Mijn vernieuwde vitamine routine als veganist

Onlangs heb ik me verdiept in de vitamines en mineralen die ik als veganist gebruik, want komt dat wat ik gebruik nog wel overeen met mijn situatie en leefwijze? Zoals je eerder kon lezen deed ik de online vitaminetest van Vitakruid en kreeg daarna advies van een orthomoleculair therapeut. Een goed begin naar mijn nieuwe vitamine routine! In dit artikel deel ik het advies wat ik heb gekregen en welke supplementen ik nu gebruik.

Iedereen is anders

Ik vind het heel belangrijk om te benadrukken dat wat ik slik, niet hoeft te betekenen dat dat voor jou ook geldt. Wat jouw lichaam nodig heeft hangt af van verschillende factoren zoals je leeftijd en hoeveel je beweegt bijvoorbeeld. Ook geeft de uitslag van de online vitaminetest een basis advies. Als je echt goed je behoefte wil weten kun na de test meteen persoonlijk advies op maat vragen aan de orthomoleculair therapeut. Je kunt je vragen voorleggen en jouw persoonlijke levensstijl meer toelichten.

Vitakruid

In 2021 kwam ik in contact met Vitakruid een mooi toeval, want juist in die periode had ik mij voorgenomen nu toch echt weer eens goed te kijken of de vitamines die ik op dat moment gebruikte nog wel bij mij pasten. En toen kwam Vitakruid op mijn pad en sindsdien werken we samen. Ik mag mij inmiddels zelfs trotse ambassadeur noemen! Vitakruid is een familiebedrijf dat in 2000 is opgericht door Elly Korzelius met de missie om de brug te slaan tussen de moderne orthomoleculaire wetenschap en de Traditionele Chinese Geneeskunde. De slogan van Vitakruid is niet voor niets Driven By Health: gedrevenheid om gezondheid te verbeteren!

Advies

Na het invullen van de online vitaminetest, die geheel gratis en vrijblijvend is kwam er een productadvies uit waarna ik nog wat vragen had. Deze legde ik voor aan één van de orthomoleculair therapeuten van Vitakruid en zo ontstond een vitamine routine op maat die bij mij en mijn levenswijze past. Inmiddels is dit alweer bijna anderhalf jaar mijn vaste routine en daar voel ik me heel goed bij! De vitaminetest van Vitakruid is onlangs aangepast met een sterkere focus op leefstijl en voeding.

Je kunt kiezen tussen twee tests:

 • een korte maar krachtige test van ongeveer 3-5 minuten voor een globaal inzicht
 • een diepgaande test waarbij in ongeveer 10-15 minuten in kaart wordt gebracht wat je specifieke behoeftes zijn

Ervaar het zelf en doe de online vitaminetest van Vitakruid op deze pagina!

Basissuppletie

Vegan Omega-3 capsules

Het lichaam maakt zelf EPA en DHA aan uit ALA. Plantaardige voeding, zoals walnoten, lijnzaad, chiazaad en hennepzaad, bevat het omega 3-vetzuur ALA, dat nog moet worden omgezet naar DHA en EPA in het lichaam. Het direct binnenkrijgen van DHA en EPA uit vette vis is efficiënter dan de omzetting van ALA naar deze vetzuren in het lichaam. Het gebruik van voedingssupplementen complementeert een gezond voedingspatroon. Hiervoor slikte ik om die reden al vegan Omega-3 olie. En nu gebruik ik de vegan Omega-3 capsules! Vitakruid heeft ook vegan algenolie in het assortiment. Deze capsules hebben echter mijn voorkeur, want ik kon niet wennen aan de algensmaak van de druppels. Die proef je bij deze capsules gelukkig niet! Het voordeel van de druppels is dan weer dat je die zelf kunt doseren, trouwens. Ik slik van deze vegan Omega-3 één capsule per dag.

B12 combi 6000 met folaat en P-5-P

Deze smelttabletten bevatten onder andere vitamine B12, een belangrijke voor veganisten omdat B12 alleen in dierlijke producten voorkomt zoals vlees, vis, zuivel en eieren. Opname via het mondslijmvlies zorgt voor een snelle en verbeterde opname van de werkzame nutriënten. De tabletten hebben trouwens een aardbeiensmaak!

Enkele eigenschappen van vitamine B12:

 • Vitamine B12 heeft een gunstige werking op het verminderen van vermoeidheid en futloosheid.*
 • Vitamine B12 is gunstig voor het immuunsysteem, stemming, de gemoedstoestand en concentratievermogen.*
 • Vitamine B12 zorgt voor een verbeterde functie van het zenuwstelsel, de aanmaak van rode bloedcellen en heeft een rol in het celvernieuwingsproces.*

Vitamine D3

Deze vitamine D3 is er één die vooral in de wintermaanden ondersteuning kan bieden. Vitamine D wordt door mensen aangemaakt door de huid onder invloed van zonlicht.

Deze vitamine slikte ik hiervoor al, want het is voor mij een fijne toevoeging, zeker in deze donkere maanden! De zon is in Nederland slechts 5 maanden in het jaar fel genoeg om de huid te voorzien van voldoende stralingsbehoefte. En dan moet je er nog zelf voor zorgen dat je ook voldoende buiten komt en vitamine D uit voeding haalt. In dit artikel van Vitakruid lees je meer over vitamine D.

Enkele eigenschappen van vitamine D3:

 • Vitamine D speelt een rol bij de botaanmaak en is goed voor het behoud van sterkte botten.*
 • Vitamine D is gunstig voor je weerstand.*
 • Vitamine D is goed voor de spieren en het gebit.*

IJzer Bisglycinaat Complex

Je ijzerinname is snel ontoereikend bij een vegan lifestyle. Dit is omdat ijzer voornamelijk voorkomt in dierlijke producten. Dit IJzer Bisglycinaat Complex bevat de best opneembare vorm van ijzer en aanvullende nutriënten die de ijzeropname bevorderen.*

 • Zo ondersteunt Koper het ijzertransport in het lichaam.*
 • Vitamine C toegevoegd om het ijzergehalte in het bloed te verhogen.*
 • Vitamine A en B2 bevorderen de beschikbaarheid van ijzer uit lichaamsvoorraden.*

SilSolutions®

Deze gebruik ik dagelijks op nuchtere maag. SilSolutions® helpt mijn haar volume te verbeteren en gezonde haren en nagels te behouden.

Enkele eigenschappen van SilSolutions®:

 • Voor behoud van de stevigheid, zachtheid en elasticiteit van de huid.
 • 100% natuurlijk organisch silicium (silicea) op basis van hoogwaardig brandnetelextract.
 • Buitengewoon goed opneembaar door toevoeging koolstofatoom en vloeibare vorm.

dagelijks

 • op nuchtere maag: 20 ml. SilSolutions®
 • 1 tablet vitamine D3 – 25 mcg
 • 1 capsule vegan Omega-3
 • 1 smelttablet B12 combi® 6000 met folaat en P-5-P

om de dag

 • 1 tablet Ijzer Bisglyinaat complex

Ook interessant om te lezen: de 22 meest gestelde vragen over vitamines

*Op basis van goedgekeurde gezondheidsclaims.

Dit artikel is in samenwerking met Vitakruid tot stand gekomen.

Deel:
Vorig artikel Volgend artikel

geen reacties

reageer