Vegan Fast Food Friday #1: No Big Mac

Hierbij trap ik deze nieuwe serie hier op Wat eet je dan wel af: deel 1 van Vegan Fast Food Friday is een feit! Vanaf nu zal ik iedere vrijdag een vegan versie van een item van bekende fast food ketens plaatsen. Want echt, een plantaardige versie kan net zo lekker al dan niet nóg lekkerder zijn dan de variant met vlees of vis! Als eerste een klassieker die volgens mijn vleesetende vriend Fabien onwijs dichtbij the real thing komt: de No Big Mac!

De Big Mac

De Big Mac is al lange tijd een populaire burger die wordt geserveerd bij McDonalds. Hij bestaat uit 2 burgers van rundvlees met sla, cheddar smeltkaas, verse uitjes, plakjes augurk, Big Mac saus en een 3-delig sesambroodje.

Nog lekkerder

Mijn plantaardige versie is veel lekkerder, alleen al door het feit dat er geen enkel dier voor hoefde te lijden! Hij bestaat uit 1 vegan burger die horizontaal doormidden is gesneden. De hamburgerbroodjes kun je kopen bij de meeste supermarkten, in de meeste gevallen zijn ze vegan. De hamburgerbroodjes van Jumbo met zekerheid! Per burger heb je twee broodjes nodig, waarvan je van 1 broodje de bovenkant overhoudt. Die kun je dan vervolgens in stukjes snijden en er in een koekenpan of oven croutons van bakken voor in soep of door een salade. Zo hoef je niets weg te gooien!

Afdrukken

Vegan Fast Food Friday #1: No Big Mac

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

4 from 1 review

  • Auteur: Suzanne
  • Genoeg voor: 2 stuks 1x

Ingrediënten

Scale
  • 4 hamburgerbroodjes van bijvoorbeeld het huismerk van Jumbo
  • 1 schaal plantaardige burgers, zie notities
  • olie, om in te bakken
  • 1 eetlepel gesnipperde ui
  • 1 augurk
  • 2 eetlepels vegan mayonaise zoals Remia Mayolijn
  • 1 eetlepel ketchup
  • 2 plakjes vegan cheddar zoals Violife cheddar
  • handje ijsbergsla, fijngesneden

Bereidingswijze

  • Snij de hamburgerbroodjes doormidden. Je hebt per broodje twee onderste helft en één bovenste helft nodig. Rooster ze met de snijkant naar beneden in een droge koekenpan tot het begint te kleuren. Leg de broodjes apart.
  • Snij de augurk doormidden. Snij 1 helft in dunne plakjes en de andere helft in zo klein mogelijke blokjes.
  • Maak intussen de saus door de mayonaise te mengen met de ketchup en blokjes augurk.
  • Snij de 2 hamburgers over de breedte doormidden zodat je in totaal 4 dunne burgers hebt. Bak ze aan beide kanten bruin in een koekenpan in wat olie. Leg tijdens de laatste minuut op 2 burgers ieder een plakje cheddar kaas zodat die iets smelt.
  • Verdeel de helft van de saus over twee onderste helften van de broodjes.
  • Verdeel er wat sla over.
  • Leg de hamburgers met de cheddar erop op de sla en vervolgens wat gesnipperde uitjes.
  • Dek af met de andere onderste helften van de broodjes.
  • Verdeel de rest van de saus erover.
  • Verdeel er wat sla over, vervolgens de burgers en dan de plakjes augurk en nog wat gesnipperde uitjes.
  • Dek af met de bovenste helften van de broodjes en serveer.

Notities

Voorbeelden van plantaardige burgers uit de supermarkt:

Bekijk hieronder alle delen van de serie Vegan Fast Food Friday.

Print Friendly, PDF & Email
Deel:
Vorig artikel Volgend artikel

3 reacties

  • Reply Desirée

    Dankje voor dit toprecept! Het is makkelijk te maken en de burger is heerlijk! Ik heb het van de week gemaakt. Echt alsof ik McDonalds aan het eten was, haha. We hadden er ook franse frietjes bij gedaan. Miste alleen nog die gele mayo van de Mac. Wij hadden de incredible burgers, maar die heeft toch een beetje een gek nasmaakje vind ik. Mijn man vond het wel echt lijken.
    Heerlijk!






    30 november 2019 at 16:16
  • Reply Anouk

    Heerlijk recept! Hier kan de originele Big Mac niet tegen op 😉

    4 januari 2020 at 23:47
  • Reply Annemarieke Crommentuijn

    Wauw! Wat een heerlijk recept. Makkelijk te maken en het smaakt inderdaad naar de echte bic mac. Mijn man ( die vlees eet) heeft er ook van gesmuld.

    12 januari 2020 at 12:55
  • reageer

    Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star