Vegan Taste Test #2: Albert Heijn vegan plakjes spek

Naast de serie vegan in de supermarkt ga ik vanaf nu regelmatig een nieuw vegan product uitlichten in deze nieuwe reeks Vegan Taste Test. Hoe is de smaak, wat zijn de ingrediënten en voedingswaarden, zou ik het nog eens kopen en eventuele bereidingstips: je leest het hier!

Albert Heijn vegan plakjes spek

Onlangs introduceerde Albert Heijn een hele rits aan nieuwe vegan vleeswaren zoals ik hier al eerder schreef. Van plakjes ham tot kipfilet en van paté met cranberries tot grillworst: geweldig! Voor deze taste test zet ik de vegan plakjes spek in de spotlights.

De echte looks vs de verpakking

De plakjes op de foto van verpakking zijn bereid. Ze zien er veel steviger en wat harder en droger uit dan het resultaat dat ik kreeg na het bakken. De looks komen wat mij betreft niet overeen.

Inhoud en prijs

De plakjes spek zijn verpakt in een hersluitbare verpakking met inhoud van 80 gram en kost € 1,89.

De ingrediënten

Ingrediënten: water, zonnebloemolie, verdikkingsmiddel (carrageen [E407], guarpitmeel [E412], konjac [E425], methylcellulose [E461]), aroma’s, erwteneiwit, aardappeleiwit, specerijen, kleurend concentraat (rode biet, paprika), zout, lijnzaadbloem, rijstzetmeel, natuurlijk aroma, specerijenextract, sucrose, dextrose, ijzer, kleurend fenegriek, kleurstof (ijzeroxide en -hydroxide [E172]), citroenextract, vitamine B12.

De voedingswaarden

Per 100 gram

 • kcal 227
 • vetten 21 gram
 • koolhydraten 5 gram
 • waarvan suikers 3,5 gram
 • vezels 0 gram
 • eiwitten 4,4 gram
 • zout 4,25 gram
 • ijzer 4,2 mg
 • vitamine B12 1 µg

De bereidingsmethode

Dit staat op de verpakking:

Pan: bak de vegan spek circa 2-4 minuten op middelhoog vuur. Tip: gebruik zonnebloemolie voor een beter resultaat!

Ik heb dit geprobeerd maar was hier niet heel enthousiast over. Het spettert gigantisch en de plakjes blijven zacht. Bak je ze te lang, verbranden ze maar blijven zacht. Ik heb ze daarna ook zonder olie geprobeerd in een goede anti-aanbakpan en dat ging een heel stuk beter. De plakjes worden dan iets minder zacht en het spettert niet. Vrijwel hetzelfde resultaat kreeg ik in de oven, die tip kreeg ik van verschillende mensen via Instagram door. Ter vergelijking, deze plakjes spek om haricots verts. Links ging ongebakken in de oven en rechts had ik eerst gebakken en daarna in de oven. Ze zien er iets anders uit, maar de smaak en textuur zijn vrijwel hetzelfde. Wat mij betreft ongebakken in de oven, voor een minuut of 10 op 200 graden.

Eerste indruk

Van alle nieuwe vegan vleeswaren die Albert Heijn onlangs introduceerde (ik liet er hier al een aantal zien) was ik het meest benieuwd naar de plakjes spek. Ik heb ook veel deze vraag gekregen: smaakt het zoals de vegan bacon van Vegan Junkstar? Dat is de plantaardige bacon die bij sommige Jumbo’s te koop is, ik liet ‘m hier zien. Het antwoord is wat mij betreft nee. Ik vind het super dat AH deze in het assortiment heeft toegevoegd, want de plakjes spek zijn echt prima te doen, maar de vegan bacon van Vegan Junkstar blijft toch wel de beste. Maar, daar betaal je ook voor voor de hogere prijs van € 4,69. Verschil is ook dat die plakjes in de diepvries te vinden zijn en deze van AH in de koeling. Het zijn 2 totaal andere producten.

