Vegan boeuf bourguignon

Van het Franse gerecht boeuf bourguignon heb ik een heerlijke vegan versie gemaakt. Ik laat je in dit artikel zien hoe met een aantal alternatieven om het rundvlees te vervangen.

Boeuf bourguignon

Boeuf bourguignon wordt ook wel boeuf à la bourguignonne genoemd en is een Frans gerecht op basis van rundvlees gestoofd in rode wijn, bouillon, champignons, uitjes en spek. Mijn vegan versie heb ik inmiddels al vaak gemaakt, het is zo zalig! Ik heb het rundvlees op verschillende manieren vervangen, lees hieronder waarmee!

TVP

Om het rundvlees te vervangen heb ik vegetarian meat slices gebruikt die verkrijgbaar zijn in de Aziatische supermarkt. Dit wordt ook wel TVP genoemd en ik schreef er hier eerder over. Toegegeven, het ziet er niet smakelijk uit wanneer je de gedroogde stukjes imitiatievlees in de verpakking bekijkt.

Maar dit is wat mij betreft de beste vervanger voor gerechten als deze. Het heeft vrijwel geen smaak, maar neemt juist de smaak aan van waar je het mee bereidt. En het heeft een heel goeie bite die erg veel lijkt op vlees. Het is ook een voordelige vervanger, het kost ongeveer € 3,50 voor een zak met 150 gram. Je hoeft het alleen even te weken in heet water, waarbij de stukjes uitzetten. En het is lang houdbaar en kan gewoon in de voorraadkast.

Albert Heijn vegan stoofstukjes

Van het huismerk van Albert Heijn zijn er vegan stoofstukjes verkrijgbaar. Deze zijn heel geschikt voor vegan boeuf bourguignon. Ze zijn wat zachter en meer ‘draderig’ dan de TVP hierboven. Zo’n € 2,99 per schaaltje en voor het recept heb je twee schaaltjes nodig.

Linzen

Een heel goede vervanger die zowel gezond als goed voor je portemonnee is zijn linzen. Ik heb voor het recept in dit artikel 1 blik linzen van 400 gram gebruikt.

Rode wijn

Er zijn meerdere soorten vegan rode wijn verkrijgbaar. Kijk voor een overzicht op deze pagina. Voor dit recept heb ik de Merlot van La Tulipe gebruikt, deze is onder andere verkrijgbaar bij Albert Heijn.

Afdrukken

Vegan boeuf bourguignon

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

5 from 1 review

De hoeveelheid is voor 1 grote pan vol, wat voldoende is voor 6 á 8 personen. Dit gerecht kun je enkele dagen goed afgesloten bewaren in de koelkast en smaakt de dag na het maken nóg lekkerder!

  • Auteur: Suzanne

Ingrediënten

Scale
  • olie, om te bakken
  • plantaardige boter, om te bakken
  • 1 zak vegetarian meat slices of 2 schaaltjes AH vegan stoof stukjes of 1 blik linzen van 400 gram
  • 1 schaal plantaardige spekjes
  • 4 worteltjes of 1 grote winterwortel, in dunne plakjes gesneden
  • 1 grote ui, in dunne halve ringen gesneden
  • 1 doosje met 250 gram witte champignons, in kwarten gesneden
  • 3 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 theelepel gedroogde tijm
  • 1 laurierblad
  • ongeveer 30 zilveruitjes
  • een paar takjes verse tijm of 1 theelepel gedroogde tijm (dit is optioneel)
  • 1 klein blikje tomatenpuree
  • 1 liter groentebouillon
  • 375 ml. rode wijn
  • 1 eetlepel fijngehakte peterselie
  • 25 gram bloem, gezeefd
  • zwarte peper
  • zeezout

