Facon bacon

Ik moet in alle eerlijkheid bekennen dat ik na 27 jaar vegetariër zijn me niet kan herinneren of ik bacon als kind heb gegeten en het lekker vond. Toch was ik benieuwd en heb ik meerdere versies van ‘facon’, fake bacon dus, geprobeerd te maken. Al eerder maakte ik bijvoorbeeld deze met shii-takes. Niks mis mee en lekker, maar nu heb ik een versie gevonden: WOW. Knapperig en een beetje chewy tegelijk en een lekkere rooksmaak. Dat komt door het goedje dat ik al tijden van plan van was om te kopen en tijdens mijn laatste shoptrip in Amsterdam eindelijk heb gekocht: liquid smoke. Met dit vloeibare goedje geef je gerechten een rokerige smaak.

Deze versie van facon is absoluut de beste tot nu toe die ik heb gemaakt, of het werkelijk op bacon lijkt kan ik uit ervaring niet bevestigen, ik vind het qua uiterlijk ook wel lijken op beef jerky, de snacks die ik tijdens vakanties in Amerika volop tegenkwam in supermarkten. Er zijn vegetariërs en vegans die hier vast van zullen gruwelen omdat het zo op the real thing lijkt, wat ik me ook wel helemaal kan voorstellen trouwens. Heb je daar zoals ik geen problemen mee, dan raad ik je deze versie absoluut aan!

Ingrediënten
rijstvellen*
2 tbsp/30 ml. olie
3 tbsp/45 ml. sojasaus
3 tbsp/24 gram edelgistvlokken
1/2 tsp/2.5 ml. liquid smoke**
1/2 tbsp/7.5 ml. maple syrup***
snufje zwarte peper
snufje (gerookte) paprikapoeder

* te koop bij toko’s en ook bij supermarkten zoals Albert Heijn
** online verkrijgbaar en in sommige winkels, ik kocht het bij Eichholtz Delicatessen aan de Leidsestraat in Amsterdam
*** ik had geen maple syrup meer in huis en gebruikte agave siroop, wat prima ging

Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 200 graden. Meng de alle ingrediënten op de rijstvellen na in een schaaltje. Neem een diepe schaal of diep bord en vul dit met lauw water. Bekleed een ovenrooster met bakpapier. Knip of snij de rijstvellen in stroken. Neem twee stroken en leg deze op elkaar. Haal ze door het water terwijl je ze tegen elkaar aanhoudt. Druk met je duim en wijsvinger het meeste water eruit en haal ze dan door de marinade en leg ze vervolgens op het bakpapier. Herhaal dit tot het rooster vol is. Zet voor een minuut of 7 in de oven. Hou het goed in de gaten: het brandt snel aan! Laat de facon goed afkoelen voordat je ze van het bakpapier haalt. Ongeveer drie dagen houdbaar in een vershouddoos.

facon-bacon-2

facon-bacon-3

facon-bacon-4

facon-bacon-5

facon-bacon-6

facon-bacon-7

facon-bacon-8

facon-bacon-9

facon-bacon-10

Print Friendly, PDF & Email
Deel:
Vorig artikel Volgend artikel

3 reacties

 • Reply Ellen Voigt

  Facon Bacon…. Toen ik het gemaakt heb, hebben mijn dochter en ik in een halve dag alles opgesnoept. We MOESTEN gewoon steeds de keuken in om er van te eten. Want wat IS dit lekker zeg!!!!!!!

  9 april 2019 at 07:15
 • Reply Patricia

  Receptje??? Heb het deze week op tv gezien in ‘the dirty vegan’. Leek mij zeeeer lekker. Geen recept helaas.. alvast bedankt! 🤗🤗

  3 september 2019 at 18:28
  • Reply Suzanne

   Het recept staat gewoon in de tekst?

   3 september 2019 at 22:24

  reageer