Verder wat betreft mijn eerste indruk: ik vond het er erg goed uit zien in de verpakking. En de prijs is heel redelijk voor € 1,89. Als je eenmaal door hebt wat de beste bereidingsmethode is, wat mij betreft in een droge koekenpan met goede anti-aanbaklaag of in de oven, dan zijn het lekkere plakjes spek voor op bijvoorbeeld een sandwich. Het enige wat me tegenstaat is de geur, die blijft lang in huis hangen. Geen vieze geur, maar niet iets wat je nog graag urenlang ruikt. De geur is dus heel sterk!

De smaak

De smaak is okay en een betaalbaar alternatief voor spek is het prima. Hartig en wel heel zout, maar daar hou ik persoonlijk ook van. Op zichzelf om te snacken vind ik het niet zo geslaagd, maar wel verwerkt in bijvoorbeeld een sandwich.

Prijs/kwaliteitsverhouding

Ik vind die in orde: het is heel betaalbaar voor een product als deze.

Zou ik het nog eens kopen?

Ja en dat heb ik inmiddels ook gedaan. Ik vind het het lekkerst op een sandwich met vegan tofu omelet, avocado en vegan mayonaise met kerrie.

Ook smaken ze prima in een vegan spek pannenkoek, die ik nog op de website zal plaatsen binnenkort!

Dit artikel is een onderdeel uit de serie Vegan Taste Test. Bekijk de andere delen hieronder!

Deel:
Vorig artikel Volgend artikel

7 reacties

 • Reply Berti

  Ik zou zorgen dat de pan eerste plaats goed heet is voordat je de olie erin doet. Dat is iets wat de consument meestal niet doet. Middelhoog vuur hangt erg af van je kookpitten namelijk, en in de testkeuken kan het een sterkere pit geweest zijn dan bij jou. Maar altijd voor je gaat bakken, HETE pan en DAN pas vet erin en bakken …. denk dat je dan wat beter resultaat krijgt.

  16 december 2020 at 16:59
 • Reply Saskia

  Ongebakken zo op een bruine boterham met mosterd is ie ook goed te doen.

  17 december 2020 at 12:07
 • Reply Piet

  Waarom zit er in de vleesvervangers toch altijd zo ontzettend veel zout ???

  17 december 2020 at 15:34
 • Reply R

  Je moet geen last van je hart hebben of diabeet zijn hey… Kanonnen wat een berg zout, suiker en vet zit er hier weer in een veganfood product verwerkt.

  18 december 2020 at 10:56
  • Reply Suzanne

   Ben ik met je eens, maar dat is met dierlijk spek niet veel anders. Geniet, maar met mate, zoiets? 🙂

   18 december 2020 at 11:04
 • Reply Petra

  Ik was benieuwd naar jouw mening over de vegan stooflapjes. Hier hadden we ze een paar weken geleden ook uitgeprobeerd en uhh in de vuilnisbak gekieperd. Heel jammer, want het zag er zo lekker uit. Zowel de flexitariërs als de vegetariërs vonden het naar karton smaken.

  18 december 2020 at 12:04
 • Reply Amber

  Ik ben er zelf enorm enthousiast over en iedereen die ik het heb laten proeven (inclusief grote vleesliefhebbers) vinden het ook geweldig!!
  Wat ik doe is een flinke hoeveelheid olie op een middel hete pan (niet te heet dan gaat het te snel) en dan een paar minuten per kant bakken tot het bruin en knapperig wordt! Je houd veel olie over, maar door met een wat ruimere hoeveelheid te beginnen kan het echt sudderen. Van wat ik van jouw foto’s zie gebruik ik dus meer olie, iets lager vuur en langere bak tijd: knapperig en enorm smaakvol resultaat!! Maar mijn resultaat is dus heel anders dan op hun verpakking in de afbeelding, maar veeeel lekkerder!
  Hopelijk kan je dit een keer proberen en word je er net zo enthousiast over als iedereen die ik ken 😀

  31 januari 2021 at 17:54
 • reageer