Vegan Hollandse pannenkoeken

plantaardige veganistische vegetarische pannenkoeken

Pannenkoeken: wie lust ze niet? Als kind was ik er al dol op en ook nu eet ik ze graag. Met poedersuiker, jam en als veganist ook gewoon met kaas en spek, maar dan plantaardig. In dit artikel laat ik je zien hoe ik echte traditionele pannenkoeken bak. En er komt geen ei aan te pas!

Echt Hollands

Hollandser kan bijna niet: een bord met een stapel versgebakken pannenkoeken. Ik heb het gecheckt, en de oorsprong komt inderdaad ook echt uit ons kikkerlandje: Dutch pancakes! Toen ik veganist werd was het even uitvogelen hoe je de lekkerste pannenkoeken krijgt, maar inmiddels heb ik dit lekkere recept ervoor. De basis is het recept van Allerhande dat ik al eerder deelde, maar dan iets aangepast. De zoete vanille begon me een beetje tegen te staan en ook de olie liet ik achterwege en koos voor een traditioneel klontje plantaardige boter in de pan. Deze pannenkoeken zijn ongezoet en perfect om te combineren met hartige vegan kaas of plakjes plantaardige spek.

plantaardige veganistische vegetarische pannenkoeken

plantaardige veganistische vegetarische pannenkoeken

Anti-aanbaklaag

Belangrijk is wel dat je een goede pan met anti-aanbaklaag gebruikt. Zelf gebruik ik sinds kort een koekenpan met anti-aanbaklaag van GreenPan die ik heb gekregen voor deze samenwerking. Daar ben ik zo blij mee, want het bakken van pannenkoeken gaat echt heel goed daarmee!

Wil je ze ook proberen? Overweeg dan om ze aan te schaffen via deze link via Bol.com, daar is nu de actie dat je de tweede pan gratis krijgt, geldt wel alleen op selecteerde pannen! Bestel je via die link, dan krijg ik een klein percentage over jouw bestelling, wat mij weer enorm helpt om Wat eet je dan wel zo goed mogelijk te onderhouden! En je hoeft niet per se deze pannen te bestellen, er zijn natuurlijk ook andere merken en prijsklassen met prima anti-aanbaklaag. Ik kan je alleen uit positieve ervaring over deze pannen vertellen. 🙂 Die link vind je trouwens ook aan de rechterkant van de website bovenaan, als je via die banner iets bij Bol.bom bestelt, krijg ik daar een klein bedrag over. En dat kan van alles zijn en don’t worry, ik zie alleen wat er is besteld en niet door wie!

Invriezen

Ook heb ik uitgeprobeerd of ze een beetje lekker blijven nadat je ze hebt ingevroren. Toegegeven: er gaat niets boven een nét gebakken pannenkoek, maar ook opgewarmd nadat ze uit de vriezer komen zijn ze nog prima te eten!

plantaardige veganistische vegetarische pannenkoeken

Zo heb ik ze ingevroren:

 • laat de pannenkoeken volledig afkoelen.
 • vouw ze twee keer dubbel, zodat je een kwart qua grootte van de pannenkoek hebt.
 • leg de opgevouwen pannenkoeken met bakpapier tussen iedere pannenkoek in een diepvriesdoos met deksel. Ik vind zelf die van de HEMA fijn, die gebruik ik al jaren en kunnen gewoon in de vaatwasmachine.
 • vries de pannenkoeken in en haal ze er uit wanneer je ze wil eten. Ik heb ze ongeveer een week in de vriezer bewaard.
 • ik heb ze iets laten ontdooien en daarna op de contactgrill verwarmd, maar je kunt ze ook verwarmen in een koekenpan.

Het recept

Afdrukken

Vegan Hollandse pannenkoeken

plantaardige veganistische vegetarische pannenkoeken

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

benodigdheden

 • beslagkom
 • garde
 • koekenpan
 • soeplepel
 • spatel
 • Auteur: Suzanne
 • Genoeg voor: 12 stuks 1x

Ingrediënten

Scale
 • 300 gram tarwebloem
 • 2 theelepels bakpoeder
 • snufje zout
 • 600 ml. plantaardige ongezoete melk, zoals sojamelk
 • plantaardige margarine om te bakken

Bereidingswijze

 • Zeef de bloem boven een beslagkom om klontjes te voorkomen.
 • Meng de bloem met de bakpoeder en het snufje zout.
 • Voeg de plantaardige melk toe en roer met een garde tot een glad beslag.
 • Laat 5 minuten staan.
 • Roer nog een keer door.
 • Verwarm een koekenpan en laat een klontje plantaardige boter smelten.
 • Giet een soeplepel met beslag in de koekenpan.
 • Bak de pannenkoek aan beide kanten goudbruin, keer de pannenkoek om met behulp van een spatel.
 • Herhaal tot het beslag op is.

Lekkere ideetjes

Zoet

 • stroop
 • jam

plantaardige veganistische vegetarische pannenkoeken

 • poedersuiker
 • suiker en kaneel
 • plakjes banaan en kaneel
 • gebakken appel, rozijnen en kaneel
 • met plakjes meegebakken appel zoals op onderstaande foto

Hartig

 • Met meegebakken plakjes vegan kaas
 • Met meegebakken plakjes vegan spek, zoals op onderstaande foto (kijk hier voor een taste test van de plakjes vegan spek)

Recepten met 4 of minder ingrediënten

Nog meer lekkers uit de Hollandse keuken? Wat dacht je van:

Print Friendly, PDF & Email
Deel:
Vorig artikel Volgend artikel

geen reacties

reageer

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star