Vegan Fast Food Friday #5: vegan fried chicken

Toen ik op Instagram vroeg naar suggesties voor vegan fast food gerechten werd heel vaak de gefrituurde kip van KFC genoemd. Tijd om er een vegan versie van te maken!

Nog nooit gegeten

Ik heb nog nooit de fried chicken bij KFC gegeten. Ik kan me sowieso niet herinneren dat ik daar iets heb gegeten. Hooguit een drankje terwijl Fabien er iets at, want hij is dol op het eten daar. Na het onderzoeken van de samenstelling en ingrediënten van dit populaire gerecht kwam ik erachter dat de kip gekruid wordt met de beroemde eleven spices oftewel 11 verschillende specerijen, maar de exacte bereidingswijze is altijd geheim gehouden tot de neef van oprichter Colonel Sanders’ het in een interview deelde:

  • 2 cups bloem
  • 2/3 tablespoons zout
  • 1/2 tablespoons tijm
  • 1/2 tablespoons basilicum
  • 1/3 tablespoons oregano
  • 1 tablespoons selderij zout
  • 1 tablespoons zwarte peper
  • 1 tablespoons gedroogde mosterd
  • 4 tablespoons paprika
  • 2 tablespoons knoflook zout
  • 1 tablespoons gemalen gember
  • 3 tablespoons witte peper

Ik maakte 3 versies op basis van het lijstje specerijen, en hoewel ik niet alles in huis had en het daarop heb aangepast is het heel lekker geworden! Ik vond de versie met de kipstukjes van de Vegetarische Slager het meest lijken op kip (voor zover ik dat kan beoordelen) en die met de bloemkool het lekkerst qua bite en smaak.

Airfryer

Omdat ik steeds vaker de vraag krijg of mijn recepten ook geschikt zijn om te bereiden in de airfryer wil ik dit vanaf nu zo veel mogelijk gaan testen tijdens de bereiding, waar mogelijk. Ik heb dat bij dit gerecht ook gedaan en helaas is het hierbij niet mogelijk. Wat wel mogelijk is om na het frituren het in te vriezen en het later te verwarmen in de airfryer.

Coating, beslag en 3 soorten ‘kip’

Ik heb dus 3 versies gemaakt, de bereidingswijze is voor alle drie hetzelfde, alleen heb je voor de versie met de tofu en kipstukjes ongeveer de helft aan het bloem-specerijen mengsel nodig.

Afdrukken

Vegan fried chicken – de coating

  • Als eerste maak je de coating voor de ‘kip’ die bestaat uit bloem, specerijen en cornflakes. De cornflakes zorgen voor een extra knapperig laagje.
  • Tablespoons en teaspoons zijn Amerikaanse inhoudsmaten. Hiervoor kun je speciale maatlepels gebruiken die verkrijgbaar zijn in allerlei winkels en online bij Bol.com bijvoorbeeld.
  • Auteur: Suzanne
Scale

Ingrediënten

  • 300 gram bloem
  • 2/3 tablespoons zout
  • 1/2 tablespoon gedroogde tijm
  • 1/2 tablespoon gedroogde basilicum
  • 1/3 tablespoon oregano
  • 1 tablespoon zwarte peper
  • 1 tablespoon gedroogd mosterdpoeder, zie notities
  • 4 tablespoons paprikapoeder
  • 1 tablespoon knoflookpoeder
  • 1 teaspoon uienpoeder
  • 1 tablespoon gemalen gember
  • 100 gram cornflakes, verkruimeld

Bereidingswijze

  • Meng alle ingrediënten in een kom.

Notities

  • Ik had geen gedroogd mosterdpoeder in huis en verving dit door een eetlepel mosterd in het natte beslag in het recept hieronder.
Afdrukken

Vegan fried chicken – het beslag

Wanneer je wel mosterdpoeder in huis hebt kun je hiervan 1 tablespoon toevoegen aan het bloem-specerijen mengsel in plaats van de eetlepel mosterd in dit beslag.

  • Auteur: Suzanne
Scale

Ingrediënten

  • 2 cups (180 gram) kikkererwtenmeel
  • 2 cups (480 ml.) water
  • 2 eetlepels mosterd

Bereidingswijze

Meng alle ingrediënten.

Het bereiden

Afdrukken

Vegan fried chicken versie 1 met bloemkool

  • Auteur: Suzanne
  • Genoeg voor: ongeveer 20 - 30 stuks 1x
Scale

Ingrediënten

  • bloem-specerijen mengsel naar recept hierboven
  • coating naar recept hierboven
  • 1 bloemkool
  • olie, om te frituren

Bereidingswijze

  • Snij roosjes van de bloemkool en verwijder zo veel mogelijk van de steeltjes. Maak de roosjes niet te klein.
  • Haal de roosjes door het natte mengsel en daarna door de coating.
  • Frituur de bloemkool ongeveer 4 á 5 minuten tot het rondom goudbruin is gekleurd en laat uitlekken op keukenpapier.
  • Lekker met een sausje zoals deze Frank’s Red hot original pepersaus

Afdrukken

Vegan fried chicken versie 2 met tofu

De tofu heb ik van te voren een paar uur in de vriezer gezet zodat het wat steviger werd.

  • Auteur: Suzanne
  • Genoeg voor: ongeveer 20 stuks 1x
Scale

Ingrediënten

  • halve hoeveeldheid van het bloem-specerijen mengsel naar recept hierboven
  • coating naar recept hierboven
  • 2 blokken tofu naturel, bijvoorbeeld deze
  • olie, om te frituren

Bereidingswijze

  • Laat het blok tofu goed uitlekken.
  • Breek ieder blok met je handen in ongeveer 10 gelijke stukken en doe de stukken in een afsluitbaar bakje dat geschikt is voor in de diepvries.
  • Vries de tofu een paar uur in.
  • Laat de tofu een half uurtje ontdooien op kamertemperatuur.
  • Haal de stukken tofu door het natte mengsel en daarna door de coating.
  • Frituur de tofu ongeveer 4 á 5 minuten tot het rondom goudbruin is gekleurd en laat uitlekken op keukenpapier.
  • Lekker met een sausje zoals deze Frank’s Red hot original pepersaus.

Afdrukken

Vegan fried chicken versie 3 met vegan kipstukjes

  • Auteur: Suzanne
  • Genoeg voor: ongeveer 20 stuks 1x
Scale

Ingrediënten

  • halve hoeveeldheid van het bloem-specerijen mengsel naar recept hierboven
  • coating naar recept hierboven
  • 2 schalen vegan kipstukjes van de Vegetarische Slager
  • olie, om te frituren

Bereidingswijze

  • Haal de kipstukjes door het natte mengsel en daarna door de coating.
  • Frituur de kipstukjes ongeveer 4 á 5 minuten tot het rondom goudbruin is gekleurd en laat uitlekken op keukenpapier.
  • Lekker met een sausje zoals deze Frank’s Red hot original pepersaus

Bekijk hieronder alle delen van de serie Vegan Fast Food Friday.

Print Friendly, PDF & Email
Deel:
Vorig artikel Volgend artikel

geen reacties

reageer