Vegan Taste Test #20: De Vegetarische Slager Specktakel

De Vegetarische Slager heeft onlangs weer een nieuw vegan product erbij gekregen in het assortiment: Specktakel! Deze plantaardige plakjes spek zijn geheel plantaardig en zijn op basis van tarwe. Zijn deze plakjes Specktakel zo lekker als ze er op de foto op de verpakking uit zien? Ik probeerde het uit!

Inhoud, prijs en verkrijgbaarheid

Het is verkrijgbaar bij Albert Heijn waar je het kunt vinden in het schap met gekoeld vegan broodbeleg. Het kost € 2,99 voor een verpakking met 100 gram.

De ingrediënten

Ingredienten: soja en tarwe basistructuur 56% (water, soja-eiwit, tarwegluten, aardappeleiwit, aardappelzetmeel), water, plantaardige oliën (zonnebloemolie, raapzaad), havervezels, zout, verdikkingsmiddel (methylcellulose), geleermiddel (verwerkt eucheumawier, konjacgom), gistextract, dextrose, aardappelzetmeel, voedingszuur (melkzuur), natuurlijke aroma’s, rookaroma, kleurstof (paprika-extract), zoete aardappelconcentraat, radijsconcentraat. Kan ei, mosterd, selderij bevatten.

Let op: tussen de ingrediënten zie je melkzuur staan. Is het dan wel veganistisch? zul je misschien denken. Ondanks wat de naam doet vermoeden is melkzuur gelukkig wel vegan, het heeft niets met melk te maken en wordt gebruikt als conserveringsmiddel.

De voedingswaarden per 100 gram

  • kcal 151
  • vetten 9,3 gram waarvan verzadigd 1,3 gram
  • koolhydraten 3,8 gram
  • waarvan suikers 0,8 gram
  • vezels 4,7 gram
  • eiwitten 11 gram
  • zout 2,5 gram

Een hoog zoutgehalte, maar dat komt wel overeen met de meeste plakken spek.

De verpakking

De verpakking is zoals we die al kennen van de vega en vegan vleeswaren van De Vegetarische Slager. De verpakking is hersluitbaar en je kunt het product door het venster zien.

De bereidingsmethode

  • Koekenpan: bak de plakken Specktakel in een beetje olie krokant op middelhoog vuur voor 2-3 minuten en draai halverwege om.
  • Frituur: verwarm de frituur voor op 180 graden. Doe de plakken Specktakel 1 minuut in de frituur tot deze goudbruin is.
  • Oven: verwarm de oven voor op 225°C. Leg de plakken Specktakel op een met bakpapier bekleed rooster en bak ze met een beetje olie 5 minuten in de oven.

Eerste indruk

De plakken Specktakel zien er onbereid een stuk bleker uit dan de plantaardige spek die ik van andere merken ken. De geur is aangenaam en rokerig!

Hoe ik het heb bereid

Ik heb de plakjes Specktakel bereid in wat vloeibare plantaardige braadboter in de koekenpan. Ik had een deksel erbij gepakt omdat ik had verwacht dat het enorm zou spetteren, maar dat viel ontzettend mee. Ik heb de plakjes in een paar minuten aan beide kanten krokant gebakken.

Edit een paar dagen later: ik heb het ook in de oven bereid en dat heeft absoluut mijn voorkeur! Er is geen olie nodig, ik legde ze op een velletje bakpapier en binnen een minuut of 5 á 6 op 220 graden heb je heerlijk vegan spek, hoe langer je het in de oven laat hoe knapperiger het wordt. Op de foto zie je de plakjes in kleine stukjes gebroken, want ik heb ze verder verwerkt in een salade.

De smaak

Ik vind de smaak heel lekker! Bij plantaardige spek van merken vond ik de nasmaak te intens, maar dat is hier gelukkig niet het geval. De smaak is niet te overheersend maar wat mij betreft precies goed. Het is knapperig, maar ook een beetje chewy. Ik at er scrambled tofu bij. Deze plakjes zullen ook heel goed smaken bij haricots verts zoals ik hier eerder deed met plakjes van een ander merk of verwerkt in een vegan pannenkoek met spek!

Prijs/kwaliteitsverhouding

Ik vind de prijs prima in verhouding staan met de kwaliteit. Deze is wat duurder dan de andere merken plantaardige spek, maar het zeker waard vind ik.

Zou ik het nog eens kopen?

Ja, ik vind deze tot nu toe de lekkerste uit de supermarkt!

Dit artikel is een onderdeel uit de serie Vegan Taste Test. Bekijk de andere delen hieronder!

Deel:
Vorig artikel Volgend artikel

7 reacties

  • Reply Julia

    Nuttig, ik stond net voor het schap in de AH en durfde het niet aan om de 3 euro te betalen. Nu weet ik dat ik dat volgende keer wel kan doen!

    15 december 2021 at 15:58
  • Reply Susanne

    Bij mij plakten de plakjes spek zo aan elkaar dat ik ze niet als losse plakjes uit de verpakking kreeg. Had jij daar geen last van?
    Goeie tip om het in de oven te doen!

    15 februari 2022 at 16:53
    • Reply Suzanne

      Heel gek, maar de eerste keer dat ik het kocht niet. Daarna ervaarde ik dat ook, dat ik ze bijna niet als los plakje uit de verpakking kreeg!

      15 februari 2022 at 16:54
      • Reply Willemijn

        Ik had het eerder ook niet en bij de laatste verpakkingen wel. Werd 1 prut. Helaas reageert de vegetarische slager niet op mijn vraag hoe dit komt.

        21 februari 2022 at 22:53
        • Reply Ruben

          Ik had het ook aan de hand. Volgens mij is dit het geval als ze net uit de koude koelkast komen.
          Ik heb ze 10 seconden in de microgolf gelegd en daarna konden de plakjes weer gescheiden worden zonder dat ze uit elkaar vielen.
          Dus misschien eerst een tijdje op kamertemperatuur laten komen.

          1 mei 2022 at 12:52
      • Reply Mayra Meijer-Kroep

        In de oven gemaakt voor op een BLT sandwich. Goede tip, was echt heerlijk!

        11 augustus 2022 at 13:23
  • Reply Anne

    Heb ze zojuist geprobeerd na deze recensie. In de oven gedaan, gewacht tot ze knapperig waren en de hele tijd was er een sterke rookgeur die me niet beviel. Maar toch geproefd, want wie weet is de smaak wel goed. Afschuwelijk. Heb het uitgespuugd en de rest gaat zo de vuilnisbak in. Het smaakte net zoals de vegetarische speckjes die ze uit de handel gehaald hebben na een ‘smaakverbetering’. Daar kwamen heel veel klachten binnen over (ook van mij) over de rooksmaak destijds.

    7 juni 2022 at 17:25
  • reageer