Vegan Taste Test #16: Vivera plantaardige kipfilet

Dat ontbrak er nog in het vleesvervanger schap: plantaardige kipfilet! Vegan kipstukjes zijn er van verschillende merken, maar met de daadwerkelijke filetvorm is Vivera de eerste in de supermarkt met een plantaardig alternatief. De hoogste tijd voor een taste test!

Vivera plantaardige kipfilet

Op de foto op de verpakking ziet het er heel aantrekkelijk uit.

Inhoud, prijs en verkrijgbaarheid

De plantaardige kipfilet is verkrijgbaar bij Albert Heijn en kost € 3,10 voor een schaaltje met twee stuks en weegt 170 gram.

De ingrediënten

Ingrediënten: 63% gerehydrateerd SOJA- en TARWE-EIWIT,zonnebloemolie, erwteneiwit, bamboevezels, natuurlijkearoma’s, azijn, verdikkingsmiddel (methylcellulose), TARWEVEZELS, zout, erwtenvezels, citrusvezels, water, TARWEZETMEEL, psyllium,aardappelvezels, maltodextrine, ijzer, vitamine B12.

De voedingswaarden

 • kcal 214
 • vetten 17 gram
 • koolhydraten 1,8 gram
 • waarvan suikers 0,1 gram
 • vezels 8,6 gram
 • eiwitten 10 gram
 • zout 0,6 gram

De bereidingsmethode

Koekenpan: Schenk Blue Band in de pan en laat warm worden. Bak vervolgens op halfhoge stand ten minste 5 minuten en draai regelmatig om.
Aifryer: Verwarm in de airfryer ten minste 6 minuten op 200 °C.

Eerste indruk

Eerlijk? Niet best: ik vond ze de plantaardige kipfilets er vreemd van kleur uitzien en een vreemde glans hebben, vettig bijna. Ook zien ze er qua vorm heel apart uit, langwerpig en plat met een rand erin gedrukt. Niet bepaald aantrekkelijk, maar vanwege mijn goede ervaringen met Vivera was ik er wel benieuwd naar. Ik was trouwens niet de enige die die eerste indruk had, nadat ik het had gedeeld op Instagram kreeg ik meerdere DM’s van mensen die hetzelfde dachten.

De plantaardige kipfilets ruiken vreemd en niet bepaald lekker zo uit de verpakking vond ik. Gelukkig trekt de geur er uit tijdens het bakken in wat plantaardige margarine in de koekenpan en wordt het neutraal van geur.

Ik heb al zo’n 32 jaar geen kipfilet op, maar bij mijn eerste hap was ik wel even in de war. Dit leek echt exact op hoe ik me kipfilet herinner, mals en stevig van structuur. Gek, normaal kan het mij (sinds een tijd) niet ‘echt’ genoeg zijn maar hier had ik de eerste paar happen er wel moeite mee, ik moest echt die knop omzetten in mijn hersenen dat dit plantaardig is. Het is wat mij betreft dan ook een zeer realistische vleesvervanger, knap gedaan!

De smaak

De smaak is vrij neutraal en dat vind ik een pluspunt. Je kunt hier alle kanten mee op. Ik heb zowel een vegan kipsaté gemaakt als vegan kip-kerrie, daarvan volgt het recept nog. Deze kipfilet blijft stevig en valt niet uit elkaar. Ik vond beiden erg lekker!

Prijs/kwaliteitsverhouding

Het is prijzig, maar als je een vervanger zoekt die hoog in eiwitten is zit je hierbij goed: bevat 15% proteïne staat voorop de verpakking vermeld. En daarnaast is dit een zeer realistische vervanger voor kipfilet wat mij betreft die daardoor qua kwaliteit fair in verhouding staat tot de prijs.

Zou ik het nog eens kopen?

Ja, hoewel ik het prijzig vind zou ik het nog eens kopen, zeker wanneer het in de aanbieding is!

Dit artikel is een onderdeel uit de serie Vegan Taste Test. Bekijk de andere delen hieronder!

Deel:
Vorig artikel Volgend artikel

1 reactie

 • Reply chiara

  heb jij een Dirk supermarkt in de burt? Ik heb onlangs vega kip nuggets daar gekocht. wij hebben afgelopen maandag gegeten, en mijn kinderen konde niet geloven dat geen kip was, mijn dochter dacht ik ik een grap maakte en wel kipnuggets waren. Wij eten geen vegan, zelf geen vegetarier, maar ik probewer om zo min mogelijk dierlijke producten te eten (beter voor de gezondheid, voor het mileau en voor de dieren) dus de smaak van kip is wel bekend bij ons. https://www.dirk.nl/boodschappen/vlees-vis/vegetarisch/1-de-beste-kipnuggets-vegan/67774 deze zijn ze (no spoon, ik werk niet bij dirk en ik word niet betaal om reclame te maken 😀 )

  23 juni 2021 at 10:45
 • reageer