Vegan Taste Test 23: Albert Heijn bloemkoolsteak gemarineerd

Onlangs zijn er weer een aantal nieuwe vleesvervangers verschenen bij Albert Heijn. Via Instagram polls vroeg ik welke ik zou proberen. Er werd met enkele procenten voorsprong op de rest het meest op de bloemkoolsteak gestemd. In deze vegan taste test lees je mijn uitgebreide review!

Inhoud, prijs en verkrijgbaarheid

De bloemkoolsteaks zijn verkrijgbaar bij Albert Heijn en kosten € 3,39 voor 2 stuks in totaal 460 gram. Hoewel ik vermoed dat het per gewicht gaat, want volgens de website kosten 2 steaks € 3,99 voor 540 gram.

De ingrediënten

Ingrediënten: 74% bloemkool, plantaardige olie (zonnebloem, raap, shea, koolzaad), specerijen (kaneel, peper, gember, anijs, venkel, kurkuma, kardemom, citroengras, chili, paprika, komijn, ui, knoflook), zout, wortelvezel, natuurlijk aroma, specerijenextract, voedingszuur (calciumlactaat [E327], melkzuur [E270]), paprikaconcentraat, kruiden.

Een noot bij deze ingrediënten mocht je het niet weten: melkzuur is ondanks wat de naam doet vermoeden wel degelijk vegan. Het is een conserveringsmiddel en heeft niets met melk te maken.

De voedingswaarden per 100 gram

  • kcal 224
  • vetten 22 gram waarvan verzadigd 2,5 gram
  • koolhydraten 3,1 gram
  • waarvan suikers 2,1 gram
  • vezels 2,9 gram
  • eiwitten 2 gram
  • zout 1,55 gram

De verpakking

De bloemkoolsteaks zijn verpakt in een plastic doorzichtige schaal met etiket. Je kunt de bloemkoolsteaks goed bekijken.

De bereidingsmethode

Koekenpan: verhit vloeibare margarine en/of (olijf)olie en bak de bloemkoolsteak rondom bruin en op matige temperatuur in ca. 8 minuten gaar. Regelmatig keren.

Barbecue/grill: gril de bloemkoolsteak in ca. 9 minuten gaar. Regelmatig keren.

Eerste indruk

Het ziet er goed gemarineerd uit en de bloemkoolsteaks hebben een diep oranje kleur. Natuurlijk bedacht ik me (waarschijnlijk net zoals jij) dat je dit supermakkelijk zelf kunt maken en het veel goedkoper kan, maar ik was benieuwd hoe de marinade smaakt en heb het daarom gekocht. En ook het stukje gemak is natuurlijk af en toe gewoon fijn bij weinig tijd!

Hoe ik het heb bereid

Ik heb het bereid in de koekenpan door het aan beide kanten te bakken in een scheutje plantaardige bakboter en olijfolie. Helaas viel 1 steak bij het vastpakken meteen uit elkaar. Heel voorzichtig uit de verpakking halen dus met behulp van een spatel!

Spaghetti met pistache pesto

Ik at de steak bij spaghetti met pistache pesto, een mooie kleurrijke combinatie! Kijk hier voor het recept van de pistache pesto.

De smaak

Smaken verschillen natuurlijk, maar ik proefde het meteen: dit is niet voor mij. Er zit een zoete smaak aan die na het bestuderen van de ingrediënten kaneel blijkt te zijn. Ik ben dol op kaneel, maar niet in hartige gerechten als deze. De kaneel overheerst en staat me tegen, ik had een pittige peper/chilismaak verwacht. Er zit trouwens ook behoorlijk veel zout in.

Prijs/kwaliteitsverhouding

Die is veel te hoog. Want laten we eerlijk zijn, als je zelf een bloemkool in dikke plakken ‘steaks’ snijdt en het marineert met wat olie en kruiden ben je een fractie van de prijs kwijt. Nu betaal je € 3,39 voor 2 stuks, koop je een bloemkool dan kost die op dit moment bij Albert Heijn € 2,19 en daar haal je er minstens 5 á 6 uit. Dus de prijs zou wat mij betreft absoluut een stuk naar beneden mogen. Ik zou € 2,49 voor 2 stuks eerder in een schappelijke richting vinden!

Zou ik het nog eens kopen?

Nee, omdat het me niet smaakt vanwege de kaneel. Had het me wel gesmaakt, dan had ik het op een hete zomerdag vast wel gekocht ondanks de hoge prijs vanwege het gemak. Goed, dan maar zelf maken wat eigenlijk niet veel werk is: kijk hier en hier voor twee lekkere recepten!

Dit artikel is een onderdeel uit de serie Vegan Taste Test. Bekijk de andere delen hieronder!

Deel:
Vorig artikel Volgend artikel

geen reacties

reageer