Ei vervangen? Eitje!

Er kunnen allerlei redenen zijn om geen eieren te eten. Misschien ben je veganist en eet je daarom geen dierlijke producten zoals ei. Of misschien ben je er allergisch voor. Er is een kans dat je op deze pagina bent beland nadat je even geen ei meer wil eten vanwege het huidige ei-schandaal. Of misschien sta je nu met je iPad aan het aanrecht in de stress: je komt er halverwege het voorbereiden van het beslag van een cake achter dat je helemaal geen eieren meer in huis hebt. Hoe dan ook: eieren zijn absoluut misbaar in de keuken. De alternatieve opties voor ei in recepten zijn eindeloos: ik behandel op deze pagina mijn persoonlijke favoriete tried-and-tested. Belangrijk is om eerst te kijken naar waar je eieren precies voor wil vervangen: voor een zoet of hartig baksel, of daadwerkelijk om je trek in ei te stillen? Ik zet het voor je op een rij. Eitje!

BANAAN
Banaan werkt als bind- en verdikkingsmiddel. Je kunt er prima ei mee vervangen in baksels als cake, muffins en brownies.
1 ei = 1/2 gepureerde/fijngeprakte banaan

APPELMOES
Appelmoes is toepasbaar als eivervanger in baksels en pannenkoekjes.
1 ei = 1/4 cup/60 ml. appelmoes

CHIA
Chiazaadjes wellen in water en kunnen heel goed een ei vervangen in zoete baksels. Meng de zaadjes met het water en laat even staan voor je het verder gebruikt.
1 eetlepel chiazaadjes + 3 eetlepels warm water = 1 ei

LIJNZAAD EI
Dit wordt ook wel een flax egg genoemd, naar de Engelse benaming flax seed voor lijnzaad. Gebruik gebroken lijnzaad, meng het met het water en laat het paar minuten staan voor je het verder gebruikt.
1 eetlepel gebroken lijnzaad + 3 eetlepels water = 1 ei

EGG REPLACER
Deze kant en klare ei-vervanger is handig om in huis te hebben: je kunt het kopen bij biologische en sommige gewone supermarkten. Een bekend merk is No Egg, dit kost rond de 3 euro en de inhoud staat gelijk aan 66 eieren. Maak met een bepaalde hoeveelheid van deze ei-vervanger een papje met water en vervang zo ei in baksels, het is een goed en makkelijk rijsmiddel.
1 teaspoon No Egg + 2 tablespoons water = 1 ei (dit verschilt per merk)

SILKEN TOFU
Met deze zachte tofu soort, die je bij Aziatische supermarkten kunt kopen kun je prima ei vervangen in hartige gerechten zoals quiche of hartige scones. Pureer of prak de tofu fijn voor gebruik.
1/4 cup/50 gram silken tofu = 1 ei

TOMATENPUREE
Tomatenpuree kan prima dienen als vervanger voor ei in hartige gerechten en dient als bindmiddel. Je kunt hier ook aardappelpuree of pompoenpuree voor gebruiken, maar ik geef zelf de voorkeur aan tomatenpuree (uit blik) qua gemak en ik heb dit meestal in huis.
50 gram tomatenpuree = 1 ei

EIER-GERECHTEN (wordt binnenkort aangevuld!)

KALA NAMAK
Kala namak wordt ook wel zwart zout genoemd, wat apart is: het is namelijk roze van kleur. Dit ingrediënt wordt veel gebruik in de Indiase maar ook de algemene vegan keuken: het bevat een klein percentage zwavelzout en heeft daarom een typische ei-geur. Je kunt Kala namak gebruiken om bijvoorbeeld een vegan omelet, scramled tofu of ‘eiersalade’ een eismaak en geur te geven. Kala namak kost een paar euro per zakje en kun je online kopen en bij sommige Aziatische supermarkten. Zelf zag ik het onlangs nog liggen bij de kruiden in Wah Nam Hong hier in Rotterdam in de Markthal.

Enkele gerechten gemaakt met kala namak:

EIERSALADE VERSIE 1

EIERSALADE VERSIE 2

SILKEN TOFU
Silken tofu kun je ook als ei-vervanger in gerechten gebruiken, maar ook op zichzelf is dit een prima ingrediënten om bijvoorbeeld omelet mee te maken.

VEGAN OMELET

TOFU
Met stevige tofu, zoals je die in blokvorm in de meeste supermarkten kunt vinden bij de vleesvervangers kun je prima scrambled eggs/roerei mee namaken.

SCRAMBLED EGGS

TOFU SCRAMBLE MET SPINAZIE EN TOMAAT

Zoals gezegd zijn er nog meer ingrediënten die kunnen dienen als vervanger voor ei. PETA zette er bijvoorbeeld een heleboel op een rijtje. Ik plaats op deze pagina alleen de vervangers die ik zelf heb geprobeerd en waar ik achter sta en je aan kan raden. Wordt continu aangevuld en bEI-gewerkt! 🙂

Dit artikel is onderdeel van de serie van vega naar vegan. Lees hieronder alle delen uit deze serie.

