Vegan Taste Test 28: Plant B plant based egg

Na lancering in Duitsland en Oostenrijk ligt nu sinds kort ook hier in Nederland de vloeibare ei-vervanger Plant B Plant based egg in het schap. Het is wereldwijd de eerste ei-vervanger op lupine basis. Tijd voor een review!

Inhoud, prijs en verkrijgbaarheid

Plant B plant based egg is verkrijgbaar bij Albert Heijn en PLUS en kost € 2,99 voor een pakje met 200 ml. inhoud.

De ingrediënten

Ingrediënten: water, lupine meel, zonnebloemolie, zuurteregelaar, natriumcitraten, verdikkingsmiddel gellangom, gist, kala manak (kristal zout, salsola stocksii), aroma, specerijen

De voedingswaarden per 100 ml.

 • kcal 77
 • vetten 3,5 gram waarvan verzadigd 0,5 gram
 • koolhydraten 1,4 gram
 • waarvan suikers 0,6 gram
 • vezels 6 gram
 • eiwitten 7 gram
 • zout 0,05 gram

De verpakking

De plant based egg is verpakt in een klein kartonnen pakje met een plastic dopje er op. Het ziet er opvallend uit. Het staat bij de plantaardige vervangers voor in de keuken in het koelschap zoals de soja kookroom en haver fraîche.

De bereidingsmethode

De bereidingsmethode staat weergegeven in het Engels, zoals ook de rest van de verpakking. Gelukkig is dat voor mij geen probleem, maar ik kan me voorstellen dat het lastig is wanneer je niet zo goed in Engels bent.

Dit zijn de stappen die beschreven staan:

 • medium tot hoog vuur
 • schenk, spreidt uit en laat 2 minuten staan
 • roer het 5 minuten en voeg kruiden toe
 • garneer of gebruik in salades of wokgerechten
 • ook staat erbij dat je het kan vervangen voor het maken van pannenkoeken, vervang hierbij ei 1 op 1. Wat hiermee wordt bedoeld, snap ik niet helemaal.
 • daaronder staat dat je het in de meeste algemene recepten kunt vervangen als volgt: 50 ml. Plant B plant based egg voor 1 ei. In 1 pakje is dan goed voor het vervangen van 4 eieren.

Ik heb dit product 2 keer bereid, hiervoor de eerste keer tijdens het opnemen van een deel van Vegan in de supermarkt video (volg je me al op YouTube?) en ik vroeg me toen af of er niet iets van olie in de pan moest. Ik heb dat toen gedaan en deze keer niet, om te kijken of het echt niet nodig is. En inderdaad, het ging wel redelijk goed. Het bakt wel aan de pan, vooral aan de zijkanten en je moet snel roeren om het verder aan te laten bakken te voorkomen.

Eerste indruk

De vloeibare ei vervanger lijkt erg op vanille vla qua looks en structuur wanneer je het uit het pakje giet. Het heeft geen geur. In eerste instantie dacht ik dat het met de structuur niet meer goed zou komen, maar na een minuutje bakken begint het te stollen en begint het er steeds meer als roerei uit te zien. Alleen: geen geur dus helaas. De kleur is wel in orde en ziet er net uit als dat van ei!

De smaak

Eerlijk? Het heeft vrijwel geen smaak. Dat terwijl er in de ingrediënten toch kala namak voorkomt. Mocht je het niet kennen, dat is hét onmisbare goedje om gerechten te doen laten ruiken en smaken naar ei. Het wordt ook wel zwart zout genoemd en heeft die typische zwavelachtige geur. Je kunt het kopen in sommige Aziatische en biologische supermarkten en online. Lees er hier meer over!

Ik vind het erg teleurstellend dat je er zelf nog smaakmakers aan toe moet voegen. Ik zou verwachten van zo’n product en helemaal voor die prijs dat de smaakmaker die het naar ei doet lijken er al in verwerkt is. Ik heb er de tweede keer dat ik het maakte als roerei wel zelf kala namak doorheen gedaan en dan is het al een stuk beter. De structuur is in orde.

Voor het vervangen van ei in bijvoorbeeld pannenkoeken of cakes zou ik dit product niet gebruiken. Dat kan op zoveel andere en veel goedkopere manieren, kijk hier maar eens! En bij pannenkoeken is ei niet eens nodig, kijk hier voor een lekker recept.

Prijs/kwaliteitsverhouding

Die vind ik niet in verhouding. Het is een klein pakje waarvan de inhoud uiteindelijk roerei voor 1 persoon oplevert. En om het in te zetten als eivervanger voor baksels en dergelijke vind ik het zoals ik hierboven al schreef overbodig.

Zou ik het nog eens kopen?

Misschien voor een last-minute razendsnel ontbijtje waarbij ik trek heb ik vegan roerei. Zelf maken kan ook prima, maar dit uit het pakje in de pan schenken en minuten later een vegan roerei op je bord hebben is ook wel een lekkere luxe voor heel af en toe.

Dit artikel is een onderdeel uit de serie Vegan Taste Test. Bekijk de andere delen hieronder!

Deel:
Vorig artikel Volgend artikel

1 reactie

 • Reply Ellen

  Ik had er ook meer van verwacht, weinig smaak, ik had er al wel wat kruiden aan toegevoegd maar kala namak had er zeker nog bij gekund. Voor zo weinig “ei” vind ik het zeker heel prijzig

  13 december 2022 at 17:08
 • reageer