het fruit in een steelpan of in de magnetron tot het warm is.
  • Verdeel de Kaiserschmarrn over twee borden, schep het fruit erover en bestrooi met poedersuiker.

Print Friendly, PDF & Email
Deel:
Vorig artikel Volgend artikel

8 reacties

  • Reply Myhappyfood_

    Hoi, ziet er lekker uit! Kan ik de aquafaba ook vervangen of weglaten? ?

    8 april 2018 at 00:56
    • Reply Suzanne

      Thanks!:) De aquafaba vervangt ei in dit gerecht, ik zou het zelf niet weglaten.

      9 april 2018 at 14:00
  • Reply Jasmine

    Vandaag gemaakt, super lekker! Net zoals ik het me herinner

    10 april 2018 at 23:03
  • Reply Diede

    Hoe kan je het best aan aquafaba komen?

    11 april 2019 at 08:03
    • Reply Suzanne

      Aquafaba is het vocht uit blikken/potten van onder andere kikkererwten.

      11 april 2019 at 11:00
  • Reply Digna

    Ik heb dit recept een keer uitgeprobeerd en het was heerlijk! Echter vraag ik mij af of je, in plaats van aquafaba, ook appelmoes als ei-vervanging kan gebruiken? Zou dit hetzelfde effect hebben?

    15 augustus 2020 at 11:46
    • Reply Suzanne

      Dat heb ik zelf nog niet geprobeerd, zou het dus niet met zekerheid kunnen zeggen.

      18 augustus 2020 at 08:58
  • Reply Lotte

    Kortgeleden hebben mijn vriend en ik voor het eerst veganistische pannenkoeken gebakken. Volgens mijn vriend volstond het om simpelweg het ei weg te laten en de koemelk te vervangen door een plantaardige variant, maar omdat het bindende effect van de eieren miste, viel het zooitje volledig uit elkaar. Ik grapte dat het net kaiserschmarnn waren, maar misschien moeten we de volgende keer dit recept eens proberen voor de real deal. Klinkt goed!
    Sinds ik de magische eigenschappen van aqua faba ontdekt heb, gooi ik het nooit meer weg en heb ik een standaard een voorraadje in de diepvries. Tof om eens wat anders mee te maken dan chocolademousse.

    18 maart 2021 at 16:33
  • reageer