Vegan boeuf bourguignon

Dit Franse gerecht stond al een tijd op mijn te-maken lijstje: boeuf bourguignon! Een heerlijk gerecht waarvan ik het rundvlees verving door een plantaardige vleesvervanger uit de Aziatische supermarkt.

Bekijk direct het recept

Boeuf bourguignon

Boeuf bourguignon wordt ook wel boeuf à la bourguignonne genoemd en is een Frans gerecht op basis van rundvlees gestoofd in rode wijn, bouillon, champignons, uitjes en spek. Om het rundvlees te vervangen heb ik vegetarian meat slices gebruikt die verkrijgbaar zijn in de Aziatische supermarkt. Dit wordt ook wel TVP genoemd en ik schreef er hier eerder over. Toegegeven, het ziet er niet smakelijk uit wanneer je de gedroogde stukjes imitiatievlees in de verpakking bekijkt.

Maar dit is wat mij betreft de beste vervanger voor gerechten als deze. Het heeft vrijwel geen smaak, maar neemt juist de smaak aan van waar je het mee bereidt. En het heeft een heel goeie bite die erg veel lijkt op vlees. Zo maakte ik er eerder deze heerlijke goulash mee:

Het is ook een voordelige vervanger, het kost ongeveer € 2,45 voor een zak met 150 gram. Je hoeft het alleen even te weken in heet water, waarbij de stukjes uitzetten. En het is lang houdbaar en kan gewoon in de voorraadkast.

In mijn vader’s pan bereid

Boeuf bourguignon. Ik heb het zelf nooit gegeten, maar wanneer ik de naam hoor denk ik meteen aan mijn vader. Hij was dol op de Franse keuken en maakte dit dan ook regelmatig klaar. Na zijn overlijden in oktober dit jaar heb ik een aantal van zijn pannen gekregen waar ik heel blij mee ben. Het eerste gerecht dat ik met één van die pannen heb gemaakt is dus een plantaardige versie van boeuf bourguignon.

Wijn

Belangrijk onderdeel van de boeuf bourguignon is de rode wijn die wordt gebruikt tijdens de bereiding. Ik koos hiervoor een lekkere rode wijn die vegan is: de Corbières Réserve Spéciale van Château de l’horte. Dit maakte dit gerecht voor mij dubbel zo bijzonder, want naast dat ik het maakte in een pan van van mijn vader was dit ook zijn lievelingswijn. Het is gemaakt in het Zuid-Franse Montbrun-des-Corbières bij wijnhuis Château de l’horte waarvan mijn vader mede-eigenaar was. De wijn is tevens mede gemaakt door mijn broer Paul! En om de cirkel helemaal rond te maken is het ook een mooi feit dat zowel onze kat Bonbon als Remy, de hond van mijn vader die nu bij ons woont, ooit rondzwierven in het dorp tot ze hier hun Nederlandse gouden mand vonden!

‘Net echt’

Als leidraad heb ik goed gekeken naar het recept van Julia Child gebruikt voor klassieke boeuf bourguignon en daar een eigen plantaardige draai aan gegeven. Omdat ik het zelf nooit gegeten heb was ik heel blij met het oordeel van mijn (van oorsprong Franse) vriend Fabien. Hij is altijd heel eerlijk en kritisch wanneer het aankomt op het beoordelen van mijn baksels en gerechten. Gelukkig: hij vond het heel geslaagd en het zelfs precies zoals het origineel met rundvlees smaken! Dit gerecht zal hier dan ook nog vaak op tafel komen, heerlijk met zoals wij het aten pasta, maar ook lekker met aardappelpuree.

Afdrukken

Vegan boeuf bourguignon

De hoeveelheid is voor 1 grote pan vol, wat voldoende is voor 6 á 8 personen. Dit gerecht kun je enkele dagen goed afgesloten bewaren in de koelkast en smaakt de dag na het maken nóg lekkerder!

  • Auteur: Suzanne
Scale

Ingrediënten

  • olie, om te bakken
  • plantaardige boter, om te bakken
  • 1 zak vegetarian meat slices, zie notities
  • 1 schaal Vivera plantaardige spekcjes, zie notities
  • 1 winterwortel, in dunne plakjes gesneden
  • 1 grote ui, in dunne halve ringen gesneden
  • 1 doosje met 250 gram witte champignons, in kwarten gesneden
  • 3 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 theelepel gedroogde tijm
  • 1 laurierblad
  • ongeveer 30 zilveruitjes
  • een paar takjes verse tijm (dit is optioneel)
  • 1 klein blikje tomatenpuree
  • 1 liter groentenbouillon
  • 375 ml. rode wijn, zie notities
  • 1 eetlepel fijngehakte peterselie
  • 25 gram bloem, gezeefd
  • zwarte peper
  • zeezout

