Vegan FAQ #2: Hoe vervang je ei?

Er kunnen allerlei redenen zijn om geen eieren te eten. Misschien ben je veganist en eet je daarom geen dierlijke producten zoals ei. Of misschien ben je er allergisch voor. Of misschien sta je nu met je iPad aan het aanrecht in de stress: je komt er halverwege het voorbereiden van het beslag van een cake achter dat je helemaal geen eieren meer in huis hebt. Hoe dan ook: eieren zijn absoluut misbaar in de keuken. De alternatieve opties voor ei in recepten zijn eindeloos: ik behandel op deze pagina mijn persoonlijke favoriete tried-and-tested. Belangrijk is om eerst te kijken naar waar je eieren precies voor wil vervangen: voor een zoet of hartig baksel, of daadwerkelijk om je trek in ei te stillen? Ik zet het voor je op een rij. Eitje!

Appelmoes

Appelmoes is toepasbaar als eivervanger in baksels en pannenkoekjes.

  • 1 ei = 1/4 cup/60 ml. appelmoes

Aquafaba

Dit is het vocht uit een blik kikkererwten dat je normaal wegspoelt door de gootsteen. Opvangen dus! Je kunt de functie van ei ermee vervangen maar ook allerlei lekkers maken zoals meringues en mayonaise. Lees er hier meer over!

  • 1 ei = 3 eetlepels aquafaba
  • 1 eidooier = 1 eetlepel aquafaba
  • 1 eiwit = 2 eetlepels aquafaba

Banaan

Banaan werkt als bind- en verdikkingsmiddel. Je kunt er prima ei mee vervangen in baksels als cake, muffins en brownies.

  • 1 ei = 1/2 gepureerde/fijngeprakte banaan

Chiazaadjes

Chiazaadjes wellen in water en kunnen heel goed een ei vervangen in zoete baksels. Meng de zaadjes met het water en laat even staan voor je het verder gebruikt.

  • 1 eetlepel chiazaadjes + 3 eetlepels warm water = 1 ei

Ei vervanger in poedervorm

Kant en klare ei-vervanger is handig om in huis te hebben: je kunt het kopen bij biologische en sommige gewone supermarkten. Een bekend merk is No Egg van Orgran, dit kost rond de 4 euro en de inhoud staat gelijk aan 66 eieren. Maak met een bepaalde hoeveelheid van deze ei-vervanger een papje met water en vervang zo ei in baksels, het is een goed en makkelijk rijsmiddel.

  • 1 teaspoon No Egg + 2 tablespoons water = 1 ei (dit verschilt per merk)

Lijnzaad

Dit wordt ook wel een flax egg genoemd, naar de Engelse benaming flax seed voor lijnzaad. Gebruik gebroken lijnzaad, meng het met het water en laat het paar minuten staan voor je het verder gebruikt.

  • 1 eetlepel gebroken lijnzaad + 3 eetlepels water = 1 ei

Silken tofu

Met deze zachte tofu soort, die je bij Aziatische supermarkten kunt kopen kun je prima ei vervangen in hartige gerechten zoals quiche of hartige scones. Pureer of prak de tofu fijn voor gebruik.

  • 1/4 cup/50 gram silken tofu = 1 ei

Tomatenpuree

Tomatenpuree kan prima dienen als vervanger voor ei in hartige gerechten en dient als bindmiddel. Je kunt hier ook aardappelpuree of pompoenpuree voor gebruiken, maar ik geef zelf de voorkeur aan tomatenpuree (uit blik) qua gemak en ik heb dit meestal in huis.

  • 50 gram tomatenpuree = 1 ei

Kala namak
Kala namak wordt ook wel zwart zout genoemd. Dit ingrediënt wordt veel gebruik in de Indiase maar ook de algemene vegan keuken: het bevat een klein percentage zwavelzout en heeft daarom een typische ei-geur. Je kunt Kala namak gebruiken om bijvoorbeeld een vegan omelet, scramled tofu of ‘eiersalade’ een eismaak en geur te geven. Kala namak kost een paar euro per zakje en kun je online kopen en bij sommige Aziatische supermarkten en bij sommige filialen van Ekoplaza. Lees er hier meer over!

Enkele gerechten gemaakt met kala namak:

Dit artikel is onderdeel van de serie van vega naar vegan. Lees hieronder alle delen uit deze serie.

