Allerhande recept veganized: car­p­ac­cio met crè­me van Par­me­zaan­se kaas en ru­co­l­a­pes­to + video

Ik zei direct ja toen de Vegetariërsbond me vroeg om een gerecht uit de kersteditie van de Allerhande van Albert Heijn te veganizen. Oftewel, een plantaardige versie te maken van een gerecht dat dat van oorsprong niet is. Wat vond ik dit leuk om te doen!

Het gerecht

Het gerecht waar ik een veganistische versie van heb gemaakt, is de carpaccio met crè­me van Par­me­zaan­se kaas en ru­co­l­a­pes­to. Ik besloot de carpaccio te vervangen door 2 ingrediënten en zo ontstond een versie met vleestomaat en een versie met watermeloen. Welke ik het lekkerst vind? Beiden lekker, maar die met watermeloen het lekkerst!

Plantaardige mascarpone

Al eerder maakte ik een vegan versie van een recept uit de kersteditie van Allerhande, alweer 4 jaar geleden. Nadat ik een exclusief kijkje achter de schermen van het blad gekregen had dook in de keuken in om een vegan versie te maken van de brownie taart die dat jaar op de cover stond. Kijk daarvoor hier! De plantaardige variant van mascarpone die ik daarvoor maakte is op basis van cashewnoten. Ik besloot dat deze keer niet te doen, omdat de vegan Parmezaanse kaas die ik gebruikte ook die basis heeft. Zo zou het wel een heel zwaar voorgerecht worden. Ik maakte een vegan mascarpone met onder andere haverspread en haverfraiche en het resultaat deed me zo denken aan het kaasje La vache qui rit! Ik ben heel benieuwd, mocht jij dit recept gaan maken laat me weten: haal jij die smaak er ook uit?

Goed geslaagd

Hoe dan ook, ik ben tevreden over het resultaat en vond het heel erg leuk om hier aan mee te werken!

Video

Het recept

Afdrukken

Allerhande recept veganized: car­p­ac­cio met crè­me van Par­me­zaan­se kaas en ru­co­l­a­pes­to

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

 • Auteur: Suzanne
 • Genoeg voor: 4 personen 1x

Ingrediënten

Scale
 • kuipje AH haverspread
 • 75 gram AH haver fraîche
 • 50 gram Parmezaanse baas, kijk hier voor het recept, je hebt ongeveer 1/3 ervan nodig de rest kun je bewaren in een goed afgesloten pot.
 • zwarte peper
 • 70 ml. extra vierge olijfolie
 • 80 gram pijnboompitten
 • 30 gram rucola
 • 10 gram verse basilicum
 • 1 teen knoflook
 • 3 eetlepels balsamicoazijn
 • 2 vleestomaten of 1 mini watermeloen
 • stukje Violife vegan Parmezaanse kaas, verkrijgbaar bij o.a. AH

Bereidingswijze

 • Maak de vegan mascarpone door de haverspread te mengen met de haver fraîche en 35 gram Parmezaanse Baas en breng op smaak met zwarte peper. Zet in de koelkast.
 • Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan en laat afkoelen op een bord.
 • De de rucola, basilicum, het teentje knoflook,  3/4 van de geroosterde pijnboompitten, de overige Parmezaanse Baas en 30 ml. olijfolie in een hakmolen of keukenmachine en pureer tot een pesto. Voeg eventueel een scheutje water toe om het wat dunner te maken.
 • Meng 40 ml. olijfolie met de 3 eetlepels balsamicoazijn tot een dressing.
 • Je kunt als plakjes carpaccio kiezen voor vleestomaten of watermeloen.
 • Gebruik je vleestomaten, snij deze dan in zo dun mogelijke plakjes.
 • Gebruik je watermeloen, snij de schil en witte plekjes eraf. Snij een dikke plak af en steek er een rondje uit met een uitsteker. Snij dit rondje watermeloen in zo dun mogelijke plakjes. De stukken watermeloen die je over hebt kun je in een goed afgesloten vershouddoos bewaren in de koelkast om te snacken of te verwerken in een smoothie.
 • Verdeel de dunne plakjes tomaat of watermeloen over de borden.
 • Schep met 2 lepels een quenelle van de vegan mascarpone op het midden van het bord.
 • Bestrooi met de rest van de pijnboompitten.
 • Verdeel de rucolapesto en dan de balsamicodressing eromheen.
 • Bestrooi met zwarte peper.
 • Snij dunne krullen van de Violife vegan Parmezaanse kaas en verdeel deze over de carpaccio.

Dit artikel is in samenwerking met de Vegetariërsbond tot stand gekomen.

Nog meer vegan feestelijke recepten? Neem dan een kijkje hieronder!

Print Friendly, PDF & Email
Deel:
Vorig artikel Volgend artikel

geen reacties

reageer

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star