Mijn vernieuwde vitamine routine als veganist

Onlangs heb ik me verdiept in de vitamines en mineralen die ik als veganist gebruik, want komt dat wat ik gebruik nog wel overeen met mijn situatie en leefwijze? Zoals je eerder kon lezen deed ik de online vitaminetest van Vitakruid en kreeg daarna advies van een orthomoleculair therapeut. Een goed begin naar mijn nieuwe vitamine routine! In dit artikel deel ik het advies wat ik heb gekregen en welke supplementen ik nu gebruik.

Iedereen is anders

Ik vind het heel belangrijk om te benadrukken dat wat ik slik, niet hoeft te betekenen dat dat voor jou ook geldt. Wat jouw lichaam nodig heeft hangt af van verschillende factoren zoals je leeftijd en hoeveel je beweegt bijvoorbeeld. Ook geeft de uitslag van de online vitaminetest een basis advies. Als je echt goed je behoefte wil weten kun na de test meteen persoonlijk advies op maat vragen aan de orthomoleculair therapeut. Je kunt je vragen voorleggen en jouw persoonlijke levensstijl meer toelichten.

Benieuwd

De producten die ik na aanleiding van het advies van de orthomoleculaire therapeut heb ontvangen van Vitakruid ga ik de komende maanden proberen. Ik ben benieuwd of ik verschil ga merken in bijvoorbeeld de conditie van mijn huid, haar en nagels.

Het advies van Vitakruid

Na het invullen van de vitaminetest kreeg ik de uitkomst met product advies. Dat kwam gedeeltelijk overeen met wat ik gebruikte, maar er waren ook een aantal voor mij nieuwe supplementen. Dit zijn de producten en bijbehorende adviezen die ik na de vitaminetest kreeg die bestaat uit een basisadvies en extra advies:

Basissuppletie (sterk aanbevolen)

Vegan Omega-3 capsules

DHA en EPA kan door ons lichaam niet worden aangemaakt en moeten we dus uit onze voeding halen. Voor mensen die geen vis eten wordt aangeraden om algenolie te nemen. Hiervoor slikte ik om die reden al vegan Omega-3 olie. En nu gebruik ik de vegan Omega-3 capsules! Vitakruid heeft ook vegan algenolie in het assortiment. Deze capsules hebben echter mijn voorkeur, want ik kon niet wennen aan de algensmaak van de druppels. Die proef je bij deze capsules gelukkig niet! Het voordeel van de druppels is dan weer dat je die zelf kunt doseren, trouwens. Ik slik van deze vegan Omega-3 één capsule per dag.

Vitakruid Mineralencomplex

Deze Mineralen Complex bevat maar liefst 12 verschillende soorten mineralen waaronder koper en selenium. Ik had in de test aangegeven aandacht te willen geven aan mijn botten, haren en nagels en daarvoor dienen deze mineralen onder andere.* Deze vitamine neem je in bij de avondmaaltijd.

Enkele eigenschappen van Mineralen Complex:

 • Selenium is goed voor haar, nagels en de schildklier.*
 • Magnesium vermindert vermoeidheid en futloosheid.*
 • Chroom draagt bij aan de instandhouding van normale bloedsuikergehalten en een normale stofwisseling van koolhydraten, vet en eiwitten.*

B12 combi 6000 met folaat en P-5-P

Deze smelttabletten bevatten onder andere vitamine B12, een belangrijke voor veganisten omdat B12 alleen in dierlijke producten voorkomt zoals vlees, vis, zuivel en eieren. Het voordeel van een smelttablet is dat deze sneller wordt opgenomen door het lichaam via het mondslijmvlies. Het zorgt er zo ook voor dat werkzame nutriënten beter worden opgenomen. De tabletten hebben trouwens een aardbeiensmaak!

Enkele eigenschappen van vitamine B12:

 • Vitamine B12 heeft een gunstige werking op het verminderen van vermoeidheid en futloosheid.*
 • Vitamine B12 is gunstig voor het immuunsysteem, stemming en concentratievermogen.*
 • Vitamine B12 zorgt voor een verbeterde functie van het zenuwstelsel, de aanmaak van rode bloedcellen en het celvernieuwingsproces.*

Vitakruid B-Complex Actief zonder B6 (een multi voor de dag met choline)

Deze multi vitamine bevat uitsluitend de best opneembare vormen van vitamine B, uitgezonderd B6. Deze formule is zo samengesteld dat er geen vitamine B6 is toegevoegd om stapeling te voorkomen. Dit is een veelvoorkomend probleem bij vitamine B6 en daarom is dit B-complex zo samengesteld. Lees daar hier meer over in dit artikel op de website van Vitakruid. Zoals je hierboven ziet slik ik vitamine B12 in tabletvorm. In deze multivitamine dient de toegevoegde vitamine B12 om de overige B-vitamines goed op te kunnen nemen in het lichaam. Je kunt het zien als een schakel met een hele lage dosering.