Bereidingswijze

  • Doe de vegetarian meat slices in een grote kom en giet er kokend heet water bij tot de stukjes onder water staan. Laat een kwartiertje staan.
  • Snij intussen de wortel in dunne plakjes, de ui in dunne halve ringen en de champignons in kwarten.
  • Spoel de meat slices in een vergiet onder koud stromend water en laat goed uitlekken.
  • Knijp zoveel mogelijk water uit de stukjes met je handen.
  • Snij de stukjes doormidden.
  • Verhit een scheut olie in een koekenpan of wok en bak de stukjes in een paar minuten op hoog vuur aan de beiden kanten tot het begint te kleuren.
  • Zet de gebakken stukjes apart.
  • Smelt een flinke klont plantaardige boter in een braadpan en bak de spekjes een minuut of 5. Zet apart.
  • Smelt weer een klont plantaardige boter in de pan en bak de uien in op een laag vuur tot ze zacht worden.
  • Zet het vuur hoger, voeg de knoflook, wortel en champignons toe en bak een paar minuten mee.
  • Voeg de tomatenpuree en gedroogde tijm toe en bak een minuutje mee.
  • Voeg de gebakken spekjes toe.
  • Schenk de groentebouillon, de wijn erbij, voeg vervolgens de peterselie toe en roer alles goed door.
  • Zeef de bloem beetje bij beetje erboven en roer tot de bloem opgelost is.
  • Smelt in een andere koekenpan een klont boter en een beetje olie. Bak de zilveruitjes met de takjes tijm in de pan op een laag vuur, schudt regelmatig om. Bak ze uitjes tot ze zacht beginnen te worden en gaan kleuren.
  • Verwijder de takjes tijm en voeg de zilveruitjes toe aan de ingrediënten in de braadpan.
  • Voeg de gebakken meat slices toe.
  • Voeg het laurierblad toe, breng op smaak met zwart peper en zeezout en laat een half uurtje met deksel schuin op de pan een half uurtje op laag vuur pruttelen, roer regelmatig door.
  • Verwijder het laurierblad.
  • Serveer de boeuf bourguignon met pasta of aardappelpuree.

Notities

  • De vegetarian meat slices kun je kopen bij de meeste Aziatische supermarkten zoals Amazing Oriental.
  • De Vivera spekcjes kun je kopen bij onder andere Albert Heijn, Dirk en Coop.
  • De rode wijn die ik hiervoor gebruikte is de Château de l’horte Corbières Réserve Spéciale en kost € 4,99 bij PLUS. De wijnen van Château de l’horte zijn veganistisch!
Print Friendly, PDF & Email
Deel:
Vorig artikel Volgend artikel

10 reacties

  • Reply Fabien

    Alleen maar liefde voor dit gerecht!

    23 december 2019 at 17:34
  • Reply Marleen

    Ziet er geweldig uit. Ga het zeker eens maken, maar dan wel met verse aardappelpuree.

    23 december 2019 at 18:18
  • Reply Lieke van den oord

    Ben hem nu aan het maken! Er staat alleen nergens wanneer je de meatslices er weer bij moet toevoegen 🙂

    28 december 2019 at 19:55
    • Reply Suzanne

      Oops, inderdaad! Die kunnen er meteen bij, dus laten meesudderen. Eet smakelijk!

      28 december 2019 at 20:30
  • Reply Shirley

    Ziet er lekker uit. Ik ga het vandaag maken! Ik ben heel erg benieuwd!

    31 december 2019 at 07:37
  • Reply Wera

    Ik heb de meat slices gekocht. Er is zonder smaak of beef smaak. Welke gebruik jij?

    6 januari 2020 at 11:47
    • Reply Suzanne

      Bij de winkel waar ik het kocht was er maar 1 soort. Welke ik gebruik zie je hierboven op de foto.

      6 januari 2020 at 12:13
      • Reply Wera

        Ik heb dezelfde gekocht. Ben benieuwd.

        8 januari 2020 at 09:16
  • Reply Ally

    Lijkt me een fantastisch recept en heb de meatslices al kunnen kopen. Helaas kan ik de wijn nergens in de buurt vinden heb je evt ook andere suggesties?

    13 januari 2020 at 15:11
    • Reply Suzanne

      Wat leuk dat je het gaat maken! In principe kun je iedere rode wijn gebruiken. Op deze pagina kun je checken welke zoal vegan zijn: https://veganwiki.nl/a/Wijn

      13 januari 2020 at 15:16

    reageer