Retro vegan #4: filet Americain met gekookt ei

Vroeger was ik er als kind dol op: een pistoletje met filet Americain, plakjes gekookt ei en een likje mayonaise. En nu, vele jaren later, geniet ik er nog steeds van alleen dan in een plantaardige versie. Bekijk de video om te zien hoe!

Video

Recept

De filet Americain maak je als volgt:

Afdrukken

Retro vegan #4: filet Americain met gekookt ei

  • Auteur: Suzanne
Scale

Ingrediënten

  • 6 rijstwafels
  • 1 klein blikje tomatenpuree
  • 2 x de inhoud van het blikje tomatenpuree gevuld met water
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1/2 theelepel uienpoeder
  • 1/2 theelepel paprikapoeder
  • mespuntje nootmuskaat
  • 1 1/2 – 2 eetlepels vegan mayonaise, bijvoorbeeld Remia Mayolijn
  • 1 eetlepel sojasaus
  • versgemalen zwarte peper

Bereidingswijze

  • Verkruimel de rijstwafels en meng de overige ingrediënten erdoor.
  • Voeg eventueel nog wat water of vegan mayonaise toe.

De vegan ‘gekookte eieren’ maak je zoals hieronder beschreven. Lees meer over de ingrediënten  via deze links:

Afdrukken

Retro vegan #4: filet Americain met gekookt ei

Benodigdheden

  • keukenmachine of blender
  • eivormen, ik gebruikte een schaal waar je gevulde eieren op serveert en zo’n bakje dat in de koelkast in de deur vaak zit om eieren in te bewaren
  • meloenbolletjeslepel of gewone theelepel
  • Auteur: Suzanne
Scale

Ingrediënten

Eiwit

  • 360 ml. ongezoete sojamelk (of andere ongezoete plantaardige melk naar keuze)
  • 1/2 teaspoon kala namak
  • 2 teaspoons agar agar poeder

Eigeel

  • 1 grote witte aardappel, geschild en in blokjes gesneden
  • 2 teaspoons vegan boter of margarine
  • 1 tablespoon edelgistvlokken
  • 1/4 teaspoon kala namak
  • 1/4 teaspoon kurkuma (voor de gele kleur)
  • 1/4 teaspoon knoflookpoeder

Bereidingswijze

Eiwit

  • Meng de ingrediënten in een keukenmachine of blender. Schenk het in een steelpan en breng aan de kook. Zet het vuur zachter en roer een paar minuten goed door met een houten lepel tot het dikker begint te worden.
  • Haal van het vuur, laat iets afkoelen en verdeel over de vormen.
  • Zet de vormen een uurtje in de koelkast.
  • Haal met de meloenbolletjeslepel, of als je die niet hebt een theelepel in het midden van de de eieren een ovaalvormig gedeelte er uit. Hier komt het eigeel in.

Eigeel

  • Kook de blokjes aardappel gaar en giet ze af. Prak de aardappel fijn en voeg de overige ingrediënten toe en meng alles goed door.
  • Vul de eiwitten met dit mengsel.
  • Enkele dagen houdbaar in de koelkast.

Notities

Het eigeel is naar dit recept en het eiwit is naar dit recept.

Ik at de filet Americain op crackers met partjes gekookte vegan eieren met wat Remia Mayolijn en Eeverything but the bagel seasoning erover, kijk hier voor het recept daarvoor. Heerlijk!

Dit artikel is deel van de serie retro vegan. Kijk hieronder voor alle delen:

Print Friendly, PDF & Email
Deel:
Vorig artikel Volgend artikel

geen reacties

reageer