Retro vegan #15: boomstammetjes

Ook weer iets dat wij regelmatig aten thuis: boomstammetjes. Lekker bij een Hollands prakkie of stamppot. Ik maakte een vegan versie die gewoon precies hetzelfde smaakt zoals ik me kan herinneren. Erg lekker!

Boomstammetje

Wat is een boomstammetje nu eigenlijk precies? Kort gezegd: een gepaneerde vleesrol met ham en kaas. Ik heb het zo precies mogelijk na proberen te maken en het resultaat is zeer goed gelukt. Zo zie je maar weer, het is niet het vlees wat lekker smaakt maar het zijn de kruiden en andere ingrediënten die het de smaak geven. Probeer deze zeker eens! Ik at ‘m bij een lekkere stamppot met veldsla waarvan je het recept binnenkort op de website kunt zien.

Producten

Voor deze boomstammetjes heb ik de volgende producten gebruikt:

Plantaardig gehakt

Niet het rulle gehakt in kleine stukjes die je bijvoorbeeld voor pastasaus en taco’s gebruikt, maar het kneedbare plantaardige gehakt waar je ook soepballetjes mee kunt draaien. Verkrijgbaar van allerlei merken, zoals Naturli en Garden Gourmet.

Plantaardige geraspte kaas

Ook deze is tegenwoordig van allerlei merken verkrijgbaar, gewoon in de supermarkt. Bijvoorbeeld van het huismerk van Albert Heijn, Bedda, Nature & Moi en Violife.

Plakjes vegan ham

Plantaardige ham is van verschillende merken verkrijgbaar. Zelf gebruik ik graag de vegan ham van Quorn en van Albert Heijn.

Plantaardige (braad)boter

Je kunt ook olie gebruiken, maar voor deze boomstammetjes geef ik zelf de voorkeur aan plantaardige braadboter. Ook deze is van verschillende merken verkrijgbaar, ik gebruik graag de vloeibare van The Flower Farm. Deze is bij de meeste supermarkten verkrijgbaar.

Afdrukken

Retro vegan #15: boomstammetjes

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

5 from 1 review

  • Auteur: Suzanne
  • Genoeg voor: 4 stuks 1x

Ingrediënten

Scale
  • 1 schaal plantaardig gehakt
  • 4 eetlepels paneermeel
  • 50 gram plantaardige geraspte kaas
  • 3 plakjes vegan ham, van bijvoorbeeld AH of Quorn, in kleine stukjes gesneden
  • 1 theelepel mosterd
  • 2 eetlepels plantaardige ongezoete melk, zoals sojamelk
  • flinke snuf kerriepoeder
  • flinke snuf paprikapoeder
  • 2 eetlepels gedroogde of verse fijngehakte peterselie
  • plantaardige (braad)boter om te bakken

Bereidingswijze

  • Meng het plantaardige gehakt met 1 eetlepel paneermeel, de plantaardige geraspte kaas, stukjes vegan ham en mosterd tot een geheel.
  • Verdeel het vegan gehaktmengsel in 4 gelijke delen en vorm van ieder deel een rol.
  • Meng het overige paneermeel met kerrie- en paprikapoeder.
  • Bestrijk de rollen met een bakkwastje met wat plantaardige melk, zodat de paneermeel goed blijft plakken.
  • Rol de rollen door het paneermeel.
  • Bestrijk dan de twee uiteinden van iedere rol met een beetje plantaardige melk en doop ze in de peterselie zodat die goed blijft plakken.
  • Verhit wat plantaardige (braad)boter in een koekenpan.
  • Bak de boomstammetjes kort op hoog vuur aan alle kanten, ze het vuur lager en laat ze nog een minuut of 5 zachtjes bakken aan alle kanten.

Dit artikel is deel van de serie retro vegan. Kijk hieronder voor alle delen:

Print Friendly, PDF & Email
Deel:
Vorig artikel Volgend artikel

3 reacties

  • Reply Soraya

    Ik schrik er soms van hoe erg jouw recepten op the real deal lijken. Bizar gewoon. Dit vond ik zelf nooit zo lekker maar wilde je complimenteren over hoe goed ze eruit zien!

    2 mei 2021 at 08:10
    • Reply Suzanne

      Dank je wel voor het mooie compliment!

      3 mei 2021 at 09:42
  • Reply Renée

    Yes! Vanavond gemaakt en smaakte heel erg goed.
    Deze variant met vegan gehakt is supermakkelijk om te maken en erg lekker. Dit komt vaker op het menu te staan.






    4 mei 2021 at 20:37
  • reageer

    Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star