Vegan lekkers bij de koffie en thee - de lekkerste koek, taart en cake uit de winkel op een rij

Vegan lekkers bij de koffie en thee – de lekkerste koek, taart en cake uit de winkel op een rij

Van stroopwafels tot frambozentaart en van chocolate chip cookies tot karamel zeezout biscuits: ook als veganist kun je prima genieten van wat lekkers bij de koffie of thee. Er is meer verkrijgbaar in de supermarkt (en andere winkels) dan je zou denken! Ik zette de lekkerste opties voor je op ...
Vegan Danish pastry

Vegan Danish pastry

Deze vegan Danish pastry, oftewel Deens gebakjes, zijn om je vingers bij op te eten zo lekker. En ze zijn zo makkelijk om te maken! Ideaal voor iets lekkers bij de koffie voor (last minute) visite of bij trek in wat zoets. En je kunt volop variëren met wat je ...
Niet-vegan gerechten veganizen: mijn tips en trucs!

Niet-vegan gerechten veganizen: mijn tips en trucs!

Als je mij langer volgt weet je vast wel dat het liefste dat ik in de keuken doe is het veganizen van gerechten, oftewel een veganistische versie maken van een gerecht of snack dat dat van oorsprong niet is. Zo staan er inmiddels vele recepten hier op de website in ...
De VeganChallenge: zo bereid je je voor

De VeganChallenge: zo bereid je je voor

Op 1 oktober is het zover: dan gaat de VeganChallenge weer van start! Dit is een uitdaging waarbij je 30 dagen lang veganisme ontdekt. Je eet en drinkt daarbij geen melk, geen boter, geen kaas, geen eieren: geen enkel dierlijk product. Zelf deed ik twee keer mee voor ik de ...
Vegan: 10 ingrediënten die onmisbaar zijn in mijn keuken

Vegan: 10 ingrediënten die onmisbaar zijn in mijn keuken

Sinds ik de stap maakte van vegetariër en veganist zijn er een aantal producten die standaard in mijn keukenkastje te vinden zijn. In dit artikel laat ik je zien welke dat zijn, waar je ze voor kunt gebruiken en wat je er zoal mee maakt ...
Vegan FAQ #4: Kan sporen van bevatten, is het dan wel veganistisch?

Vegan FAQ #4: Kan sporen van bevatten, is het dan wel veganistisch?

Op sommige producten staat de waarschuwing dat het sporen van bijvoorbeeld melk, ei of schaaldieren kan bevatten. Ik krijg regelmatig de vraag of het dan nog wel veganistisch is. In dit artikel leg ik je uit waarom die waarschuwing op verpakkingen staat en hoe ik daar als veganist mee om ...
Koelkast tour

Koelkast tour

Maar wat heb je dan zoal in je koelkast liggen als veganist? Ik laat het je in dit artikel zien! ...
Je verjaardag vieren als vegan

Je verjaardag vieren als vegan

Deze maand vierden Fabien en ik onze verjaardag, hij was begin augustus jarig en ik morgen. Maar hoe doe je dat dan als vegan, je verjaardag (of een andere feestelijkheid) vieren? Haal je vlees in huis voor je gasten of zet je alleen vegan hapjes op tafel? Ik laat het ...
Ingrediënten onder de loep #3: liquid smoke

Ingrediënten onder de loep #3: liquid smoke

In deze serie ingrediënten onder de loep behandel ik steeds een ander ingrediënt dat veel wordt gebruikt in de veganistische keuken. In het eerste deel stonden edelgistvlokken centraal, in het tweede deel kala namak en nu is het tijd om liquid smoke in de spotlights te zetten.  ...
1 Jaar vegan: mijn favoriete food producten

1 Jaar vegan: mijn favoriete food producten

Een jaar geleden was ik me nu aan het voorbereiden op mijn tweede VeganChallenge: 30 dagen geen dierlijke producten. Ik had al eens eerder mee gedaan en at al regelmatig veganistisch, maar toch vond ik het nog lastig om voor sommige dingen een goede plantaardige vervanger te vinden. Die 1 ...
Aan het laden...

Dit artikel is onderdeel van de serie Vegan FAQ met veelgestelde vragen rondom het thema veganisme. Bekijk hieronder de andere delen.

Deel:
Vorig artikel Volgend artikel

2 reacties

  • Reply Laura

    Overzichtelijk! Ik vervang een ei weleens met een banaan in zoete baksels, maar het de cake/taart blijft dan heel compact. Niet zo lekker luchtig jammer genoeg. Heb je daar ook tips voor?

    5 augustus 2017 at 14:07
    • Reply Suzanne

      Wat je kunt proberen is een mengsel toe te voegen van een halve teaspoon baking soda en een halve teaspoon appel ciderazijn. Meng dit eerst samen en voeg het dan toe aan het beslag. Ook is het belangrijk om bloem/meel te zeven van te voren! Hopelijk helpt dit.

      5 augustus 2017 at 19:37

    reageer