Vegan Fast Food Friday #4: No Egg Muffin 2 variaties!

Toen ik nog vegetariër was at ik deze zo graag: de Egg McMuffin van McDonalds. Deze bestaat uit een getoast broodje met daarop gebakken ei en cheddar. Een plantaardige versie van dit populaire ontbijtitem, zou dat kunnen? Het antwoord is ja. Ik maakte zelfs twee variaties!

Twee muffins

Ik maakte er dus twee: naast de McMuffin Bacon & Egg maakte ik ook een plantaardige versie van de McMuffin Sausage & Egg. Deze heb ik nooit gegeten, maar na het bekijken van de samenstelling denk ik dat ik heel dicht in de buurt ben gekomen. Beide versies zijn in elk geval echt om je vingers bij op te eten zo lekker. En zo blijkt maar weer: plantaardig kan zo lekker zijn!

Voorbereiding

Toegegeven, het is wel veel werk, maar je kunt het voorbereiden door de English Muffins van tevoren te maken. Deze kun je prima invriezen en opwarmen in de toaster. En de bacon is dagen houdbaar in een goed afgesloten bewaardoos!

Ga jij het ook maken?

Dan vind ik het zo leuk om een foto te zien! Tag me op Instagram bijvoorbeeld en vermeld #vanwateetjedanwel.

Afdrukken

No Egg Muffin versie met bacon

Getoaste English muffin met gebakken ei, bacon en cheddar.

  • Auteur: Suzanne
Scale

Ingrediënten

  • Vegan plakjes Cheddar kaas, ik vind zelf die van Violife het lekkerst, deze is onder andere bij Jumbo verkrijgbaar.

English muffins gebaseerd op dit recept voor ongeveer 6 stuks

  • 1/2 zakje gist van 7 gram
  • 85 ml. koude plantaardige ongezoete melk
  • 10 gram suiker
  • 3 gram zout
  • 150 gram bloem
  • 10 gram boter
  • 25 gram appelmoes
  • 1 eetlepels bloem en 1 eetlepels maismeel, zie notities
  • extra bloem en maismeel om te bestuiven
  • olie, om te bakken

Bereidingwijze English muffins

  • Doe de gist in een kom en voeg de plantaardige melk toe. Meng en voeg de suiker en het zout toe.
  • Voeg dan de appelmoes toe en meng goed door.
  • Roer de bloem er door.
  • Bestuif het aanrecht met wat bloem en stort het mengsel op het aanrecht. Kneed tot een egale deegbal.
  • Vet een kom licht in en leg de deegbal in de kom en dek af met een theedoek. Laat bij kamertemperatuur rusten tot het deeg gerezen is en verdubbeld is in grootte.
  • Meng de bloem en het maismeel en strooi dit over het aanrecht. Stort het deeg er op en bestrooi met wat extra bloem.
  • Bedek de bodem van een bakplaat met wat maismeel.
  • Steek met een ronde uitsteker rondjes uit het deeg en leg deze op de bakplaat.
  • Bestuif de rondjes deeg met extra maismeel en laat 20 minuten rijzen.
  • Verhit een klein beetje olie in een koekenpan en bak de rondjes deeg ongeveer 5 minuten en draai ze voorzichtig om en bak de andere kant ook ongeveer 5 minuten tot ze goudbruin beginnen te kleuren.

portie vegan bacon, kijk hier voor het recept

Gebakken ei – het eiwit

  • 1 blok tofu naturel
  • olie, om te bakken

Bereidingswijze eiwit:

  • Snij of steek met een ronde uitsteker gelijke ronde dunne plakken uit het blok tofu.
  • Snij of steek in het midden een klein rondje er uit waar het eigeel in gaat.
  • Bak aan beide kanten in wat olie in een koekenpan.

Gebakken ei – het eigeel (bron recept) – hiervan heb je maar een gedeelte nodig dus halveer eventueel de hoeveelheden

  • 240 ml. water
  • 1 tablespoon + 1 teaspoon/12 gram maizena
  • 2 tablespoons/30 ml. olie (ik gebruikte zonnebloemolie)
  • 2 teaspoons/5 gram edelgistvlokken
  • 3/4 teaspoon/10 gram kala namak, ook wel zwart zout genoemd *
  • 1/4 teaspoon kurkuma

Bereidingswijze eigeel:

  • Meng het water met de maizena met een garde in een steelpan. Voeg de overige ingrediënten toe. Laat zachtjes 3 – 5 minuten koken op een middelhoog vuur, terwijl je goed blijft roeren. De saus wordt dikker en begint op eigeel te lijken.

Samenstellen van de muffins:

  • Snij een English muffin open.
  • Toast de muffin helften aan de snijkant in een droge koekenpan.
  • Leg een plakje vegan cheddar kaas op de onderkant van de muffin.
  • Leg er een plak tofu op.
  • Vul het gat van de tofu met eigeel.
  • Leg er plakjes bacon op.
  • Dek af met de bovenkant van de English muffin en serveer.

