Vegan Fast Food Friday #25: broodje bal met pindasaus

Vandaag heb ik een heerlijk broodje gemaakt: een broodje bal met pindasaus. Helemaal vegan uiteraard! Met frisse schijfjes komkommer en krokante gebakken uitjes. Hier eet je je vingers bij op!

Vegan gehaktballen

Hierbij heb je de keuze uit het gemak van kant en klaar uit de supermarkt of het helemaal naar je eigen smaak zelf maken. In dit geval koos ik voor de snelle en alsnog heel lekkere optie voor te kiezen voor de vegan gehaktballen van het huismerk van Albert Heijn.

Je kunt ze ook zelf draaien, daarbij kun je onderstaande recept aanhouden en kiezen voor één van de onderstaande plantaardige soorten gehakt uit de supermarkt:

  • Beyond Meat Mince
  • Garden Gourmet Sensational vegan gehakt
  • Jumbo vegan vers gehakt
  • Heinz meatless vegan gehakt

Albert Heijn heeft ook vegan gehakt op basis van veldbonen en deze zou ik je voor gehaktballen niet aanraden, het wordt niet echt goed ‘gaar’.

Afdrukken

Vegan gehakballen

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Dit recept is gebaseerd op het klassieke recept voor gehaktballen zoals vermeld op de website van Albert Heijn.

  • Auteur: Suzanne
  • Genoeg voor: 4 personen 1x

Ingrediënten

Scale
  • 15 gram plantaardige boter
  • 200 gram plantaardig kneedbaar gehakt
  • 50 gram appelmoes (dit vervangt het ei)
  • 1/2 ui
  • 1 theelepel nootmuskaat
  • 2 beschuiten, zie notities
  • peper
  • zout
  • 1 1/2 eetlepels bloem
  • scheut water

Bereidingswijze

  • Snipper de ui fijn.
  • Verhit wat boter in een koeken- of braadpan en fruit de ui tot het zacht wordt. Haal de ui uit de pan en laat afkoelen.
  • Meng het gehakt met de appelmoes en nootmuskaat in een kom.
  • Verkruimel de beschuiten er over en breng op smaak met peper en zout. Voeg de gebakken ui toe en kneed het goed door.
  • Verdeel het gehakt in 4 gelijke stukken en draai er ballen van.
  • Wentel de ballen door de bloem.
  • Bak de de ballen rondom bruin in de achtergebleven boter in de pan.
  • Zet het vuur laag en voeg een scheutje water toe. Leg de deksel schuin op de pan en braad de gehaktballen in ongeveer 20 minuten gaar. Keer ze af en toe.

Notities

De meeste soorten beschuit bevatten ei. Deze soorten zijn veganistisch:

  • Albert Heijn meergranen beschuit
  • Bolletje vezelrijk boeren beschuit meerzaden
  • Bolletje vezelrijk boeren beschuit volkoren

 

Vegan pindasaus

Voor de pindasaus geldt hetzelfde als voor de vegan gehaktballen: je kunt kiezen voor kant en klaar of zelfgemaakt. Deze soorten pindasaus uit de supermarkt zijn vegan:

  • Conimex mild Javaanse pinda satésaus
  • Conimex milde pindasaus kant & klaar
  • Conimex pikante pindasaus kant & klaar
  • Remia satésaus kant & klaar
  • Remia satésaus kant & klaar hot
  • Remia kruidige pindasaus
  • Samasaya sateh saus mild
  • Samasaya sateh saus pikant
  • Verstegen kant & klare satésaus origineel

Ik maak pindasaus vrijwel altijd zelf,  het is binnen een paar minuten tijd klaar en ik kan het helemaal aanpassen naar mijn eigen smaak. Ook fijn: het is voordeliger dan kant en klaar. Hieronder vind je mijn recept voor snelle vegan pindasaus!

Afdrukken

Snelle pindasaus

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Auteur: Suzanne

Ingrediënten

Scale
  • 150 gram 100% pindakaas
    150 ml. plantaardige ongezoete melk
    125 ml. water
    2 eetlepels sojasaus
    1 theelepel sambal oelek

Bereidingswijze

  • Meng alle ingrediënten en verwarm in een steelpan.

En tenslotte heb ik hamburgerbroodjes gebruikt. Deze zijn vrijwel altijd vegan, check alleen wel goed de ingrediënten van de grotere ‘luxe’ hamburgerbroodjes met sesamzaadjes erop, deze bevatten soms melk of ei!

Zo stel je de broodjes samen:

  • Optioneel maar extra lekker: snij de hamburgerbroodjes doormidden en rooster ze in een droge koekenpan met de snijkant naar beneden.
  • Beleg de hamburgerbroodjes met dunne plakjes komkommer, de vegan gehaktballen, pindasaus en gebakken uitjes.
  • Eet smakelijk!

Bekijk hieronder alle delen van de serie Vegan Fast Food Friday.

Print Friendly, PDF & Email
Deel:
Vorig artikel Volgend artikel

geen reacties

reageer