Retro vegan #16: slag-droom-taart

Typisch Nederlands en bij ons thuis vroeger vaste prik bij verjaardagen en andere gelegenheden waarbij er wat te vieren viel: slagroomtaart! Ik maakte een vegan versie en vind ‘m zo zalig dat ik de naam slag-droom-taart op zijn plaats vind! Het is een droom van een taart en helemaal niet moeilijk om te maken. En wedden dat je gasten niet doorhebben dat ze vegan taart voorgeschoteld krijgen?

Variatie

Je kunt met de toppings van deze taart eindeloos variëren. Zo kun je kiezen voor ander soort fruit, zoals partjes mandarijn of druiven. Je kunt ook de chocolaatjes vervangen door decoratie strooisel, zoals de Unicorn mix van Dr. Oetker bijvoorbeeld, die is vegan! Of vervang de nougatine aan de zijkant voor amandelschaafsel.

Ik hield het bij klassiek zoals ik ‘m herinner met nougatine aan de zijkant, toefjes slagroom bovenop afgewisseld met partjes mandarijn, stukjes ananas en chocolade blaadjes. Die laatste kocht ik een tijdje terug bij Lidl, waar ze ze soms in het assortiment hebben. En om de slagroom op de taart zelf extra stevig te krijgen kun je een zakje klop-fix toevoegen tijdens het stijf kloppen.

Baking soda

Voor deze taart gebruik ik baking soda, dit is een rijsmiddel. Baking soda is onder andere in de supermarkt te koop en bij Kruidvat.

Afdrukken

Vegan slag-droom-taart

Benodigdheden

  • mixer
  • 2 springvormen met doorsnede van ongeveer 19 cm.
  • vel bakpapier
  • bakkwastje
  • Auteur: Suzanne
  • Genoeg voor: 8 punten 1x

Ingrediënten

Scale

cake voor de taart

  • 225 gram bloem
  • 150 gram suiker
  • 1/2 theelepel baking soda
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 250 ml. plantaardige ongezoete melk, zoals amandelmelk
  • 50 gram zonnebloemolie
  • 2 eetlepels citroensap
  • 2 theelepels vanille extract
  • snufje zout
  • (kokos)olie, om in te vetten

toppings

  • aardbeienjam, ongeveer een half potje
  • pakje plantaardige slagroom om te kloppen, van bijvoorbeeld Alpro of AH
  • suiker of ander zoetmiddel naar smaak om de slagroom mee te zoeten
  • 1 zakje klop-fix slagroomversteviger
  • plantaardige slagroom in spuitbus van bijv. het huismerk van Jumbo of AH
  • half zakje Dr. Oetker nougatine
  • toppings naar keuze zoals decoractie chocoladeblaadjes en stukjes ananas en partjes mandarijn

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Meng de droge ingrediënten in een kom.
  • Meng de natte ingrediënten en voeg deze toe aan de droge ingrediënten en meng met een garde tot een glad beslag.
  • Bedek de bodems van de springvormen met bakpapier en vet ze aan de binnenkant in met wat (kokos)olie.
  • Verdeel het beslag over beide springvormen.
  • Bak de cakes in 35 minuten goudbruin in de oven.
  • Laat de cakes afkoelen op een taartrooster.
  • Leg 1 cake op een bord en verdeel er een laag jam over.
  • Leg de andere cake op de laag met jam.
  • Klop de slagroom met de slagroomversteviger stijf in de mixer, voeg naar smaak een zoetmiddel toe.
  • Smeer de slagroom uit over de boven- en zijkant van de taart en strijk glad met een spatel.
  • Bestrooi de slagroomlaag aan de zijkant met nougatine.
  • Strijk de bovenkant ook glad met een spatel.
  • Spuit toefjes slagroom op de bovenkant van de taart en decoreer met de chocoladeblaadjes en stukjes fruit naar keuze.
  • Snij in punten en serveer.
  • Een dag of 2 houdbaar in de koelkast.

Dit artikel is deel van de serie retro vegan. Kijk hieronder voor alle delen:

Print Friendly, PDF & Email
Deel:
Vorig artikel Volgend artikel

1 reactie

  • Reply Nienke

    Mooi taartje geworden zeg! Nooit op het idee gekomen dat dit ook allemaal vegan kon…

    18 augustus 2021 at 23:07
  • reageer

    Recipe rating