Bereidingswijze

  • Gebruik je de vegetarian meat slices (TVP) doe deze dan in een grote kom en giet er kokend heet water bij tot de stukjes onder water staan. Laat een kwartiertje staan.
  • Spoel de meat slices in een vergiet onder koud stromend water en laat goed uitlekken.
  • Knijp zoveel mogelijk water uit de stukjes met je handen.
  • Snij de stukjes doormidden.
  • Verhit een scheut olie in een koekenpan of wok en bak de stukjes in een paar minuten op hoog vuur aan de beiden kanten tot het begint te kleuren. Hou de gebakken stukjes apart.
  • Gebruik je de AH vegan stoof stukjes, bak deze volgens de aanwijzingen op de verpakking en hou apart.
  • Snij de wortel in dunne plakjes, de ui in dunne halve ringen en de champignons in kwarten.
  • Smelt een flinke klont plantaardige boter in een braadpan en bak de spekjes een minuut of 5. Zet apart.
  • Smelt weer een klont plantaardige boter in de pan en bak de uien in op een laag vuur tot ze zacht worden.
  • Zet het vuur hoger, voeg de knoflook, wortel en champignons toe en bak een paar minuten mee.
  • Voeg de tomatenpuree en gedroogde tijm toe en bak een minuutje mee.
  • Voeg de gebakken spekjes toe.
  • Schenk de groentebouillon, de wijn erbij, voeg vervolgens de peterselie toe en roer alles goed door.
  • Zeef de bloem beetje bij beetje erboven en roer tot de bloem opgelost is.
  • Smelt in een andere koekenpan een klont boter en een beetje olie. Bak de zilveruitjes met de takjes tijm in de pan op een laag vuur, schudt regelmatig om. Bak ze uitjes tot ze zacht beginnen te worden en gaan kleuren.
  • Verwijder de takjes tijm en voeg de zilveruitjes toe aan de ingrediënten in de braadpan.
  • Voeg de gebakken meat slices/gebakken vegan stoof stukjes of de linzen toe.
  • Voeg het laurierblad toe, breng op smaak met zwart peper en zeezout en laat een half uurtje met deksel schuin op de pan een half uurtje op laag vuur pruttelen, roer regelmatig door.
  • Verwijder het laurierblad.
  • Serveer de boeuf bourguignon met aardappelpuree, pasta of stokbrood.
Print Friendly, PDF & Email
Deel:
Vorig artikel Volgend artikel

14 reacties

  • Reply Fabien

    Alleen maar liefde voor dit gerecht!

    23 december 2019 at 17:34
  • Reply Marleen

    Ziet er geweldig uit. Ga het zeker eens maken, maar dan wel met verse aardappelpuree.

    23 december 2019 at 18:18
  • Reply Lieke van den oord

    Ben hem nu aan het maken! Er staat alleen nergens wanneer je de meatslices er weer bij moet toevoegen 🙂

    28 december 2019 at 19:55
    • Reply Suzanne

      Oops, inderdaad! Die kunnen er meteen bij, dus laten meesudderen. Eet smakelijk!

      28 december 2019 at 20:30
    • Reply Hanneke

      En wanneer doe je de bouillon erbij? In de stap waar je het laurierblad erin doet?

      20 augustus 2021 at 18:05
  • Reply Shirley

    Ziet er lekker uit. Ik ga het vandaag maken! Ik ben heel erg benieuwd!

    31 december 2019 at 07:37
  • Reply Wera

    Ik heb de meat slices gekocht. Er is zonder smaak of beef smaak. Welke gebruik jij?

    6 januari 2020 at 11:47
    • Reply Suzanne

      Bij de winkel waar ik het kocht was er maar 1 soort. Welke ik gebruik zie je hierboven op de foto.

      6 januari 2020 at 12:13
      • Reply Wera

        Ik heb dezelfde gekocht. Ben benieuwd.

        8 januari 2020 at 09:16
  • Reply Ally

    Lijkt me een fantastisch recept en heb de meatslices al kunnen kopen. Helaas kan ik de wijn nergens in de buurt vinden heb je evt ook andere suggesties?

    13 januari 2020 at 15:11
    • Reply Suzanne

      Wat leuk dat je het gaat maken! In principe kun je iedere rode wijn gebruiken. Op deze pagina kun je checken welke zoal vegan zijn: https://veganwiki.nl/a/Wijn

      13 januari 2020 at 15:16
  • Reply Greet

    Dit gemaakt met Kipstukjes van de vegetarische slager. Vandaag uitgeprobeerd. Ik ga het maken voor mijn schoonouders met het kerstdiner.

    28 november 2020 at 19:39
  • Reply Marijke

    Vandaag gemaakt erg lekker

    25 februari 2023 at 17:38
  • Reply Debbie

    Ik heb dit gemaakt voor kerst en het was heerlijk! Ik had er hasselback aardappeltjes bij gemaakt, superlekker! Dit weekend maak ik het opnieuw!






    3 januari 2024 at 10:16
  • reageer

    Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star