Enkele eigenschappen van de B-Complex Actief zonder B6:

 • Vitamine B1 is o.a. goed voor het hart, zenuwstelsel, stemming en concentratievermogen.*
 • Vitamine B5 draagt o.a. bij aan de vermindering van vermoeidheid en normale weerstand tegen stress.*
 • Folaat is de natuurlijke vorm van vitamine B11 die aanwezig is in veel onbewerkte voedingsmiddelen, waaronder bladgroenten, bonen, citrusvruchten en avocado’s. Het draagt o.a. bij aan extra energie, het normaal functioneren van het immuunsysteem en de aanmaak van rode en witte bloedcellen.*

Vitakruid Gebufferde Vitamine C

Vitakruid Gebufferde Vitamine C

Vitamine C speelt een belangrijke rol in ons immuunsysteem. Ons lichaam is niet in staat om het zelf te produceren, dus zijn we volledig aangewezen om het uit onze voeding te halen. Vitamine C komt voornamelijk voor in groente en fruit en bij mij ligt het nog wel eens op de loer dat ik hier dagelijks niet voldoende van binnenkrijg.

Enkele eigenschappen van Gebufferde Vitamine C met mangaan, koper en zink:

 • Mangaan is goed voor de botaanmaak.*
 • Vitamine C, koper en zink hebben een positieve invloed op het immuunsysteem.*
 • Zink is goed voor onder andere je botten, gezichtsvermogen, haren en nagels.*

Vitamine D3

Deze vitamine D3 is er één die vooral in de wintermaanden belangrijk is. Vitamine D wordt door mensen aangemaakt door de huid onder invloed van zonlicht. Het aangeraden advies dat ik van de orthomoleculair therapeut kreeg is: in de winter wil je 50 mcg binnenkrijgen en in de zomer 25 mcg als onderhoudsdosering.

Deze vitamine slikte ik hiervoor al, want het is inderdaad een belangrijke, zeker in deze donkere maanden! De zon is in Nederland slechts 5 maanden in het jaar fel genoeg om de huid te voorzien van voldoende stralingsbehoefte. En dan moet je er nog zelf voor zorgen dat je ook voldoende buiten komt. Vegan of niet, deze vitamine is eerder een behoefte dan een luxe! In dit artikel van Vitakruid lees je meer over vitamine D.

Enkele eigenschappen van vitamine D3:

 • Vitamine D speelt een rol bij de botaanmaak en is goed voor het behoud van sterkte botten.*
 • Vitamine D is gunstig voor je weerstand.*
 • Vitamine D is goed voor de spieren en het gebit.*

Optioneel

SilSolutions®

Deze gebruik ik dagelijks op nuchtere maag. SilSolutions® helpt mijn haar volume te verbeteren en gezonde haren en nagels te behouden.

Enkele eigenschappen van SilSolutions®:

 • Voor behoud van de stevigheid, zachtheid en elasticiteit van de huid.
 • 100% natuurlijk organisch silicium (silicea) op basis van hoogwaardig brandnetelextract.
 • Buitengewoon goed opneembaar door toevoeging koolstofatoom en vloeibare vorm.

Super Greens

Dit poeder bevat maar liefst 25 nutriënten voor meer energie en vitaliteit. Je kunt dit poeder innemen met water of vruchtensap, of tijdens de maaltijd door bijvoorbeeld een sladressing. Dit poeder bevat onder andere gerstegras, rozebottel, tarwegras, spiruline en acerola. Ik ga dit gebruiken door smoothies! Handig: er zit een maatlepel in de pot zodat je altijd de juiste dosering hebt. Eén maatlepel levert vitaminen, mineralen, sporenelementen, antioxidanten en aminozuren, gelijk aan: drie porties groenten en twee porties fruit. Het is natuurlijk geen vervanging voor verse groenten en fruit, maar wel een fijne aanvulling! Deze gebruik ik ongeveer 1 à 2 keer in de week:

Enkele eigenschappen van Super Greens:

 • Vitamine E is een antioxidant die bijdraagt aan de bescherming van gezonde lichaamscellen.*
 • Zink is goed voor de concentratie en draagt bij aan sterke botten.*

Mijn oude vs vernieuwde vitamine routine

Sommige vitamines die ik geadviseerd kreeg slikte ik al en sommige nog niet.

 • Voorheen slikte ik standaard B12 tabletten en vanaf nu dus smelttabletten. Dat een smelttablet voor snellere en verbeterde opname zorgt, was nieuw voor mij!
 • Omega-3 algenolie slikte ik al langer in capsulevorm. Ik heb er nooit bij stilgestaan dit in druppelvorm te nemen. Zo kan ik het zelf doseren, ‘s ochtends 1 helft en ‘s avonds de andere helft!
 • Magnesium slikte ik al eerder, maar dat was vanwege mijn rusteloze benen. Ik ben benieuwd of ik iets ga merken aan mijn concentratie en stemming waarvoor deze ook bevorderlijk blijkt te zijn! Deze komt voor in de mineralen complex en gebufferde vitamine C.
 • Calcium slikte ik ook al eerder, deze komt nu voor in de gebufferde vitamine C. Ik slikte deze omdat calcium de opname van magnesium bevordert, niet omdat ik er een tekort aan had.
 • Vitamine D3 slikte ik al en is mij nu opnieuw geadviseerd. Heel belangrijk, zeker in deze wintermaanden!

