Afdrukken

Vegan boeuf bourguignon

De hoeveelheid is voor 1 grote pan vol, wat voldoende is voor 6 á 8 personen. Dit gerecht kun je enkele dagen goed afgesloten bewaren in de koelkast en smaakt de dag na het maken nóg lekkerder!

Ingrediënten

Scale
  • olie, om te bakken
  • plantaardige boter, om te bakken
  • 1 zak vegetarian meat slices, zie notities
  • 1 schaal Vivera plantaardige spekcjes, zie notities
  • 1 winterwortel, in dunne plakjes gesneden
  • 1 grote ui, in dunne halve ringen gesneden
  • 1 doosje met 250 gram witte champignons, in kwarten gesneden
  • 3 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 theelepel gedroogde tijm
  • 1 laurierblad
  • ongeveer 30 zilveruitjes
  • een paar takjes verse tijm of 1 theelepel gedroogde tijm (dit is optioneel)
  • 1 klein blikje tomatenpuree
  • 1 liter groentebouillon
  • 375 ml. rode wijn, zie notities
  • 1 eetlepel fijngehakte peterselie
  • 25 gram bloem, gezeefd
  • zwarte peper
  • zeezout

Bereidingswijze

  • Doe de vegetarian meat slices in een grote kom en giet er kokend heet water bij tot de stukjes onder water staan. Laat een kwartiertje staan.
  • Snij intussen de wortel in dunne plakjes, de ui in dunne halve ringen en de champignons in kwarten.
  • Spoel de meat slices in een vergiet onder koud stromend water en laat goed uitlekken.
  • Knijp zoveel mogelijk water uit de stukjes met je handen.
  • Snij de stukjes doormidden.
  • Verhit een scheut olie in een koekenpan of wok en bak de stukjes in een paar minuten op hoog vuur aan de beiden kanten tot het begint te kleuren.
  • Zet de gebakken stukjes apart.
  • Smelt een flinke klont plantaardige boter in een braadpan en bak de spekjes een minuut of 5. Zet apart.
  • Smelt weer een klont plantaardige boter in de pan en bak de uien in op een laag vuur tot ze zacht worden.
  • Zet het vuur hoger, voeg de knoflook, wortel en champignons toe en bak een paar minuten mee.
  • Voeg de tomatenpuree en gedroogde tijm toe en bak een minuutje mee.
  • Voeg de gebakken spekjes toe.
  • Schenk de groentebouillon, de wijn erbij, voeg vervolgens de peterselie toe en roer alles goed door.
  • Zeef de bloem beetje bij beetje erboven en roer tot de bloem opgelost is.
  • Smelt in een andere koekenpan een klont boter en een beetje olie. Bak de zilveruitjes met de takjes tijm in de pan op een laag vuur, schudt regelmatig om. Bak ze uitjes tot ze zacht beginnen te worden en gaan kleuren.
  • Verwijder de takjes tijm en voeg de zilveruitjes toe aan de ingrediënten in de braadpan.
  • Voeg de gebakken meat slices toe.
  • Voeg het laurierblad toe, breng op smaak met zwart peper en zeezout en laat een half uurtje met deksel schuin op de pan een half uurtje op laag vuur pruttelen, roer regelmatig door.
  • Verwijder het laurierblad.
  • Serveer de boeuf bourguignon met pasta of aardappelpuree.

Notities

  • De vegetarian meat slices kun je kopen bij de meeste Aziatische supermarkten zoals Amazing Oriental.
  • De Vivera spekcjes kun je kopen bij onder andere Albert Heijn, Dirk en Coop.
  • De rode wijn die ik hiervoor gebruikte is de Château de l’horte Corbières Réserve Spéciale en kost € 4,99 bij PLUS. De wijnen van Château de l’horte zijn veganistisch!