Vegan Taste Test #21: Vivera plantaardige zalmfilet

De laatste tijd verschijnen er steeds meer plantaardige vervangers op vis. Van tonijn tot kibbeling en van lekkerbek tot vissticks: het is er allemaal in plantaarige vorm. En nu zijn daar ook plantaardige zalmfilets bij gekomen. De hoogste tijd voor een taste test!

Inhoud, prijs en verkrijgbaarheid

De plantaardige zalmfilets zijn verpakt in een schaal per 2 stuks en wegen 100 gram per stuk. Ik kocht ze bij Dirk voor € 3,29. Het ligt ook in de schappen bij Albert Heijn, PLUS en Vomar en later zullen Coop, Hoogvliet, Poiesz en Boon volgen.

De ingrediënten

Ingrediënten: 76% gehydrateerd plantaardig eiwit (water, 20% tarwe-eiwit, zonnebloemolie, erwteneiwit, azijn, natuurlijke aroma’s, lijnzaadolie, tarwevezels, verdikkingsmiddel (methylcellulose), maltodextrine, stabilisator (natriumalgaat), aardappelvezels, verlaagd natrium zout, water, zout, kleurstof (bietenrood), conserveermiddel (natriumdiacetaat), ijzer, vitamine B12.

De voedingswaarden per 100 gram

  • kcal 207
  • vetten 13 gram waarvan verzadigd 1,5 gram
  • koolhydraten 6,8 gram
  • waarvan suikers 0,5 gram
  • vezels 2,9 gram
  • eiwitten 15 gram
  • zout 1,1 gram

De verpakking

De plantaardige zalmfilets zijn verpakt op de manier zoals we die van de andere Vivera producten gewend zijn: in een schaaltje met folie en een kartonnen sleeve. Je kunt door de folie het product goed zien.

De bereidingsmethode

Volgens de verpakking:

  • Pan: schenk Blue Band in de pan en laat warm worden. Bak vervolgens op halfhoge stand 8 minuten en draai regelmatig om.
  • Oven: verwarm in een voorverwarmde oven 7 minuten op 225 graden.
  • Airfryer: verwarm in de airfryer 8 minuten op 200 graden.

Eerste indruk

Het ziet er veelbelovend uit! Na het openen van de verpakking ruik ik geen sterke vis geur, ik ervaar dat als positief. De structuur is in niet-bereide toestand wel heel zacht.

Hoe ik het heb bereid

Ik heb 1 filet heel gelaten tijdens het bakken en 1 vooraf in blokjes gesneden maar dat laatste ging lastig. De filet bleef aan mijn mes plakken en ik kreeg geen nette blokjes. Mijn tip is dan ook om ze eerst in zijn geheel te bakken voor je ze eventueel in blokjes snijdt. Ik heb de filet en de in stukjes gesneden filet in wat olie in de koekenpan om en om gebakken. Daarna heb ik plantaardige zalmfilets in blokjes geserveerd bij vegan tagliatelle. Kijk hier voor een recept en in het artikel deel ik ook welke tagliatelle pasta vegan is.

De smaak

Voor mij is het echt te lang geleden: ik twijfelde of het echt naar zalm smaakt. Gelukkig heeft Fabien het ook geproefd, hij eet sinds een poosje geen vis meer maar weet nog wel precies hoe zalm smaakt. Hij stond versteld van zowel de smaak als structuur en vind het erg lijken of echte zalm. “Zou je proeven dat het vegan is?” vroeg ik hem. “Nee, maar alleen als het verwerkt is in een gerecht zoals deze”, was zijn oordeel. Als hij de filet in zijn geheel geserveerd zou krijgen zou hij het wel merken. “Smelt op je tong” staat op de voorkant van de verpakking. Dit is zo, het is heel zacht en valt net als zalmfilet uit elkaar in je mond. Fijn: bij sommige vis- en vleesvervangers is er een lange nasmaak en geur die je nog lang ruikt. Dat ervaarde ik bij deze plantaardige zalmfilets absoluut niet zo!

Prijs/kwaliteitsverhouding

Het is niet goedkoop, maar voor af en toe heb ik het er wel voor over: € 3,29 voor 2 stuks.

Zou ik het nog eens kopen?

Absoluut! Ik vind het echt een mooi product en een aanrader.

Dit artikel is een onderdeel uit de serie Vegan Taste Test. Bekijk de andere delen hieronder!

Deel:
Vorig artikel Volgend artikel

3 reacties

  • Reply Iris

    Ik ga niet naar de Dirk. Zou dit graag willen problemen. Hopelijk komt het snel beschikbaar in andere supermarkten! Of is er iemand die een pakketje kan sturen? 😉

    15 februari 2022 at 18:54
    • Reply Suzanne

      Volgens Vivera komt het binnenkort ook in de schappen te liggen bij PLUS en Vomar en later zullen Coop, Hoogvliet, Poiesz en Boon volgen. 

      16 februari 2022 at 10:39
  • Reply Lia

    Ik heb mijn “zalmfilets” bij Hoogvliet gekocht. Weet niet meer precies de prijs. Ik vind inderdaad de structuur en het uiterlijk erg op zalm lijken, maar de smaak viel een beetje tegen. Ik had toch meer een zilte zalmsmaak verwacht. Toch vind ik het voor herhaling vatbaar en hoop dat ze blijven verbeteren.
    Leuke site trouwens!

    21 maart 2022 at 22:00
  • reageer