Vegan Taste Test #1: Jumbo Lekker Veggie 100% plantaardige stooflapjes

Naast de serie vegan in de supermarkt ga ik vanaf nu regelmatig een nieuw vegan product uitlichten in deze nieuwe reeks Vegan Taste Test. Hoe is de smaak, wat zijn de ingrediënten en voedingswaarden, zou ik het nog eens kopen en eventuele bereidingstips: je leest het hier!

Explosief

Zo is de verruiming van het vega en vegan assortiment momenteel te noemen in de supermarkten. Ik heb denk ik in één week tijd nog nooit zoveel nieuwe vega(n) nieuwkomers gezien in de supermarkt: wat een mooie ontwikkeling! Van frikandellen tot gepaneerde gehaktballen, het is er nu allemaal in veganistische variant!

Plantaardige stooflapjes

Ik heb er inmiddels een aantal geprobeerd en vond dat in dit eerste deel van deze nieuwe reeks de plantaardige stooflapjes van Jumbo de spotlights verdienen. Dit is de eerste keer dat ik dit product in vegan variant in het supermarkt schap heb gezien en vind het heel vernieuwend! De hoogste tijd voor een smaaktest dus. Daar gaan we!

De echte looks vs de verpakking

Ik vond deze stooflapjes en de verpakking er erg aantrekkelijk uit zien. Van hoe het product bereid er uit ziet op de foto op de kartonnen wikkel liep ter plekke het water me in de mond. De lapjes op de foto op de verpakking op de website zien er echter veel droger uit en meer oranje van kleur dan in het echt. Achterop de kartonnen wikkel staat omschreven: voorgegaard plantaardig lapje op basis van soja-eiwit, met toegevoegd ijzer, zink en vitamine B12.

Inhoud en prijs

De stooflapjes zijn verpakt in een schaaltje met inhoud van 200 gram en kost € 2,79.

De ingrediënten

Ingrediënten: gerehydrateerd soja-eiwit 93,5%, gemodificeerd zetmeel (maïs, aardappel), aroma, zout, specerijen (koriander, gember, witte peper, foelie, paprikapoeder, knoflookpoeder), gistextract, azijn, groentepoeder (ui, tomaat), appelextract, voedingszuur: citroenzuur, dextrose, zonnebloemolie, kleurstof: E150c, mineralen: ijzer(lll)difosfaat en zinkoxide, vitamine: B12.

De voedingswaarden

Per 100 gram

  • kcal 76
  • vetten 0,3 gram
  • koolhydraten 7,1 gram
  • waarvan suikers 2,7 gram
  • vezels 0,2 gram
  • eiwitten 11,2 gram
  • zout 1,10 gram
  • ijzer 2,1 mg
  • zink 1,5 mg
  • vitamine B12 0.38 µg

De bereidingsmethode

Koekenpan: verhit boter en/of olie en bak het product 4-6 minuten op halfhoge temperatuur. Regelmatig keren.

Eerste indruk

Wow! Dit ziet er zowel onbereid als bereid echt heel goed uit. De geur tijdens het bereiden ruikt heel lekker.

De smaak

Ik at de stooflapjes met aardappelpuree en rode kool: een goede combinatie. Tijdens het bakken voegde ik op het laatst nog een beetje gekookt water toe voor een klein beetje ‘jus’. De saus komt in werkelijkheid niet overeen met de foto op de verpakking, er is veel minder saus dan dat en minder dik. De stooflapjes zijn qua structuur perfect. Het is net echt, heel stevig en doet me denken aan het TVP dat ik vaak gebruik voor gerechten als vegan Boeuf Bourguignon.

De smaak is prima, wel iets aan de zure kant. Maar verder vind ik het echt heel lekker en voor herhaling vatbaar.

Prijs/kwaliteitsverhouding

De prijs en kwaliteit liggen hoog, maar toch vind ik het wel prijzig voor de geringe hoeveelheid die je krijgt. Volgens de verpakking zijn dit 2 porties, maar ik denk dat dit voor een gemiddelde eter op anderhalve portie neerkomt en voor een groter zeker 1 portie. Dit is te weinig voor 2 porties naar mijn mening.

Zou ik het nog eens kopen?

Ja, af en toe. Het is echt heel lekker en zeker voor deze tijd van het jaar heerlijk in combinatie met aardappelpuree. Wat fijn is dat het je het in kunt vriezen, dan zou ik het als het in de aanbieding is een paar schaaltjes inslaan en die invriezen. Als je er tegen kunt dat iets heel erg op vlees lijkt (maar het dus absoluut niet is!) dan raad ik je deze stooflapjes zeker aan om eens te proberen!

Dit artikel is een onderdeel uit de serie Vegan Taste Test. Bekijk de andere delen hieronder!

Print Friendly, PDF & Email
Deel:
Vorig artikel Volgend artikel

20 reacties

  • Reply Gwenda

    Wat goed dat je dit tegen gekomen bent en getest hebt !

    11 september 2020 at 16:06
    • Reply Mabel

      Ik vond ze ook super lekker EN inderdaad te weinig saus. Ook aangelengd met t kookvocht van de aardappelen (tip: grotendeels breken ipv snijden voor meer zetmeel) en dat ging prima!

