Vegan Fast Food Friday #23: mini Mexicano, kaassoufflés en bitterballen

Voor dit deel van Vegan Fast Food Friday maakte ik vegan mini versies van twee populaire snacks die je in iedere snackbar tegen komt: de Mexicano (ook wel Carrero genoemd) en de kaassoufflé. En ik bakte er bitterballen van de Vegetarische Slager uit de supermarkt bij. Een heerlijke schaal vol voor bij de borrel die bij iedereen in de smaak zal vallen!

Mini Mexicano

Deze snack werd in 1984 ontwikkeld door een snack-fabrikant en de naam werd bedacht vanwege voorrondes van het WK 1986 in Mexico waar Nederland zich in 1984 niet voor plaatste. Het bestaat uit een mengsel van diverse soorten vlees en is pittig gekruid. Ik maakte een heerlijke veganistische variant op basis van de vegan chicken mix van Miss Susta waar ik hier eerder over schreef. Deze mix is zo veelzijdig, zo maakte ik er ook onder andere vegan frikandellen mee! Bij de mini Mexicano’s maakte ik deze plantaardige pindasaus.

Voor het frituren:

Na het frituren:

Afdrukken

Vegan Fast Food Friday #23: mini Mexicano

  • Auteur: Suzanne
  • Genoeg voor: 10 stuks 1x

Ingrediënten

Scale
  • 1 zakje Miss Susta vegan chicken mix, bij Susta Foods verkrijgbaar
  • 40 ml. zonnebloemolie
  • 240 ml. koud water
  • 1 theelepel zout
  • flinke snuf zwarte peper
  • 1/2 eetlepel sambal oelek
  • 1/2 ui, gesnipperd
  • 3 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 2 eetlepels paneermeel
  • olie, om te frituren

Bereidingswijze

  • Meng de mix met de zonnebloemolie en het water.
  • Voeg het zout, zwarte peper, sambal oelek, ui, knoflook en paneermeel toe.
  • Verdeel het mengsel in gelijke stukken van 50 gram per stuk.
  • Vorm de stukken met je handen tot een langwerpige vorm en duw met de platte steel van bijvoorbeeld een theelepel twee strepen in het deeg, om de typische Mexicano vorm te krijgen.
  • Leg de Mexicano’s minimaal een half uur in de vriezer.
  • Frituur ze 2 – 3 minuten in olie of tot ze de gewenste kleur hebben. Ik heb overigens geen frituurpan maar gebruik een stevige braadpan met een laag olie. Dat werkt prima!
  • Laat uitlekken op keukenpapier. Lekker met vegan pindasaus.

Mini kaassoufflés

Variatietip: leg een half opgevouwen plakje vegan ham op de vegan kaas voor vegan kaas-soufflés. Plakjes vegan ham zijn er onder andere van Quorn en van het huismerk van Albert Heijn.

Afdrukken

Vegan Fast Food Friday #23: mini kaassoufflés

  • Auteur: Suzanne

Ingrediënten

  • diepvries bladerdeeg, zie notities
  • vegan plakjes kaas, zie notities
  • maïzena
  • paneermeel
  • olie om te frituren, bijvoorbeeld zonnebloemolie

Bereidingswijze

  • Laat de plakjes bladerdeeg op het aanrecht ontdooien.
  • Snij de plakjes bladerdeeg en de plakjes kaas doormidden.
  • Leg op iedere helft bladerdeeg een dubbelgevouwen half plakje  maar laat de randen vrij.
  • Vouw het plakje dicht en druk met een vork de randen aan en herhaal dit met het gewenste aantal plakjes bladerdeeg.
  • Strooi een laagje paneermeel in een diep bord en maak van de maïzena met wat water een papje.
  • Bestrijk met een bak kwastje de kaassoufflés met het papje en haal ze vervolgens aan beide kanten door de paneermeel.
  • Frituur voor een minuut of 2 tot de kaassoufflés beginnen te kleuren. Laat uitlekken op keukenpapier.

Notities

  • Het original bladerdeeg van Koopmans is veganistisch evenals het bladerdeeg van diverse supermarkt huismerken.
  • ik gebruikte de plakjes Violife kaas die je onder andere bij Jumbo en Albert Heijn kunt kopen.

De Vegetarische Slager bitterballen

Deze vegan bitterballen zijn onder andere verkrijgbaar bij Jumbo en Albert Heijn. Lekker met mosterd!

Leg alles op een schaal of bord en serveer er sauzen naar keuze zoals vegan pindasaus en mosterd bij.

Bekijk hieronder alle delen van de serie Vegan Fast Food Friday.

Deel:
Vorig artikel Volgend artikel

2 reacties

  • Reply Mara

    Weer een hoop goede tips!
    Weet jij of de kaassoufle ook in de air fryer kan?

    5 maart 2021 at 13:05
  • Reply Margreet

    Zonnebloemolie, maar ook sojaolie, arachideolie, palmolie en koolzaadolie, bevatten veel te veel omega-6. Dat is superslecht voor je gezondheid blijkt uit onderzoek van onder meer Dr. Joseph Hibbeln van The National Institute of Health.

    5 maart 2021 at 15:14
  • reageer