Vegan bitterballen

Nadat ik vorige week deze heerlijke bitterballen gevuld met pompoen, zongedroogde tomaat en vegan mozzarella maakte vroeg ik me af of ik ook een traditionele bitterbal zou kunnen maken. Ik ging aan de slag en het resultaat is geweldig! Lees snel verder om te zien hoe je ze ook kunt maken. 

Jackfruit

Om zo dichtbij mogelijk de structuur van het draadjesvlees in de traditionele bitterbal na te bootsen, koos ik jackfruit. Deze vrucht heb ik al eerder gebruikt om stoofvlees mee te maken en bleek ook voor deze vegan bitterballen zeer geschikt! Jackfruit kun je kopen in Aziatische supermarkten en toko’s, je leest in dit artikel welke je moet hebben, wat het kost en meer informatie er over. Sommige supermarkten verkopen jackfruit dat al uit elkaar getrokken is, dit zou je ook prima kunnen gebruiken alleen is het wel een heel stuk prijziger.

Meer lezen over jackfruit? Klik hier!

Glutenvrije variant

Je kunt deze bitterballen vrij eenvoudig glutenvrij maken. Vervang de bloem voor de roux door rijstmeel en gebruik een glutenvrije paneermeel zoals ik bij deze glutenvrije aardappelkroketjes heb gebruikt.

Dit paneermeel kun je in de meeste grote supermarkten vinden op de afdeling met glutenvrije producten.

Neem ruim de tijd

Let op: voor het maken van deze bitterballen moet je er rekening mee houden dat de vulling minimaal een paar uur of liever nog een nacht in de koelkast moet opstijven. Hou dus rekening met je planning wanneer je deze bitterballen voor een feestje of dergelijke wil maken. Begin de dag ervoor met de voorbereiding!

Ingrediënten voor 14 stuks

  • 125 gram jackfruit
  • peper
  • zout
  • olie, om te bakken
  • 30 gram plantaardige boter, bijvoorbeeld AH plantenmargarine
  • 30 gram bloem, gezeefd
  • 200 ml. groentebouillon
  • 1 eetlepel peterselie
  • 25 gram kikkererwtenmeel, gezeefd
  • 12 eetlepels plantaardige melk, zoals ongezoete sojamelk
  • paneermeel
  • olie, om te frituren

Benodigdheden

  • steelpan
  • garde
  • platte metalen bakplaat
  • plastic huishoudfolie
  • twee diepe borden
  • frituurpan of stevige pan
  • keukenpapier

Bereidingswijze

  • Spoel de jackfruit af en laat uitlekken. Trek de jackfruit uit elkaar met twee vorken in kleine sliertjes en stukjes. Bestrooi met een snuf peper en zout.
  • Verhit wat olie in een koekenpan en bak de jackfruit enkele minuten. Haal het van het vuur zodra het begint te kleuren. Zet apart.
  • Smelt de boter/margarine in een steelpan.
  • Voeg beetje bij beetje de bloem toe en roer met een garde tot een gladde roux.
  • Voeg de groentebouillon en peterselie toe en roer door tot er geen klontjes meer zijn.
  • Roer de jackfruit er door.
  • Stort de ragout over een metalen bakplaat of dienblad, dek af met plastic huishoudfolie en zet minimaal een paar uur of liever nog een nacht in de koelkast.
  • Draai gelijke balletjes van de opgesteven ragout. Je haalt ongeveer 14 balletjes van 20 gram per stuk uit deze hoeveelheid.
  • Meng het kikkererwtenmeel met de plantaardige melk met een garde tot een glad mengsel zonder klontjes. Giet het mengsel in een diep bord.
  • Bestrooi in het andere diepe bord een laag paneermeel.
  • Rol de balletjes één voor één door het natte mengsel en vervolgens door het paneermeel. Herhaal dit 1 keer.
  • Frituur de balletjes tot ze beginnen te kleuren. Dit duur ongeveer een halve minuut.
  • Ik heb zelf geen frituurpan maar gebruik mijn Le Creuset pan met daarin een laag zonnebloemolie.
  • Laat uitlekken op keukenpapier.
  • Je kunt de balletjes ook prima invriezen. Dan duurt het frituren iets langer.

De bitterballen zijn heel geschikt om in te vriezen!

Benieuwd naar wat je nog meer met jackfruit kunt maken? Kijk eens hieronder!

Kijk ook eens naar

Deel:
Vorig artikel Volgend artikel

geen reacties

reageer