Op mijn tiende werd ik, geheel uit mezelf, vegetariër. Maar voordat ik de link legde tussen wat er op mijn bord lag en die lieve, grappige dieren was ik dol op vlees. Mijn moeder kocht regelmatig een favoriet van me op dat gebied: een gehakt Wellington. Dat was een variatie op de bekende beef Wellington, waarbij er dus geen biefstuk/steak maar gehakt in het jasje van bladerdeeg zat. Inclusief klontje kruidenboter en takje peterselie. Wat vond ik dat lekker vroeger!
Net als vroeger
Ik herinnerde me het wel, maar hoe zat het nou precies? Een rondje Googlen en ik kwam uit op een website van een slagerij die het verkoopt, maar zal de foto niet plaatsen ervan, want ik denk niet dat dat zomaar mag. En toestemming vragen aan een slager of ik zijn foto mag gebruiken bij een veganized recept van zijn product gaat ‘m vast ook niet worden. 🙂 Dus Google maar even op gehakt+Wellington+bladerdeeg+kruidenboter+peterselie en dan zie je het ertussen staan, twee onbereide stuks op een zwart styrofoam schaaltje.
Het resultaat
Of het precies zoals vroeger smaakt, daarvoor twijfel ik, het is immers al zoveel jaar geleden. Maar lekker is het wel! Ik at het met haricots verts gerold in vegan spek, geroosterde bospeen en pommes duchesse. Een prima kerst maaltijd wat mij betreft, met de bereidingswijzen daarvan zie je binnenkort een apart artikel!
Zo maakte ik de gehakt Wellingtons:
Verwarm de oven voor op 160 graden. Laat 4 plakjes diepvriesbladerdeeg (let op dat het geen roomboter bevat!) ontdooien op het aanrecht. Leg 1 plakje neer op een snijplank. Bereid het vegan gehakt naar recept hieronder en verdeel het in 4 gelijke stukken. Vorm het tot een platte vierkante schijf en leg het in het midden van het bladerdeeg, laat de randen ruim vrij.
Knijp de hoeken van het plakje bladerdeeg dicht op de manier zoals op de foto.
Maak de plantaardige kruidenboter, of kies voor kant-en-klare en leg er een blokje van op het gehakt samen met een takje peterselie.
Leg de gehakt Wellingtons op een bakplaat met bakpapier, bestrijk met een bakkwastje de randen met wat plantaardige melk en bak 30 minuten in de oven. Garneer naar smaak met wat extra kruidenboter over de gehakt Wellingtons.
Vegan kruidenboter
Je kunt voor kant en klare vegan kruidenboter kiezen, maar persoonlijk vind ik zelfgemaakt het lekkerst. Daarvan vind je hier het recept.
Enkele soorten vegan kruidenboter uit de winkel:
Jumbo plantaardige kruidencrème
Albert Heijn plantaardige kruidencrème naturel
Het recept
AfdrukkenRetro vegan #9: gehakt Wellington
- Genoeg voor: 4 stuks 1x
Ingrediënten
- 4 plakjes diepvriesbladerdeeg, zie notities
- een halve schaal vegan kneedbaar gehakt, zoals veggie gehakt van Garden Gourmet (gebruik de andere helft om bijvoorbeeld soepballetjes mee te maken of een berenhap!)
- peper
- zout
- 1 eetlepel sambal, naar smaak
- 4 eetlepels vegan kruidenboter
- 4 takjes verse peterselie
- 1 á 2 eetlepels plantaardige melk
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 160 graden.
- Laat de plakjes bladerdeeg ontdooien op het aanrecht.
- Leg een plakje op een snijplank.
- Kneed het vegan gehakt en breng op smaak met peper, zout en naar smaak sambal.
- Verdeel het gehaktmengsel in 4 gelijke stukken en vorm ieder stuk in een platte vierkante schijf zoals op de foto waarbij er genoeg ruimte is om de randen van het plakje bladerdeeg om te vouwen.
- Knijp de hoeken van het plakje bladerdeeg dicht op de manier zoals op de foto.
- Maak de plantaardige kruidenboter, of kies voor kant-en-klare en leg er een blokje van op het gehakt samen met een takje peterselie.
- Herhaal dit met de overige 3 plakjes bladerdeeg.
- Leg de bladerdeeg pakketjes op een met bakpapier beklede bakplaat.
- Bestrijk met een bakkwastje wat plantaardige melk over de randen van de pakketjes.
- Leg de gehakt Wellingtons op een bakplaat met bakpapier en bak 30 minuten in de oven.
- Garneer naar smaak met wat extra kruidenboter over de gehakt Wellingtons.
Notities
Let op dat je bladerdeeg zonder roomboter kiest, bijvoorbeeld het diepvries bladerdeeg van het huismerk van Albert Heijn of het original bladerdeeg van Koopmans. Deze is veganistisch! Kijk hier voor een overzicht van veganistisch bladerdeeg.
Dit artikel is deel van de serie retro vegan. Kijk hieronder voor alle delen:
geen reacties