      24 oktober 2020 at 20:08
    • Reply Carin Eijkenboom

      Ik had ze ook gekocht en vond ze echt niet lekker, waarom appel en azijn in n stooflapje? Dus voor mij en mijn dochter nooit meer deze stooflapjes, zonde van het geld maar ze gingen de prullenbak in, echt smerig, een stooflapje moet niet zuur (appel,azijn) smaken, hoop dat ze met een beter vegan stooflapje op de markt komen

      26 oktober 2020 at 20:34
    • Reply Berry

      Vies!, Wat een afschuwelijke smaak. Smaakt naar Dreft. Ik gooi niet gauw weg maar deze gingen hoppa de vuilnisbak in. Dat moet toch veel beter kunnen.

      28 oktober 2020 at 08:12
  • Reply Kimmy

    Leuk ik ga het proberen 😍

    12 september 2020 at 07:47
  • Reply Paula

    Ik heb afgelopen weekend (12 sept) de stooflapjes ook gekocht. Wilde het Netzo als jij maken echter mijn moeder (waar ik op visite was) kan niet zo goed tegen kool soorten.. dus toen met worteltjes en puree gemaakt. Zelf had ik er ook nog vegan jus bij gemaakt..
    Broer die ook op visite kwam at ook gezellig mee. We vonden het allemaal best lekker maar netzo als jij de nasmaak was wat zuur.. heb het idee dat dit door de tomaat komt die ze erin verwerkt hebben.
    Het is best voor herhaling vatbaar zeker straks in de winter maar zou het fijn vinden als ze iets aan het zure deel deden in het recept.

    14 september 2020 at 21:42
  • Reply Monique

    Wij hebben het afgelopen zaterdag gegeten met gestoomde aardappels en prei. Echt super lekker. Maar inderdaad wel 2 pakjes voor 3 personen gebruikt. Zeker voor herhaling vatbaar.

    14 september 2020 at 21:46
  • Reply Leonie

    Ik vind ze gewoon niet te hachelen. Zuur en met n soort conservenbliksmaak

    4 oktober 2020 at 13:00
    • Reply Heleen

      Herkenbaar. Ik had er vegan boeuf bourguignion mee gemaakt; alle lekkers erom heen kijken n de zeepachtige smaak niet verdoezelen…

      17 december 2020 at 15:13
  • Reply Lisa

    Ik kreeg het echt niet weg. Er zit een vreemde en inderdaad zurige smaak aan. Ik vind het echt niet te pruimen.

    10 oktober 2020 at 13:43
  • Reply Tamara Drijver

    Ze zijn qua structuur lekker sappig.
    Misschien de lapjes in stukjes snijden, en aan de laurier/kruidnagelsaus met een half zakje jus en gefruitte uien toevoegen.
    Dit mengsel door elkaar stampen, en wat rode kool er naast leggen op je bord.

    13 oktober 2020 at 01:16
  • Reply Ida

    soja! van welke oorsprong dan? duurzaam??? bio? non gmo? nee dus. hoeveel voedselkilometers afgelegd? & Waarom wil je als veganist iets eten dat op een lap vlees lijkt? Dan krijg je fantasieloos fabrieksvoedsel. Lang leve de voedingsindustrie, die garen kan spinnen bij de non-kritische vega-consument.

    19 oktober 2020 at 21:50
    • Reply Ron

      Bron waaruit blijkt dat het GMO ingrediënten bevat?

      22 oktober 2020 at 16:59
  • Reply marij

    Ik vond ze ook aan de zure kant, maar doe zelf ruim 2 keer met 1 verpakking. Ik vond ze iets te vast, het mag wel wat losser net zoals een stooflap, uit elkaar vallen. Verder is het voor herhaling vatbaar. Mss tegen het zure een beetje sambal gebruiken of chilisaus? Dit probeer ik de volgende keer even.

    20 oktober 2020 at 19:11
  • Reply Marcella

    Sorry ik vind ze echt niet te eten. Ik heb ooit vlees gegeten en weet hoe het hoort te smaken en als je de vervanger hetzelfde noemt als het origineel, moet het op z’n minst ook een beetje zo smaken. Maar goed ik vind het überhaupt echt een van de smerigste vega vervangers die er bestaan.

    21 oktober 2020 at 18:47
  • Reply Joop

    Kansloos dit. Hoe kun je nou iets stooflappen noemen als ze in 4 tot 6 minuten klaar zijn 🤦‍♂️. Noem het nou eens gewoon wat het is en imiteer geen vlees namen.

    24 oktober 2020 at 17:15
  • Reply Renate

    haha wat een verschillende meningen. Ik kreeg ze kado van iemand die ze ook erg vies vond. Dus dan gaan we testen natuurlijk. Heb ze gegeten met Brocolli en zoete aardappel. Zowel ik als mijn dochter vinden de stooflapjes dus zalig! Het is inderdaad echt een hele andere dan de rest van de vleesvervangers. De consistentie goed en de smaak iets zurig maar ik vind dat persoonlijk helemaal geen probleem. Zeker voor herhaling vatbaar! Voor ons ook.

    27 oktober 2020 at 09:30
  • Reply jannie

    Wij hebben ze ook geprobeerd, en beiden vonden we afschuwelijk, er zit zo’n vreemde zure smaak aan.
    Dan kan je veel beter de stukjes als van rund van de AH hebben, die vinden wij wel lekker.

    16 december 2020 at 20:30
    • Reply Suzanne

      Die zijn alleen helaas niet veganistisch.

      16 december 2020 at 21:11
  • Reply Michiel

    Taaie hap – niet te vreten. Sausje is wel lekker – Jumbo komt uit limburg en daar houden ze van zoervleisj (zuurvlees) dus dat zal de smaak verklaren. Maar dit is niet voor herhaling vatbaar.

    30 december 2020 at 19:48
  • reageer