Vegan FAQ #2: Hoe vervang je ei?

Er kunnen allerlei redenen zijn om geen eieren te eten. Misschien ben je veganist en eet je daarom geen dierlijke producten zoals ei. Of misschien ben je er allergisch voor. Of misschien sta je nu met je iPad aan het aanrecht in de stress: je komt er halverwege het voorbereiden van het beslag van een cake achter dat je helemaal geen eieren meer in huis hebt. Hoe dan ook: eieren zijn absoluut misbaar in de keuken. De alternatieve opties voor ei in recepten zijn eindeloos: ik behandel op deze pagina mijn persoonlijke favoriete tried-and-tested. Belangrijk is om eerst te kijken naar waar je eieren precies voor wil vervangen: voor een zoet of hartig baksel, of daadwerkelijk om je trek in ei te stillen? Ik zet het voor je op een rij. Eitje!

Appelmoes

Appelmoes is toepasbaar als eivervanger in baksels en pannenkoekjes.

 • 1 ei = 1/4 cup/60 ml. appelmoes

Aquafaba

Dit is het vocht uit een blik kikkererwten dat je normaal wegspoelt door de gootsteen. Opvangen dus! Je kunt de functie van ei ermee vervangen maar ook allerlei lekkers maken zoals meringues en mayonaise. Lees er hier meer over!

 • 1 ei = 3 eetlepels aquafaba
 • 1 eidooier = 1 eetlepel aquafaba
 • 1 eiwit = 2 eetlepels aquafaba

Banaan

Banaan werkt als bind- en verdikkingsmiddel. Je kunt er prima ei mee vervangen in baksels als cake, muffins en brownies.

 • 1 ei = 1/2 gepureerde/fijngeprakte banaan

Chiazaadjes

Chiazaadjes wellen in water en kunnen heel goed een ei vervangen in zoete baksels. Meng de zaadjes met het water en laat even staan voor je het verder gebruikt.

 • 1 eetlepel chiazaadjes + 3 eetlepels warm water = 1 ei

Ei vervanger in poedervorm

Kant en klare ei-vervanger is handig om in huis te hebben: je kunt het kopen bij biologische en sommige gewone supermarkten. Een bekend merk is No Egg van Orgran, dit kost rond de 4 euro en de inhoud staat gelijk aan 66 eieren. Maak met een bepaalde hoeveelheid van deze ei-vervanger een papje met water en vervang zo ei in baksels, het is een goed en makkelijk rijsmiddel.

 • 1 teaspoon No Egg + 2 tablespoons water = 1 ei (dit verschilt per merk)

Lijnzaad

Dit wordt ook wel een flax egg genoemd, naar de Engelse benaming flax seed voor lijnzaad. Gebruik gebroken lijnzaad, meng het met het water en laat het paar minuten staan voor je het verder gebruikt.

 • 1 eetlepel gebroken lijnzaad + 3 eetlepels water = 1 ei

Silken tofu

Met deze zachte tofu soort, die je bij Aziatische supermarkten kunt kopen kun je prima ei vervangen in hartige gerechten zoals quiche of hartige scones. Pureer of prak de tofu fijn voor gebruik.

 • 1/4 cup/50 gram silken tofu = 1 ei

Tomatenpuree

Tomatenpuree kan prima dienen als vervanger voor ei in hartige gerechten en dient als bindmiddel. Je kunt hier ook aardappelpuree of pompoenpuree voor gebruiken, maar ik geef zelf de voorkeur aan tomatenpuree (uit blik) qua gemak en ik heb dit meestal in huis.

 • 50 gram tomatenpuree = 1 ei

Kala namak

Kala namak wordt ook wel zwart zout genoemd. Dit ingrediënt wordt veel gebruik in de Indiase maar ook de algemene vegan keuken: het bevat een klein percentage zwavelzout en heeft daarom een typische ei-geur. Je kunt Kala namak gebruiken om bijvoorbeeld een vegan omelet, scramled tofu of ‘eiersalade’ een eismaak en geur te geven. Kala namak kost een paar euro per zakje en kun je online kopen en bij sommige Aziatische supermarkten en bij sommige filialen van Ekoplaza. Lees er hier meer over!

Enkele gerechten gemaakt met kala namak:

Kant en klare eivervangers (om te bakken of gerechten als roerei mee te maken)

Soynanda vegan omelet en roerei

Soynanda vegan omelet en roerei, lees hier de Vegan Taste Test. Dit product is verkrijgbaar in sommige biologische supermarkten en online.

Bio Nature vegan omeletmix

Deze mix is verkrijgbaar bij PLUS.

Orgran Vegan Easy Egg

Orgran Vegan Easy Egg is verkrijgbaar bij Jumbo en PLUS.

Greenforce Vegan Egg mix

Verkrijgbaar bij Greenforce.

Plant B plantaardige eivervanger

Verkrijgbaar bij AH en PLUS. Bekijk hier de Vegan Taste Test.

Dit artikel is onderdeel van de serie Vegan FAQ met veelgestelde vragen rondom het thema veganisme. Bekijk hieronder de andere delen.

Deel:
Vorig artikel Volgend artikel

2 reacties

 • Reply Laura

  Overzichtelijk! Ik vervang een ei weleens met een banaan in zoete baksels, maar het de cake/taart blijft dan heel compact. Niet zo lekker luchtig jammer genoeg. Heb je daar ook tips voor?

  5 augustus 2017 at 14:07
  • Reply Suzanne

   Wat je kunt proberen is een mengsel toe te voegen van een halve teaspoon baking soda en een halve teaspoon appel ciderazijn. Meng dit eerst samen en voeg het dan toe aan het beslag. Ook is het belangrijk om bloem/meel te zeven van te voren! Hopelijk helpt dit.

   5 augustus 2017 at 19:37

  reageer