Vegan gebakken ei

Het is niet zo dat ik er dagelijks aan denk en het vreselijk mis, maar één van de dingen waar ik heel af en toe nog steeds trek in kan krijgen nu ik veganistisch eet zijn eieren. En dan zo’n gebakken ei waarvan de dooier er uit loopt wanneer je ‘m aansnijdt: ja, die vond ik altijd erg lekker. Of stukjes brood dopen in een zacht gekookt eitje, zoals de Engelsen dat boiled eggs and soldiers noemen. Ja die dus. Heerlijk. Maar niet meer sinds ik de switch heb gemaakt naar veganisme. Dag ei. Of… Kan het plantaardig? De gevulde vegan eieren die ik laatst waren smaakten al zo fantastisch… zou een gebakken ei met eigeel ook lukken? Ik probeerde het uit!

Er gaan verschillende versies rond op internet. Ik heb er veel bekeken en ben uiteindelijk gegaan voor één waar je de minst lastig te krijgen ingrediënten voor nodig hebt. Bij mij stonden ze in elk geval al allemaal in de kast: kala namak zal hierbij het lastigst zijn, maar al weet je dat als je me al wat langer volgt ik je dit goedje sowieso kan aanraden. Tenzij je in een grote stad als Rotterdam of Amsterdam woont is er misschien niet makkelijk aan te komen, maar bestel het dan gewoon online. Je hebt er maar weinig per keer van nodig en zal er lang mee doen. Trust me, het zal het waard zijn want kijk maar eens wat ik er zoal mee maak. Okay, kala namak check. Op naar het recept!

Het recept dat ik uitkoos om te proberen is afkomstig van dit toffe Canadese blog met de briljante naam It Doesn’t Taste Like Chicken. Go check it out, want er staan veel meer awesome lekkere dingen op!

Als eerste maak je het eigeel.

Ingrediënten plantaardig eigeel

 • 240 ml. water
 • 1 tablespoon + 1 teaspoon/12 gram maizena
 • 2 tablespoons/30 ml. olie (ik gebruikte zonnebloemolie)
 • 2 teaspoons/5 gram edelgistvlokken
 • 3/4 teaspoon/10 gram kala namak, ook wel zwart zout genoemd *
 • 1/4 teaspoon kurkuma

*Kala namak kun je bij Aziatische supermarkten en biosupers kopen. Het wordt ook wel zwart zout genoemd.

Bereidingswijze

 • Meng het water met de maizena met een garde in een steelpan. Voeg de overige ingrediënten toe. Laat zachtjes 3 – 5 minuten koken op een middelhoog vuur, terwijl je goed blijft roeren. De saus wordt dikker en begint op eigeel te lijken.
 • Serveer dit eigeel met in staafjes gesneden toast om te dippen of zet apart om er een gebakken ei mee te maken, kijk daarvoor hieronder.

De basis van het gebakken ei is tofu. De truc is dat je de tofu heel dun snijdt en dat je het bakt in boter. Ik gebruikte hiervoor plantaardige margarine.

Ingrediënten plantaardig gebakken ei

 • tofu
 • plantaardige margarine
 • plantaardig eigeel, zie recept hierboven
 • peper
 • zout

Bereidingswijze

 • Snij het blok tofu in dunne plakken. Snij de vier hoeken rond af. Steek een rondje uit in het midden van de plakken waar het eigeel in komt.
 • Smelt wat boter in een koekenpan en bak de tofu plakken aan beide kant voor enkele minuten tot het begint te kleuren.
 • Giet eigeel in de uitgestoken rondjes en breng op smaak met peper en zout.
 • Lekker op toast of vers brood.

Oordeel

Ik stond echt versteld. Wat lijkt het eigeel echt! De geur, de smaak… en dan in combinatie met de tofu die dungesneden en gebakken heel erg doet denken aan eiwit. Ik vind dit een heel geslaagd recept!

Print Friendly, PDF & Email
Deel:
Vorig artikel Volgend artikel

3 reacties

 • Reply Dominique

  Dit ziet er erg goed uit! Ik ben erg benieuwd. Je veganistische filet americain is ons in ieder geval goed bevallen en nu zie ik nog veel meer dingen die ik wil proberen. Bij dit recept en de filet americain is er voor mij nog een groot voordeel. Het is ook nog eens geschikt voor zwangere vrouwen, in tegenstelling tot de dierlijke varianten. Waarbij ik me dan ook weer even afvroeg waarom het dan wel normaal gevonden wordt om al die bacteriebronnen in je mond te stoppen als je niet zwanger bent, maar dat terzijde ?

  9 juni 2018 at 21:32
 • Reply Eva

  Hey Suzanne,
  Wat een geweldig recept. Dit zou uitstekend bij een goede portie bami passen!
  Kun je het eigeel in de koelkast bewaren? Of wordt het dan een kloterige bedoeling?

  Dank!

  5 juli 2019 at 07:46
  • Reply Suzanne

   Hi Eva, ik heb dit zelf niet geprobeerd, mocht jij het proberen hoor ik graag wat je bevindingen zijn!

   9 juli 2019 at 10:19

  reageer