Vegan gekookte eieren

Vegan gekookte eieren? Maar eieren zijn toch helemaal niet vegan? Klopt helemaal! Maar dat wil niet zeggen dat je de smaak en textuur niet na kunt bootsen: dat deed ik onlangs al eerder met gevulde eieren en zelfs een gebakken ei. Zo heerlijk om dat weer te proeven na zo lang! En nu stonden deze gekookte eieren op mijn lijstje. Onvoorstelbaar goed gelukt! 

Eieren

Een jaar geleden stopte ik met het eten en gebruiken van dierlijke producten. En daarmee dus ook met eieren: niet omdat ik ze niet lekker vond, integendeel. Wat er dan precies mis is met eieren hou je nog van me tegoed met een artikel waarin ik dat uitleg. Dit volgt binnenkort! Maar goed, ei: ik vond het heerlijk. Gekookt, gebakken, roerei… kom maar door! Alleen ging het me steeds meer tegenstaan. Zat er een klein rood stipje in, hoefde ik het al niet meer en het voelde gewoon niet meer okay om ze te eten.

Kala namak

Dat de vegan keuken vrijwel geen grenzen kent bewijst dit plantaardige alternatief voor gekookt ei. Ik probeerde verschillende recepten online en dook de keuken in en ik kan je zeggen dat dit een super recept is geworden is. De basis om iets een ei smaak en geur te geven is kala namak, wat ook wel zwart zout wordt genoemd. Het is steeds beter verkrijgbaar, zoals bij EkoPlaza en toko’s. Je hebt maar een klein beetje nodig dus zul je lang doen met een verpakking. Het is echt de moeite waard om dit in huis te halen!

Eitje!

Het maken van deze eieren lijkt ingewikkelder dat het is. Het is een eitje!

Het fijne is ook dat je ze een paar dagen kunt bewaren in de koelkast. Heerlijk voor in een salade, zo als snack of zoals ik deed op mijn broodje vegan filet Americain en boterham met fijngeprakte avocado.

De filet Americain is trouwens van de Vegetarische Slager, maar je kunt het ook eenvoudig zelf maken. Het is zo heerlijk om weer te kunnen genieten van ei op deze manier!

Eiwit

Ingrediënten

 • 1 1/2 cup/360 ml. ongezoete sojamelk (of andere ongezoete plantaardige melk naar keuze)
 • 1/2 teaspoon kala namak
 • 2 teaspoons agar agar poeder

Benodigdheden

 • eivormen, ik gebruikte een schaal waar je gevulde eieren op serveert en zo’n bakje dat in de koelkast in de deur vaak zit om eieren in te bewaren
 • meloenbolletjeslepel of gewone theelepel

Bereidingswijze

 • Meng de ingrediënten met een garde of in een keukenmachine of blender. Schenk het in een steelpan en breng aan de kook. Zet het vuur zachter en roer een paar minuten goed door met een houten lepel tot het dikker begint te worden.
 • Haal van het vuur, laat iets afkoelen en verdeel over de vormen.
 • Zet de vormen een uurtje in de koelkast.
 • Haal met de meloenbolletjeslepel, of als je die niet hebt een theelepel in het midden van de de eieren een ovaalvormig gedeelte er uit. Hier komt het eigeel in.

Eigeel

Ingrediënten

 • 1 grote witte aardappel, geschild en in blokjes gesneden
 • 2 teaspoons vegan boter of margarine
 • 1 tablespoon edelgistvlokken
 • 1/4 teaspoon kala namak
 • 1/4 teaspoon kurkuma (voor de gele kleur)
 • 1/4 teaspoon knoflookpoeder

Bereidingswijze

 • Kook de blokjes aardappel gaar en giet ze af. Prak de aardappel fijn en voeg de overige ingrediënten toe en meng alles goed door.
 • Vul de eiwitten met dit mengsel.
 • Enkele dagen houdbaar in de koelkast.

Het eigeel is naar dit recept en het eiwit is naar dit recept.

Nog meer plantaardige alternatieven voor ei?

Print Friendly, PDF & Email
Deel:
Vorig artikel Volgend artikel

5 reacties

 • Reply liesbeth

  Hoi Suzanne,

  Allereerst gefeliciteerd met het 5-jarig jubileum!
  Ik ben inmiddels echt fan van de site, kijk er bijna dagelijks even op. Zo leuk om te zien hoe je alles vegan maakt.
  Ik zit nog tussen vega en vegan in, thuis vegan en buitenshuis vega.
  Ik was altijd een vleesliefhebber, maar ik ben er inmiddels wel achter dat dat niet het beste is voor je gezondheid, milieu en dier.
  Ik kook nog te weinig van jouw site, maar met al die ideeën gaat het er wel van komen.
  Vandaag alles in huis gehaald voor de lions en ook liquid smoke en kala namak besteld.
  En toevallig vandaag de tempeh saté gemaakt!
  Oh ja en eerder de feta, heerlijk! Ik was echt verrast, had er een hard hoofd in dat het zo zou smaken, maar echt super.
  Ook kijk ik vaak naar de stukjes over wat je in de supermarkt vindt, top!

  Ik had even een vraagje over het recept van de gekookte eieren. In de video waar jij naar verwijst om het eigeel te maken, maken ze ook eiwit en daar gebruiken ze tofu om het eiwit te maken. Is er een reden dat jij dat niet doet?

  Groet,

  Liesbeth

  Ps: Blijf ons vooral verrassen met je recepten!

  22 augustus 2018 at 19:12
  • Reply Suzanne

   Hi Liesbeth, wat ontzettend leuk om te horen! Succes alvast met de recepten die je gaat uitproberen! Ik heb het eiwit niet met tofu gemaakt, omdat ik nieuwsgieriger was naar de werking van de agar agar. 🙂 Ik heb trouwens wel tofu gebruikt voor de vegan gebakken eieren, smaakte zo lekker!

   23 augustus 2018 at 14:02
 • Reply paulien

  Hoi Suzanne! Ik ben van plan morgen deze eitjes te maken, maar ik vraag mij af waar ik witte aardappelen vandaan kan halen? Zijn dat gewone aardappelen of die paars van buiten en wit van binnen zoete aardappelen?
  Hoop dat ik het op tijd te weten kom 🙂

  30 december 2019 at 17:30
  • Reply Suzanne

   Hi, dat zijn gewone vastkokende aardappelen! Leuk dat je ze gaat maken. 🙂

   30 december 2019 at 18:48
 • Reply Sarah

  Deze post is al wat ouder, dus ik weet niet of je mijn reactie nog zal zien, maar ik had even een vraagje over de aardappel. Er staat 1 grote aardappel, maar dat kan gaan van 300 tot meer dan 600 gram, wat een heel andere uitkomst zou geven in het receptje. Kan je misschien een iets concreter idee geven hoeveel deze precies moet wegen? Alvast bedankt. 🙂

  17 april 2024 at 18:01
 • reageer