Nomelet (vegan omelet) wrap sandwich van kikkererwtenmeel met rijstvel truc

Misschien wist je al dat je met kikkererwtenmeel een heerlijke plantaardige omelet kunt bakken. Maar wist je dat het meebakken van een rijstvel en nog beter resultaat geeft? Ik heb het uitgeprobeerd en wat een geweldige truc: de omelet blijft niet plakken aan de pan, valt niet uit elkaar tijdens het omdraaien en het is supersnel klaar! Ik maakte twee heerlijke versies.

Vegan ei, why?

Veganisten eten geen ei en gebruiken het niet in recepten om te bakken en dergelijke. Dit heeft (helaas) een heleboel redenen, voor mij persoonlijk mijn liefde voor dieren en afschuw over hoe kippen (in de meeste gevallen!) behandeld worden als product. Lees hier bijvoorbeeld over de zwarte kant van de eier industrie en klik door op de links onderaan het artikel voor meer beelden en informatie.

Ei vervangen met kala namak

Veel veganisten waaronder ikzelf zijn dus niet gestopt met het eten van ei omdat ze het vies vinden, integendeel. Ik kan soms enorm trek hebben in een gekookt eitje of roerei. Gelukkig is daar het wonder ingrediënt kala namak dat exact ruikt en smaakt naar ei. Zo tover je bijvoorbeeld tofu om tot een vervanger waarbij je trek in ei wordt gestild! Er staan veel recepten op de website waarbij ei wordt vervangen, kijk bijvoorbeeld ook eens naar:

Kikkererwtenmeel

Kikkererwtenmeel is een glutenvrij type meel en kun je kopen in de meeste supermarkten op de afdeling met biologische producten. Ook vind je het bij bio supermarkten. Je kunt er van alles mee maken zoals dit heerlijke kikkererwtenbrood (farinata) of wraps.

Rijstvellen

Rijstvellen gemaakt van rijst, meestal in vierkante en soms ronde vorm. Je kunt ze in de meeste supermarkten en toko’s kopen. Je kunt er zoveel mee, van kroepoek tot spring rolls en van vegan bacon tot mochi. En dus ook als onderlegger voor een vegan omelet, zodat het makkelijker te bereiden is én extra textuur geeft. Ik werd hierdoor geïnpireerd door deze TikTik video!

Crispy chili olie

Hier staat standaard een pot van in de koelkast en ik doe het over van alles. Je kunt het kopen in de Aziatische supermarkt en Albet Heijn en het is in de koelkast lang houdbaar! Crispy chili olie is een mengsel van chilipepers, ui, sojabonen, sichuan-peperkorrels en olie.

Nomelet

Ik noem deze vegan omelet nomelet, omdat het ‘nom nom nom’ smaakt!

Ook lekker: maak er een soort boerenomelet van met restjes groenten, zoals ik hier deed met wat diepvrieserwten, fijngehakte spinazie en bosui en wat sriracha erover:

Afdrukken

Nomelet (vegan omelet) wrap sandwich van kikkererwtenmeel met rijstvel truc

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Auteur: Suzanne
  • Genoeg voor: 3 stuks 1x

Ingrediënten

Scale
  • 40 gram kikkererwtenmeel
  • 150 ml. water
  • 1/2 theelepel kala namak
  • 1/4 theelepel gemalen kurkuma (geelwortel)
  • 3 rijstvellen
  • 3 theelepels crispy chili olie, optioneel
  • toppings naar keuze zoals plantaardige bacon, avocado, tomaat en spinazie

Bereidingswijze

  • Meng de kikkererwtenmeel met kala namak, kurkuma en water tot een glad beslag met een garde.
  • Verhit een koekenpan en leg er een rijstvel in.
  • Als je de pittige versie wil, verdeel een theelepel crispy chili olie over de rijstvel.
  • Verdeel er 1/3 van het beslag over met een lepel.
  • Bak tot het de bovenkant droog is, je hoeft de vegan omelet dus niet om te keren!
  • Beleg eventueel met toppings naar keuze.
Print Friendly, PDF & Email
Deel:
Vorig artikel Volgend artikel

2 reacties

  • Reply Tess

    Vraagje, in het tiktok filmpje weken ze het rijstvel even in water. Maar daar staat niks over in je recept. Wel eerst weken? En in de pan met of zonder olie? Alvast bedankt!

    21 februari 2024 at 12:20
    • Reply Suzanne

      Ik heb ‘m niet geweekt, gewoon zo in een droge koekenpan gelegd. Zonder olie dus, gaat prima!

      21 februari 2024 at 12:23

    reageer

    Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star