Vegan Taste Test #10: Sea So Good visvrije tonijn

Naast de serie vegan in de supermarkt ga ik vanaf nu regelmatig een nieuw vegan product uitlichten in deze nieuwe reeks Vegan Taste Test. Hoe is de smaak, wat zijn de ingrediënten en voedingswaarden, zou ik het nog eens kopen en eventuele bereidingstips: je leest het hier!

Sea So Good visvrije tonijn

Plantaardige alternatieven voor vis zijn in opkomst, dat is te merken. Er verschijnen nu zeer regelmatig nieuwe vegan visproducten in de supermarkt, zoals kibbeling en lekkerbek. In dit artikel zette ik ze onlangs voor je op een rij. En nu is daar een vernieuwende visvervanger bij gekomen: de visvrije tonijn van het merk Sea So Good.

Inhoud, prijs en verkrijgbaarheid

Er zijn 3 varianten verkrijgbaar bij Albert Heijn, alle drie verpakt in een blikje met inhoud van 135 gram:

  • naturel € 2,89
  • citroen & zwarte peper € 3,19
  • olijfolie € 3,19

De ingrediënten

Naturel ingrediënten: 95% sojatextuur (water, soja-eiwitconcentraat), sojasaus (water, sojabonen, zout, natuurazijn),natuurlijk aroma (gluten), citroensap, algenolie, zeezout, duindoorn, knoflookpoeder, kleurstof: lycopeen.

Citroen & zwarte peper ingrediënten: 89% sojatextuur (water, soja-eiwitconcentraat), koolzaadolie, sojasaus (water, sojabonen, zout, natuurazijn), natuurlijk aroma (gluten), 0,7% citroensap, algenolie, zeezout, duindoorn, knoflookpoeder, 0,1% zwarte peper, kleurstof: lycopeen.

Olijfolie ingrediënten: 90% sojatextuur (water, soja-eiwitconcentraat), 6% olijfolie, sojasaus (water, sojabonen, zout, natuurazijn), natuurlijk aroma (gluten), citroensap, algenolie, zeezout, duindoorn, knoflookpoeder, kleurstof: lycopeen.

De voedingswaarden

Naturel per 100 gram

  • kcal 80
  • vetten 0,8 gram
  • koolhydraten 2,2 gram
  • waarvan suikers 0,1 gram
  • vezels 4,4 gram
  • eiwitten 13,7 gram
  • zout 0,76 gram

Citroen & zwarte peper per 100 gram

  • kcal 129
  • vetten 6,7 gram
  • koolhydraten 2,2 gram
  • waarvan suikers 0,1 gram
  • vezels 4,2 gram
  • eiwitten 12,9 gram
  • zout 0,72 gram

Olijfolie per 100 gram

  • kcal 129
  • vetten 6,7 gram
  • koolhydraten 2,1 gram
  • waarvan suikers 0,1 gram
  • vezels 4,2 gram
  • eiwitten 12,9 gram
  • zout 0,72 gram

De bereidingsmethode

De visvrije tonijn is direct uit blik te gebruiken, zowel koud als warm.

Eerste indruk

Wat een toffe verpakkingen en wat een vernieuwend vegan product. Ik vond het leuk het tussen de blikjes vis aan te treffen en niet verstopt ergens in een healthy/bio hoekje. De prijs vind ik wel aan de hoge kant voor de grootte van de blikjes. Ik kocht de naturel variant en had een vis geur verwacht na het openen van het blikje, maar die bleef uit. Het heeft niet echt een vis geur en zo uit het blikje ook zeker geen tonijnsmaak wat mij betreft. Het ziet er anders uit dan tonijn uit blik zoals ik me die herinner, wat grover en vetter.

De smaak

Zo uit het blikje? Nee, daar proef ik geen tonijn. Het smaakt apart, niet vies maar ik vind het ook niet heel lekker. Ik heb het blikje met naturel tonijn gebruikt voor 2 gerechten, het eerste is de zalige reuzenbonensalade die mijn vader vroeger vaak maakte met onder andere reuzebonen, tonijn uit blik, rode ui en rode wijnazijn. Eerder maakte ik een veganized versie waarbij ik de tonijn door gemarineerde artisjokharten verving en dat smaakte zo heerlijk! Ik maakte deze salade nu opnieuw maar nu dus met de visvrije tonijn. Zo smaakt het al een stuk beter dan zo direct uit het blikje, maar dan nog ben ik er niet heel erg weg van: het voegt alleen voor de structuur en looks wat toe, maar voor de smaak amper iets.

Ik besloot het nog een kans te geven door het te verwarmen. En dat komt zowel de smaak als structuur zeker ten goede! Ik maakte er mini vegan tonijnpizzaatjes van met plantaardige mozzarella, rode ui en kappertjes.

Tijdens het bakken droogt de visvrije tonijn een beetje uit en wordt het een klein beetje crispy en krijgt het een veel vissigere smaak. Dit verandert alles!

Wij vonden deze pizzaatjes heerlijk op deze manier! Ik zou je dus aanraden om de tonijn niet koud te gebruiken maar eerst te verwarmen!

Prijs/kwaliteitsverhouding

De prijs ligt hoog: een klein blikje met de naturel variant kost € 2,89 en de andere twee met smaakje kost € 3,19 voor 135 gram. Ter vergelijking: een blikje naturel tonijn van John West, dus met echte tonijn kost € 1,89 voor 145 gram. Maar voor zo af en toe bij trek in een tonijnpizza? Ja, dat vind ik het wel waard!

Zou ik het nog eens kopen?

Ja, maar dus nogmaals alleen voor warme gerechten!

Dit artikel is een onderdeel uit de serie Vegan Taste Test. Bekijk de andere delen hieronder!

Deel:
Vorig artikel Volgend artikel

7 reacties

  • Reply Mei

    Leuke review, goed om te weten dat je de tonijn moet verwarmen voor een betere smaak! Die pizzaatjes zien er zeker goed uit. Mag ik vragen wat je gebruikt voor de pizzabodempjes?

    24 april 2021 at 19:52
  • Reply Mark

    Het is gewoon ontzetten smerig. Ik kan er niets anders van maken. Leuk design, hip verhaal maar slecht product.

    17 mei 2021 at 13:38
    • Reply Armando

      Nou, ja. Dit is echt zo’n product waarvan ik denk dat als een vleeseter het één keer een kans geeft om een vlees (of vis)vervanger te proberen, en ze kiezen dit product, dat ze dan de komende 3 jaar er niet meer over peinzen om vegetariër te worden. Gadver, wat smerig. Alleen de kleur lijkt erop: de vorm maar een beetje, de smaak lijkt nergens op (behalve dat ‘t zo’n nare vis-achtige smaak is), en de geur is al helemaal alsof je visolie aan ‘t eten bent.

      Misschien dat het warm inderdaad beter is, maar dat mogen ze dan wel op het label zetten.

      17 januari 2022 at 13:02
  • Reply Monique

    Zit in visvrije tonijn wel jodium?
    Heb ik nodig in mijn dieet en eieren verdraag ik niet.

    29 april 2023 at 12:36
    • Reply Suzanne

      Dat durf ik niet met zekerheid te zeggen, het beste kun je dit vragen aan de fabrikant.

      3 mei 2023 at 09:28

    reageer