Facon bacon

Door de jaren heen heb ik verschillende manieren geprobeerd om plantaardige versies van bacon te maken. Met tempeh bijvoorbeeld, of shii-takes. Allemaal lekker, maar er steekt er met kop en schouders een bovenuit en dat is de bacon die ik je in dit artikel laat zien. Waanzinnig lekker! Ik heb ‘m inmiddels al vele malen gemaakt.

Deze versie van facon is absoluut de beste tot nu toe die ik heb gemaakt, of het werkelijk op bacon lijkt kan ik uit ervaring niet bevestigen, ik vind het qua uiterlijk ook wel lijken op beef jerky, de snacks die ik tijdens vakanties in Amerika volop tegenkwam in supermarkten. Er zijn vegetariërs en vegans die hier vast van zullen gruwelen omdat het zo op the real thing lijkt, wat ik me ook wel helemaal kan voorstellen trouwens. Heb je daar zoals ik geen problemen mee, dan raad ik je deze versie absoluut aan! Lees hier meer over liquid smoke en hier over edelgistvlokken.

Video

Recept

Afdrukken

Facon bacon

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Auteur: Suzanne

Ingrediënten

Scale
  • rijstvellen
  • 2 tablespoons olie
  • 3 tablespoons sojasaus
  • 3 tablespoons edelgistvlokken
  • 1/2 teaspoon liquid smoke
  • 1/2 tablespoon maple syrup
  • snuf zwarte peper
  • snuf (gerookte) paprikapoeder

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Meng de alle ingrediënten op de rijstvellen na in een schaaltje.
  • Neem een diepe schaal of diep bord en vul dit met lauw water.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Knip of snij de rijstvellen in stroken. Neem twee stroken en leg deze op elkaar. Haal ze door het water terwijl je ze tegen elkaar aanhoudt. Druk met je duim en wijsvinger het meeste water eruit en haal ze dan door de marinade en leg ze vervolgens op het bakpapier. Herhaal dit tot de bakplaat vol is.
  • Zet voor een minuut of 7 in de oven. Hou het goed in de gaten: het brandt snel aan!
  • Laat de facon goed afkoelen voordat je ze van het bakpapier haalt.
  • Ongeveer drie dagen houdbaar in een vershouddoos.

facon-bacon-5

facon-bacon-6

facon-bacon-7

facon-bacon-8

facon-bacon-9

facon-bacon-10

Print Friendly, PDF & Email
Deel:
Vorig artikel Volgend artikel

3 reacties

  • Reply Linda

    In het echt nog mooier en lekkerder! Wat een geweldig recept. Ik had het bij iemand geproefd en ben de daarna meteen zelf aan de slag gegaan. Dit is een blijvertje.

    27 augustus 2020 at 06:18
    • Reply Anne-Miep

      Ik wil dit heel graag proberen maar gaan de rijstevellen niet kapot als je ze droog snijd of knipt?

      27 januari 2021 at 18:30
      • Reply Suzanne

        Met snijden heb ik geen ervaring en verwacht ik wel dat ze breken maar als je 1 vel per keer knipt gaat dat prima!

        28 januari 2021 at 10:28

    reageer

    Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star