Vegan Taste Test #7: Miss Susta vegan mixen (ik maakte er o.a. vegan frikandellen mee!)

Naast de serie vegan in de supermarkt ga ik vanaf nu regelmatig een nieuw vegan product uitlichten in deze nieuwe reeks Vegan Taste Test. Hoe is de smaak, wat zijn de ingrediënten en voedingswaarden, zou ik het nog eens kopen en eventuele bereidingstips: je leest het hier!

Miss Susta vegan mixen

Miss Susta 100% vegan chicken en Miss Susta 100% vegan meat van Susta Foods.

Inhoud, prijs en verkrijgbaarheid

Beide soorten zijn verpakt in een zakje met inhoud van 120 gram wat na bereiding 400 gram vervanger oplevert. De producten zijn verpakt in plastic sachets en de verzenddoos is gemaakt van gerecycled karton. Om een droog product als deze lange tijd te kunnen bewaren, en dus verspilling te voorkomen is het belangrijk dat de plastic verpakking eigenschappen heeft met betrekking tot bijvoorbeeld luchtdoorlatendheid. Fabrikant Susta Foods is zich ervan bewust dat dit niet de meest groene oplossing is, maar geeft aan zich hier mee bezig te houden en dit in de toekomst te willen veranderen.

De producten zijn op alleen verkrijgbaar via de webshop van Susta Foods en wanneer je voor 15.00 uur je bestelling plaatst wordt deze dezelfde dag nog verzonden. De prijzen variëren afhankelijk van hoeveel je er bestelt en kun je hier zien. Gebruik de kortingscode Intro-20 voor 20% korting op je eerste bestelling! Deze is geldig tot 14 maart.

De ingrediënten

Miss Susta 100% vegan meat ingrediënten: 60% getextureerd tarweproteïne, verstevigingsmiddel: methylcellulose, plantaardige vezels (suikerriet, citrus, psyllium), natuurlijke aroma’s (bevat tarwe), ui, erwtenproteïne-isolaat, natriumarm mineraal zeezout, specerijen (witte peper, paprikapoeder, zwarte peper), rode bietenconcentraat, gistextracten, appelextract, zonnebloemolie, mineraal: ijzer (II) fumaraat, vitamine: B12.

Miss Susta 100% vegan chicken ingrediënten: 57% getextureerd tarweproteïne, verstevigingsmiddel: methylcellulose; aroma’s (bevat: tarwe), plantaardige vezels (suikerriet, citrus, psyllium), ui, erwteneiwitisolaat, gistextracten, witte peper, zwarte peper, zonnebloemolie, mineraal: ijzer (II) fumaraat, vitamine: B12.

De voedingswaarden

Miss Susta 100% vegan meat per 100 gram bereid product

  • kcal 192
  • vetten 11,2 gram
  • koolhydraten 7,1 gram
  • waarvan suikers 1,0 gram
  • vezels 5,7 gram
  • eiwitten 12,8 gram
  • zout 1,1 gram

Miss Susta 100% vegan chicken per 100 gram bereid product

  • kcal 192
  • vetten 11,1 gram
  • koolhydraten 7 gram
  • waarvan suikers 1,0 gram
  • vezels 6,4 gram
  • eiwitten 12,8 gram
  • zout 1,1 gram

De bereidingsmethode

Voor beide producten geldt dat je er 40 ml. zonnebloemolie en 240 ijskoud water aan toevoegt. Dan kneden en vervolgens bereiden naar wens, bijvoorbeeld nuggets met de chicken mix of rul gehakt met de meat mix. Op de website staan verschillende recepten die je kunt gebruiken.

Eerste indruk

De huisstijl van dit merk spreekt me meteen aan: heel modern en aantrekkelijk met de afbeelding van de dame. En het feit dat er geen soja in zit vind ik bijzonder, want ik ben nog geen product als deze tegengekomen in droge vorm die sojavrij is. Gelukkig heb ik zelf geen soja allergie, maar dit zal veel mensen die dat wel hebben aanspreken!

Zo zien de producten er uit voor bereiding:

Met de vegan chicken mix heb ik twee gerechten gemaakt:

Vegan nuggets naar dit recept op de website. Zo zagen ze er uit voor het frituren:

En zo na het frituren. Ik at er ketchup bij!

Terwijl ik het de nuggets aan het bereiden was bedacht ik me dat de structuur heel geschikt zou zijn om vegan frikandellen mee te maken. En dat klopte helemaal!

