Vegan Taste Test #18: Garden Gourmet VUNA plantaardige tonijn

Naast alternatieven voor vlees verschijnen er steeds meer plantaardige varianten voor vis. Ook Garden Gourmet speelt hierop in met een gloednieuw product: VUNA, het alternatief voor tonijn. Ik heb het geproefd en ben razend enthousiast. In dit artikel vertel ik je meer over deze plantaardige visvervanger, wat het kost, hoe het smaakt en wat je er allemaal mee kunt. Let’s go!

Bewustwording

Netflix documentares als Seaspiracy zorgen voor meer bewustwording over de donkere kant van visserij en stijgt de vraag naar alternatieven. Tot voor kort was het aanbod aan plantaardige variaties op vis vrij gering, maar daar komt steeds meer verandering in. Ali en Lucy, de producers van de documentaire Seaspiracy, zijn trouwens een petitie gestart om 30% van de oceanen te beschermen voor 2030. Lees er hier alles over en teken de petitie!

VUNA

VUNA, de naam van dit nieuwe plantaardige product is een knipoog naar tuna, het Engelse woord voor tonijn maar dan met de beginletter van vegan. Leuk bedacht! VUNA is geproduceerd door Garden Gourmet die je vast al kent van de vele vleesvervangers en vegan pizzas.

Inhoud, prijs en verkrijgbaarheid

Voor een potje met inhoud van 175 gram betaal je € 3,99 en het is verkrijgbaar bij Albert Heijn in zo’n 420 winkels en online. Let op: van maandag 4 oktober t/m zondag 10 oktober 2021 is het bij Albert Heijn in de aanbieding voor € 2,99. Een mooi moment om het te proberen dus, of om in te slaan mocht je het al geprobeerd hebben.En vanaf november is VUNA ook verkrijgbaar bij Picnic en Jumbo. Let op: Garden Gourmet VUNA staat tussen de gekoelde vleesvervangers.

De ingrediënten

VUNA wordt gemaakt op basis van erwten-eiwitten en bevat slechts 7 ingrediënten. Het is rijk aan eiwitten en heeft een Nutri-Score B. VUNA is een bron van Omega-3 vetzuren omdat het per 100 gram en 100 kcal minimaal 0,3 gram Omega-3 vetzuren (ALA) bevat.

Ingrediënten: water, erwten-eiwitten 18%, koolzaadolie, tarwe-gluten, aroma’s, citroenvezels, zout.

De voedingswaarden

  • kcal 280
  • vetten 20 gram waarvan verzadigd 2,4 gram
  • koolhydraten 1,6 gram
  • waarvan suikers 0,1 gram
  • vezels 1,6 gram
  • eiwitten 23 gram
  • zout 0,9 gram

De verpakking

VUNA zit in een glazen potje, dit heeft als voordeel dat het makkelijk hersluitbaar is in tegenstelling tot een blikje, die wanneer eenmaal open is niet meer goed gesloten kan worden. VUNA is eenmaal geopend nog enkele dagen houdbaar in de koelkast.

De bereidingsmethode

Je kunt VUNA zo uit het potje eten of verder bereiden in warme of koude gerechten.

Eerste indruk

Zoals je vast weet volg ik alle ontwikkelingen rondom vegan producten op de voet en heb inmiddels aardig wat visopvolgers geprobeerd. Ik was dan ook heel nieuwsgierig toen Garden Gourmet me benaderde met de vraag of ze langs konden komen met hapjes bereid met VUNA, zodat ik het zelf kon proberen. Ik hield me in: ik heb het niet gekocht tot ik het vorige week kon proberen. Ik had al van meerdere mensen gehoord hoe versteld ze stonden van de smaak, dit product zou echt op tonijn lijken, in alle opzichten. Je begrijpt dat mijn verwachten hoog gespannen waren!

Hoe origineel: Garden Gourmet kwam langs met een heuse haringkar! Maar de kar was niet gevuld met ijs en vis, maar met een dikke laag erwten, het ingrediënt waarmee VUNA is gemaakt. Daarop lagen de potjes plantaardige tonijn en heerlijke hapjes bereid met VUNA.

Het eerste hapje dat ik probeerde was een pastasalade met VUNA. Ik stond echt versteld. Wat een volle tonijnsmaak. En de structuur voelde ik mijn mond exact zo aan als tonijn, bijzonder hoe ik dat nog herkende na die vele jaren dat ik geen vis meer eet!

De smaak

Dit is wat mij betreft dé vervanger voor tonijn. Dit smaakt exact zoals ik het me herinner en ook qua geur en structuur. Grappig feitje: zelfs onze zeer kieskeurige katten zijn er dol op!

Prijs/kwaliteitsverhouding

Die is in orde vind ik, want er zit veel in het potje waar je een heel gerecht mee kunt bereiden. En de kwaliteit is hoog!

Zou ik het nog eens kopen?

Absoluut, heb ik zelfs al gedaan inmiddels! De mogelijkheden met VUNA zijn eindeloos en ik heb er diverse gerechten mee gemaakt zoals deze pizzabroodjes met tonijn, rode ui en vegan mozzarella en nog een aantal andere recepten die ik binnenkort zal delen!

Dit artikel is een onderdeel uit de serie Vegan Taste Test. Bekijk de andere delen hieronder!

Deel:
Vorig artikel Volgend artikel

geen reacties

reageer