Amerikaans ontbijt

Dit Amerikaanse ontbijt is wel even wat anders dan een kom havermout of een cracker met jam! Niet iets om elke dag te eten maar als brunch vind ik dit voor af en toe echt een feestje. Ik heb het traditionele American breakfast geveganized door bijvoorbeeld de roerei te vervangen door tofu en de bacon door een plantaardige versie. Smullen! 

Afdrukken

Amerikaans ontbijt

  • Auteur: Suzanne
  • Genoeg voor: 4 personen 1x
Scale

Ingrediënten

Breakfast potatoes

  • 450 gram voorgekookte aardappelblokjes
  • 1/2 theelepel knoflookpoeder
  • 1/2 theelepel uienpoeder
  • 1/4 theelepel (gerookte) paprikapoeder
  • peper
  • zout
  • olie, om in te bakken

Tofu ‘roerei’

  • blok tofu naturel
  • flinke snuf kurkuma (geelwortel)
  • kala namak, hoeveelheid naar smaak
  • olie, om te bakken

Tomaten en champignons

  • 2 tomaten
  • scheutje olijfolie
  • peper
  • zout
  • 8 witte champignons
  • olijfolie

Vegan bacon

  •  rijstvellen
  • 2 tablespoons/30 ml. olie
  • 3 tablespoons/45 ml. sojasaus
  • 3 tablespoons/24 gram edelgistvlokken, zie notities
  • 1/2 teaspoon/2.5 ml. liquid smoke, zie notities
  • 1/2 tablespoon/7.5 ml. maple syrup
  • snufje zwarte peper
  • snufje (gerookte) paprikapoeder

Wafels

  • 190 gram bloem
  • 1,5 theelepel bakpoeder
  • 50 gram vegan Parmezaanse kaas, optioneel – kijk voor het recept (voor een pot vol) hieronder
  • 50 gram appelmoes
  • 190 ml. plantaardige melk
  • 3 eetlepels zonnebloemolie
  • maple syrup

Vegan Parmezaanse kaas

  • 1 cup/150 gram ongezouten cashewnoten
  • 4 tablespoons/15 gram edelgistvlokken
  • 1 teaspoon/6 gram zeezout
  • 1 teaspoon/4 gram knoflookpoeder

Maal alle ingrediënten in een keukenmachine. Bewaar in een goed afsluitbare pot.

Bereidingswijze

Breakfast potatoes

  • Kruid de aardappeltjes met de knoflookpoeder, uienpoeder, (gerookte) paprikapoeder en peper en zout.
  • Verhit wat olie in een hapjes- of koekenpan en bak de aardappeltjes in een minuut of 10 tot ze beginnen te kleuren.

Tofu ‘roerei’

  • Laat het blok tofu uitlekken en wikkel in een schone theedoek of keukenpapier. Leg het op een bord en leg er een tweede bord op en laat er iets zwaars op rusten. Op deze manier wordt er zoveel mogelijk vocht uit het blok tofu geperst. Laat dit een half uurtje staan en dep het blok tofu extra droog.
  • Verbrokkel de tofu met je handen in kleine stukjes en doe deze in een schaal.
  • Voeg de kurkuma toe tot het de gewenste gele kleur heeft. Voeg dan de kala namak toe, hoeveelheid naar smaak. Ik gebruikte op 1 blok tofu ongeveer 2 theelepels. Roer alles goed door en voeg naar smaak wat curry- en chilipoeder toe.
  • Verhit wat olie in een wok of hapjespan en bak de tofu een minuut of 5 op hoog vuur, goed blijven omscheppen.

Tomaten en champignons

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Verwijder de kroontjes van de tomaten en snij de doormidden. Leg de tomaten in een ingevette ovenschaal met de snijkant naar boven. Bestrooi met peper en zout en besprenkel met een klein beetje olijfolie.
  • Snij de steeltjes van de champignons en leg ze met de bolle kant naast de tomaten in de ovenschaal en besprenkel met een klein beetje olijfolie.
  • Bak de tomaten en champignons ongeveer 10 – 15 minuten in de oven tot de champignons de bruine kleur hebben van kastanjechampignons.

Vegan bacon

  • Verwarm de oven voor op 200 graden. Meng de alle ingrediënten op de rijstvellen na in een schaaltje.
  • Neem een diepe schaal of diep bord en vul dit met lauw water.
  • Bekleed een ovenrooster met bakpapier. Knip of snij de rijstvellen in stroken.
  • Neem twee stroken en leg deze op elkaar. Haal ze door het water terwijl je ze tegen elkaar aanhoudt. Druk met je duim en wijsvinger het meeste water eruit en haal ze dan door de marinade en leg ze vervolgens op het bakpapier. Herhaal dit tot het rooster vol is.
  • Zet voor een minuut of 7 in de oven. Hou het goed in de gaten: het brandt snel aan! Laat de facon goed afkoelen voordat je ze van het bakpapier haalt.

Wafels

  • Verwarm het wafelijzer.
  • Meng alle ingrediënten in een kom.
  • Vet het wafelijzer in en bak de wafels volgens de instructies van het wafelijzer.
  • Serveer de wafels met wat maple syrup er over.

Notities

  • Reken voor de vegan bacon ongeveer 2 strips per persoon, de rest is enkele dagen houdbaar in een goed afgesloten vershouddoos in de koelkast en lekker als snack
  • Edelgistvlokken geven gerechten een geur en smaak die op kaas lijkt. Lees er hier meer over.
  • Kala namak geven gerechten een geur en smaak die op ei lijkt. Lees er hier meer over.
  • Liquid smoke geeft gerechten een rokerige smaak. Lees er hier meer over.
  • Om de wafels te maken gebruik ik mijn wafelijzer. Benieuwd welke dat is? Klik hier om ‘m te bekijken!

Trefwoorden: Amerikaanse keuken, Amerikaans, comfort food, vegan, veganistisch, ontbijt, American breakfast, scrambled tofu, kala namak, zwart zout, black salt, liquid smoke, vloeibare rook, edelgistvlokken, nooch

Wil je nog meer Amerikaanse recepten zien? Kijk eens hieronder!

Deel:
Vorig artikel Volgend artikel

geen reacties

reageer