Ingrediënten onder de loep #3: liquid smoke

Ingrediënten onder de loep #3: liquid smoke

In deze serie ingrediënten onder loep behandel ik steeds een ander ingrediënt dat veel wordt gebruikt in de veganistische keuken. In het eerste deel stonden edelgistvlokken centraal, in het tweede deel kala namak en nu is het tijd om liquid smoke in de spotlights te zetten.  ...
Lees verder
1 Jaar vegan: mijn favoriete food producten

1 Jaar vegan: mijn favoriete food producten

Een jaar geleden was ik me nu aan het voorbereiden op mijn tweede VeganChallenge: 30 dagen geen dierlijke producten. Ik had al eens eerder mee gedaan en at al regelmatig veganistisch, maar toch vond ik het nog lastig om voor sommige dingen een goede plantaardige vervanger te vinden. Die 1 ...
Lees verder
De VeganChallenge: zo bereid je je voor

De VeganChallenge: zo bereid je je voor

Volgende week zondag is het zover: dan gaat de VeganChallenge weer van start! Dit is een uitdaging die je aan kunt gaan waarbij je 30 dagen lang veganisme ontdekt. Je eet en drinkt daarbij geen melk, geen boter, geen kaas, geen eieren: geen enkel dierlijk product. Zelf deed ik twee ...
Lees verder
diëtist, dieet dit dieet dat, intakegesprek bij de diëtist

Wat ik slik aan supplementen en vitamines: UPDATE!

Tijd voor een update: zoals je misschien weet ben ik onlangs naar de diëtist geweest voor een intakegesprek over mijn veganistisch leefpatroon. En omdat ik sinds een poosje slaapproblemen heb die maar niet over gingen, besloot ik in overleg met de huisarts mijn bloed te laten prikken. Beiden hebben ervoor ...
Lees verder
Ingrediënten onder de loep #1: edelgistvlokken a.k.a. NOOCH

Ingrediënten onder de loep #1: edelgistvlokken a.k.a. NOOCH

Grote kans dat je er wel eens van gehoord hebt of het hier op wateetjedanwel.nl voorbij hebt zien komen: edelgistvlokken. Ik geef toe: het klinkt niet direct iets waarvan je denkt 'ja! dat klinkt goed, geef mij er n's wat van!' maar geloof me dat je er de lekkerste dingen ...
Lees verder
Plantaardige kaviaar: gewoon bij IKEA!

Plantaardige kaviaar: gewoon bij IKEA!

Ik vertelde hier al eerder over in de serie VEGAN IN DE SUPERMARKT, maar vind dit zo'n bijzonder product dat ik 'm een eigen artikel gun. Dit moet iedereen weten! 🙂  ...
Lees verder
Zelf vegan kaas maken deel 3: supersnelle kaas

Zelf vegan kaas maken deel 3: supersnelle kaas

In dit derde deel in de serie zelf vegan kaas maken laat ik je zien hoe je een heel snelle versie maakt van een kaas. Het deed me qua smaak denken aan smeerkaas met sambalsmaak, die ik vroeger graag at. Je kunt het ook raspen voor over de pasta of ...
Lees verder
Vegan ontdekking: Textured Vegetable Protein (TVP)

Vegan ontdekking: Textured Vegetable Protein (TVP)

Ik ben dol op winkels als Amazing Oriental: in zulke Aziatische supermarkten kan ik rustig een uur rondkijken. Steeds weer kom ik nieuwe producten tegen en vind ik het erg leuk om die uit te proberen. Al heel vaak zag ik ze liggen: plastic zakken met gedroogde soja en soortgelijke ...
Lees verder
Zelf vegan kaas maken deel 2: mozzarella (no-zarella)

Zelf vegan kaas maken deel 2: mozzarella (no-zarella)

Sinds ik veganist ben (sinds 1 april dit jaar, no joke) eet ik geen kaas meer. Ik had verwacht dat ik het enórm zou missen. Maar dat valt echt heel erg mee. Eerlijk is eerlijk, ik ben niet gestopt met het eten van broodjes smeltende mozzarella met groenten uit de ...
Lees verder
Zelf vegan kaas maken deel 1: feta

Zelf vegan kaas maken deel 1: feta

Sinds 1 april dit jaar heb ik geen kaas meer gegeten: op die dag begon ik aan de VeganChallenge, wat inhoudt dat je 30 dagen lang geen dierlijke producten eet. Dus ook geen kaas. Omdat die 30 dagen me zo goed bevielen (en beter afgingen dan de eerste keer dat ...
Lees verder
Aan het laden...
Print Friendly, PDF & Email

Kijk ook eens naar

Deel:
Vorig artikel Volgend artikel

2 reacties

  • Reply Laura

    Overzichtelijk! Ik vervang een ei weleens met een banaan in zoete baksels, maar het de cake/taart blijft dan heel compact. Niet zo lekker luchtig jammer genoeg. Heb je daar ook tips voor?

    5 augustus 2017 at 14:07
    • Reply Suzanne

      Wat je kunt proberen is een mengsel toe te voegen van een halve teaspoon baking soda en een halve teaspoon appel ciderazijn. Meng dit eerst samen en voeg het dan toe aan het beslag. Ook is het belangrijk om bloem/meel te zeven van te voren! Hopelijk helpt dit.

      5 augustus 2017 at 19:37

    reageer