Retro Vegan #1: brood met ragout

Pure nostalgie: tussen de middag bij mijn moeder aan de keukentafel een witte boterham met ragout eten en dan meestal in de variant met champignon of kip. Ik maakte het voor het allereerste deel van deze nieuwe serie Retro Vegan zo goed mogelijk na en dat is gelukt!

Vroeger Vegan

In deze serie zie je in ieder deel een gerecht, drankje of snack wat mij doet denken aan vroeger. Ik vroeg onlangs op Instagram via Stories welk lekkers deed denken aan vroeger en er kwamen veel leuke suggesties binnen! Heb jij iets dat jij meteen voor je ziet als je aan vroeger denkt? Laat het weten in de reacties hieronder!

Wit brood

Wit brood is meestal niet vegan, omdat het van melk en/of boter wordt gemaakt. Gelukkig zijn er een aantal uitzonderingen, want hoe graag ik ook volkoren brood eet, bij soms wil ik bij iets toch echt liever een witte boterham zoals bij deze ragout. Ik koos voor deze keer het Liefde en Passie brood van Albert Heijn. De meeste soorten hiervan zijn vegan, zoals dit witte San Fransisco brood met desem.

En ook het witte tijgerbrood van AH is vegan, let wel op: niet het voorverpakte maar deze van de bakkerij!

 

Afdrukken

Plantaardige kipragout

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Auteur: Suzanne

Ingrediënten

Scale
  • 1 schaal plantaardige kipstukjes
  • 250 gram witte champignons
  • 40 gram plantaardige boter
  • 40 gram bloem
  • 400 ml. groentebouillon
  • olie, om te bakken
  • 1 kleine ui
  • 1 teentje knoflook
  • fijngehakte peterselie
  • peper
  • zout

Bereidingswijze

  • Snij de plantaardige kipstukjes in kleinere stukjes. Dit kan ook met een schaar, dat gaat een stuk sneller!
  • Smelt de boter in een pan en voeg de bloem toe. Roer dit door elkaar en laat dit garen zonder te kleuren.
  • Roer er beetje bij beetje de bouillon door zodat er geen klontjes ontstaan. Laat de ragout aan de kook komen, zet het vuur laag en laat het 15 minuten garen.
  • Snipper de ui en snijd de knoflook fijn.
  • Verhit wat olie in een hapjespan en bak de ui en knoflook een minuutje.
  • Voeg de stukjes plantaardige kip toe en bak een paar minuten mee tot het begint te kleuren.
  • Voeg dit mengsel samen met de peterselie aan de ragout toe en roer goed door.
  • Is het te dik naar je smaak? Verdun het dan met een beetje groentebouillon.
  • Breng op smaak met peper en zout.
  • Heerlijk op brood!
Print Friendly, PDF & Email
Deel:
Vorig artikel Volgend artikel

4 reacties

  • Reply Greet

    Grappig, ik n geen vega, maar maak juist expres de champignonvariant als ik vleesloze dag heb. De andere jeugdheriinering van broodbeleg is gebakken ui met tomaat en ei. Het lijkt een beetje op wat we nu shakshuka noemen. Die ei-ui-tomaat ging ook op witbrood.Volgens mij at iedereen witbrood vroeger.

    18 april 2020 at 08:33
    • Reply Mariska

      Dit lijkt me heel lekker. Echter mondgevoel van roux van margarine en vloeistof vind ik niet fijn. Daarom vervang ik vaak de bloem door maïzena. Dan heb ik dat nl niet.

      Maar deze gaan we zeker maken ??

      19 april 2020 at 11:19
  • Reply Naomi

    Heb dit vandaag gemaakt, heb precies het recept opgevolgd alleen nog wat champignons erbij want die had ik nog in de koelkast en het was echt perfect. Beter dan elke ragout die ik ooit uit blik heb geproefd ??

    20 april 2020 at 00:39
  • Reply Nelleke

    Heerlijk! Vandaag gemaakt en inderdaad net als Naomi ook champignons er doorheen gedaan. Ik heb gesmuld 🙂

    10 april 2021 at 23:28
  • reageer

    Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star