Ingrediënten onder loep #2: kala namak (update oktober 2023)

In deze serie ingrediënten onder de loep behandel ik steeds een ander ingrediënt dat veel wordt gebruikt in de veganistische keuken. In het eerste deel stonden edelgistvlokken centraal en in dit tweede deel ga ik je meer vertellen over kala namak. 

Kala nawat?

Kala namak! Dit wordt ook wel zwart zout genoemd en is afkomstig uit India. Het is een uitkomst voor veganisten die de beleving en smaak van ei missen, want het ruikt en smaakt  zwavelachtig, wat veel op ei lijkt! Hoewel de naam doet vermoeden dat dit zout zwart van kleur is, is dit niet zo. Het is soms roze gekleurd en soms grijs en vaak een mix van deze twee.

Waar kun je het kopen?

Kala namak kun je in sommige biologische supermarkten en Aziatische supermarkten kopen en natuurlijk online. Zelf kocht ik het bij Ekoplaza, waar het sinds kort weer in het assortiment is van het merk Esspo Wereldzout. Het is verpakt in een handige weckpot met inhoud van 140 gram. En sinds kort kun je het ook kopen bij Holland & Barrett!

Ook kun je het bij sommige Aziatische supermarkten kopen, meestal van het merk van onderstaande foto. Deze is meer in poedervorm dan het zout hierboven. Ik kocht dit zakje bij een Pakistaanse supermarkt op de Kruiskade in Rotterdam centrum. De prijs ligt meestal rond een euro.

Mocht je dicht bij de Duitse grens wonen (of in Duitsland natuurlijk) het is ook verkrijgbaar bij supermarkt Kaufland waar het bij het gewone zout staat.

Hoe gebruik je het?

Dat hangt af van wat je er mee wil maken, maar je hebt maar een klein beetje nodig om je gerecht of snack al naar ei doen te laten ruiken en smaken. A little goes a long way dus!

Wat kan ik er mee maken?

Een heleboel! Ik heb er al aardig wat mee gemaakt, zoals gekookte en gebakken eieren, roerei, quiche, eiersalade en meer. Kijk hieronder maar wat voor lekkers zoal!

Ingrediënten onder de loep

Dit is een deel uit de serie ingrediënten onder loep. Bekijk hier de andere delen.

Deel:
Vorig artikel Volgend artikel

4 reacties

 • Reply Susie

  Ze verkopen kala namak niet meer in de markthal bij de toko. Ben er zelf laatst nog langs geweest.

  19 juni 2018 at 15:10
  • Reply Suzanne

   Dank je wel Susie! Ik was er vanmorgen en inderdaad, het ligt er niet meer. Ik heb het meteen aangepast.

   20 juni 2018 at 13:26
 • Reply Doortje

  Beste Suzanne, op welk nummer zit deze Pakistaanse supermarkt op de kruiskade (of wat is de naam)?

  27 oktober 2020 at 11:06
  • Reply Suzanne

   Hi, het is Remon Afro Asian Market aan de West-Kruiskade 87.

   3 november 2020 at 11:34

  reageer