Zo ziet mijn routine er uit:

ochtend

 • op nuchtere maag: 20 ml. SilSolutions®
 • 1 maatlepel Multi Basis of Super Greens met smoothie of sap (1 à 2 keer in de week)
 • 1 tablet vitamine D3 – 25 mcg

middag

 • 1  capsule vegan Omega-3
 • 1 capsule Gebufferde Vitamine C
 • 1 capsule B-Complex Actief zonder B6
 • 1 smelttablet B12 combi® 6000 met folaat en P-5-P

avond

 • 1 capsule Mineralen Complex (bij de maaltijd)


Mijn vragen beantwoord

Na de uitslag van de vitaminetest had ik nog enkele vragen. Deze stelde ik per mail (kan ook telefonisch) aan de orthomoleculaire therapeut, waarna ik binnen 48 uur antwoorden op mijn vragen kreeg. Hieronder lees je mijn vragen en de antwoorden!

Uit de test komt geen ijzer, is dat correct? Ik slik zelf al jaren ijzer nadat uit een bloedonderzoek bleek dat dit aan de lage kant was. Is ijzer niet verstandig om voor veganisten te nemen?

Om echt te weten wat je tekorten zijn, kan je dit laten testen bij een orthomoleculair therapeut door middel van een EMB test, speekseltest of ontlasting.  Hieruit kan komen dat bij sommige mensen een ijzertekort kan optreden. Dit is niet standaard zo voor veganisten. Men die zuivel eet heeft namelijk eerder een ijzertekort. Zuivel blokkeert namelijk de opname van ijzer uit voeding. Het benodigde ijzer ligt dan ook aan het lichaamsgewicht, geslacht en leeftijd. Daarnaast dien je je net als ieder ander mens rekening te houden met een gezond en gevarieerd voedingspatroon. Zelf gebruik ik het voedingsschema van Lisa Steltenpool.

Zijn er nog aanvullende zaken waar ik als veganist rekening mee kan houden of op moet letten wat betreft vitamines?

Als veganist kan je net als ieder ander tekorten krijgen aan nutriënten, maar je krijgt binnen een bepaalde periode al snel een tekort aan Omega 3, vitamine B12, Choline, Calcium en Zink. Dit wordt voornamelijk gehaald uit dierlijke voeding. Het is hierin belangrijk om een goede basis neer te zetten voor jezelf, zodat je genoeg voedingstoffen binnenkrijgt.

Wat is het beste moment om vitamines in te nemen: voor, tijdens of na de maaltijd? Beïnvloed dit de opname?

Wanneer je hogere doseringen inneemt van bijvoorbeeld omega 3, magnesium en gebufferde vitamine C, wil je dit verspreiden over de dag. Je lichaam kan het dan beter opnemen. Welke doseringen je neemt ligt aan de behoefte en de huidige nutriënten status. Je kan bijvoorbeeld een vetzurenbalans test laten doen bij een orthomoleculair therapeut. Hieruit komt bij de meeste een disbalans van 14:1 ongeveer. Dit moet 3:1 of 1:1 zijn omega 6:3. Dan ga je 3x per dag suppleren, zodat je lichaam niet in 1x een grote hoeveelheid hoeft te verwerken. Ditzelfde geldt voor gebufferde vitamine C. Wanneer je het als onderhoud gebruikt neem je er 1-2 per dag verspreid over de dag bij de maaltijd. Wanneer je meer stress ervaart (wat vitamine C rooft) neem je 3-4 capsules verdeeld over de dag. Ligt je nou met griep op bed en bent verkouden neem je er 6 op een dag (3 x 2 capsules). Je kan alles het beste bij het eten innemen tenzij anders op het potje staat aangegeven. Multi nacht bijvoorbeeld ook bij het avondeten. Dit zal de opneembaarheid vergroten, omdat het mee gaat in de voedselbrij.

Over vitamine B12, deze is van Vitakruid met methylcobalamine. Is dit beter opneembaar dan cyanocobalamine?

Dit klopt. De synthetische variant wordt dan ook vaker gebruikt in de goedkopere suppletie, maar ook in medicatie en wordt slechter opgenomen door het lichaam. De reden hiervoor is, omdat het nog omgezet moet worden. Hier heeft het lichaam vaak moeite mee. Wij gebruiken dan ook de adonesylcobalamine, methylcobalamine of in combinatie. Deze vormen zijn natuurlijk biologisch hoogst opneembaar en direct bruikbaar voor het lichaam. Ook werken wij met smelttabletten, zodat het in het wangslijmvlies wordt opgenomen.

*Op basis van goedgekeurde gezondheidsclaims.

Dit artikel is in samenwerking met Vitakruid tot stand gekomen.

Deel:
Vorig artikel Volgend artikel

geen reacties

reageer