Heel simpel: maak het mengsel volgens de instructies met zonnebloemolie en ijskoud water. Voeg dan flink wat kruiden toe, ik gebruikte zwarte peper, zout, uienpoeder en nootmuskaat. Verdeel het mengsel vervolgens in  7 gelijke stukken van ongeveer 60 gram per stuk. Vorm van ieder stuk een langwerpige vorm die op frikandel lijkt.

Frituur in olie en dat is alles: het resultaat is een goudbruine vegan frikandel! Ik heb overigens geen frituurpan maar gebruik een stevige braadpan met een laag zonnebloemolie. Dat werkt prima! Extra lekker door het te serveren in een broodje, zoals een hotdogbroodje (zijn vegan!) met vegan mayonaise, curry en gesnipperde ui. Het smaakt exact zoals frikandel bevestigde mijn vriend Fabien!

En met de vegan meat mix heb ik rul gehakt gemaakt en dat vervolgens flink gekruid met koriander, komijn, peper en zout en geserveerd op Libanees platbrood met hummus en getopt met vegan feta, cherrytomaatjes, geroosterde pijnboompitjes, verse peterselie en een sausje van vegan Griekse yoghurt van Oatly, tahin (sesampasta) verdund met water en zwarte peper. Zalig!

De smaak

De smaak is vrij neutraal en dat is in dit geval heel prettig. Ik vind het vooral erg fijn dat je er zo helemaal je eigen draai aan kunt geven. Het is een basisproduct met eindeloos veel mogelijkheden!

Prijs/kwaliteitsverhouding

Susta Foods heeft onlangs een vergelijking gemaakt van de producten van Miss Susta in verhouding tot andere merken:

De prijs is gemiddeld en wat mij betreft staat het prima in verhouding tot de kwaliteit. Dit zie ik als voordelen van deze producten:

  • het is lang houdbaar: 365 dagen nadat het gemaakt is
  • het wordt thuisbezorgd in een doos die door de meeste brievenbussen past
  • handig om in de voorraadkast te hebben en het neemt niet veel ruimte in
  • 1 verpakking zet je met zonnebloemolie en water om in 400 gram product
  • het product is sojavrij, wat een uitkomst is voor mensen die geen soja willen of mogen eten
  • het product is verrijk met vitamine B12
  • het is zoals ik al schreef de plantaardige basis voor zo’n beetje ieder denkbaar product. Van vegan gehakt door de pasta tot burgers en van nuggets tot frikandellen!

Zou ik het nog eens kopen?

Jazeker! En dan met name de vegan chicken mix, die vind ik perfect als basis om te experimenteren met allerlei snacks. De meat mix is wat stugger en vooral perfect voor pastasauzen en gerechten als lasagne.

Dit artikel is in samenwerking met Miss Susta tot stand gekomen.

Dit artikel is een onderdeel uit de serie Vegan Taste Test. Bekijk de andere delen hieronder!

Deel:
Vorig artikel Volgend artikel

6 reacties

  • Reply Elise

    Oehh ziet er goed uit!
    Heb je ook een verdeling qua gram oid van de kruiden die je erbij hebt gedaan?

    5 maart 2021 at 15:15
    • Reply Suzanne

      Niet exact, omdat het zo licht is bijna niet aan te geven in grammen. Ongeveer 1/4 tot 1/2 theelepel van alles, zwarte peper het meeste gebruikt!

      5 maart 2021 at 15:19
      • Reply Elise

        Super! Dank je wel!
        Ik heb geen frituurpan, maar ik probeer het gewoon met een laagje olie in de koekenpan. Heb zojuist de zakjes binnengekregen.
        Weet jij zo ook of je de ‘frikandellen’ kunt invriezen? Anders pak ik gewoon de helft van het zakje.

        6 maart 2021 at 15:53
        • Reply Suzanne

          Wat leuk! En ja, ik weet wel bijna zeker dat dat goed moet gaan met invriezen! Eet smakelijk alvast.

          6 maart 2021 at 16:03
        • Reply Suzanne

          Heb je ook een braad- of hapjespan? Dat is een stuk veiliger dan een koekenpan.

          6 maart 2021 at 16:04
  • Reply Elise

    Ik heb wel een hapjespan! En inductie, maakt dat nog een verschil qua veiligheid?

    6 maart 2021 at 16:35
  • reageer