Notities

  • Ik gebruikte dit maismeel
  • Kala namak kun je bij Aziatische supermarkten en biosupermarkten kopen. Het wordt ook wel zwart zout genoemd en zorgt voor een geur en smaak van ei. Lees er hier meer over!

Afdrukken

No Egg Muffin versie met worst

English Muffin met gebakken ei, cheddar kaas en worst.

  • Auteur: Suzanne
Scale

Ingrediënten

  • Vegan plakjes Cheddar kaas, ik vind zelf die van Violife het lekkerst, deze is onder andere bij Jumbo verkrijgbaar.

English muffins gebaseerd op dit recept voor ongeveer 6 stuks

  • 1/2 zakje gist van 7 gram
  • 85 ml. koude plantaardige ongezoete melk
  • 10 gram suiker
  • 3 gram zout
  • 150 gram bloem
  • 10 gram boter
  • 25 gram appelmoes
  • 1 eetlepels bloem en 1 eetlepels maismeel, zie notities
  • extra bloem en maismeel om te bestuiven
  • olie, om te bakken

Bereidingwijze English muffins

  • Doe de gist in een kom en voeg de plantaardige melk toe. Meng en voeg de suiker en het zout toe.
  • Voeg dan de appelmoes toe en meng goed door.
  • Roer de bloem er door.
  • Bestuif het aanrecht met wat bloem en stort het mengsel op het aanrecht. Kneed tot een egale deegbal.
  • Vet een kom licht in en leg de deegbal in de kom en dek af met een theedoek. Laat bij kamertemperatuur rusten tot het deeg gerezen is en verdubbeld is in grootte.
  • Meng de bloem en het maismeel en strooi dit over het aanrecht. Stort het deeg er op en bestrooi met wat extra bloem.
  • Bedek de bodem van een bakplaat met wat maismeel.
  • Steek met een ronde uitsteker rondjes uit het deeg en leg deze op de bakplaat.
  • Bestuif de rondjes deeg met extra maismeel en laat 20 minuten rijzen.
  • Verhit een klein beetje olie in een koekenpan en bak de rondjes deeg ongeveer 5 minuten en draai ze voorzichtig om en bak de andere kant ook ongeveer 5 minuten tot ze goudbruin beginnen te kleuren.

Gebakken ei – het eiwit

  • 1 blok tofu naturel
  • olie, om te bakken

Bereidingswijze eiwit:

  • Snij of steek met een ronde uitsteker gelijke ronde dunne plakken uit het blok tofu.
  • Snij of steek in het midden een klein rondje er uit waar het eigeel in gaat.
  • Bak aan beide kanten in wat olie in een koekenpan.

Gebakken ei – het eigeel (bron recept) – hiervan heb je maar een gedeelte nodig dus halveer eventueel de hoeveelheden

  • 240 ml. water
  • 1 tablespoon + 1 teaspoon/12 gram maizena
  • 2 tablespoons/30 ml. olie (ik gebruikte zonnebloemolie)
  • 2 teaspoons/5 gram edelgistvlokken
  • 3/4 teaspoon/10 gram kala namak, ook wel zwart zout genoemd *
  • 1/4 teaspoon kurkuma

Bereidingswijze eigeel:

  • Meng het water met de maizena met een garde in een steelpan. Voeg de overige ingrediënten toe. Laat zachtjes 3 – 5 minuten koken op een middelhoog vuur, terwijl je goed blijft roeren. De saus wordt dikker en begint op eigeel te lijken.

Gebakken worst voor 6 schijven

  • 1 schaal Garden Gourmet Incredible gehakt
  • zwarte peper
  • zeezout
  • gedroogde specerijen naar smaak, ik koos tijm en oregano
  • olie, om te bakken

Bereidingswijze gebakken worst:

  • Breng het gehakt op smaak met zwarte peper, zeezout en een flinke snuf van de specerijen naar keuze.
  • Verdeel in 6 gelijke stukken en maak hier ronde schijven van.
  • Bak de schijven in een beetje olie in een koekenpan aan beide kanten.

Samenstellen van de muffins:

  • Snij een English muffin open.
  • Toast de muffin helften aan de snijkant in een droge koekenpan.
  • Leg een plakje vegan cheddar kaas op de onderkant van de muffin.
  • Leg er een schijf gebakken worst op.
  • Leg er een plak tofu op.
  • Vul het gat van de tofu met eigeel.
  • Dek af met de bovenkant van de English muffin en serveer.

Bekijk hieronder alle delen van de serie Vegan Fast Food Friday.

Print Friendly, PDF & Email
Deel:
Vorig artikel Volgend artikel

geen reacties

reageer