Vegan speculaas tiramisu

De tijd van lange herfstavonden zijn aangebroken en de feestdagen komen weer langzaamaan in zicht. Ik dook de keuken in voor een bijzonder lekker dessert dat hier helemaal bij past. Wat dacht je van deze speculaas tiramisu? Helemaal vegan uiteraard en zal bij iedereen in de smaak vallen, gegarandeerd! 

Zelfgebakken speculaasbrokken

Voor deze tiramisu gebruikte ik zelfgebakken speculaasbrokken. Deze bak je heel gemakkelijk zelf. Kijk hier voor het recept!

Silken tofu

En ik gebruikte silken tofu. Deze variant van tofu is een stuk zachter dan de stevigere blokken die je waarschijnlijk kent uit de supermarkt. Het is door de structuur en de milde smaak perfect toepasbaar voor desserts, maar ook soepen en sauzen. Wil je er meer over lezen en zien wat je er nog meer mee kunt maken? Kijk dan eens naar dit artikel Tofu en tempeh: wat is het en hoe bereid je het?

Afdrukken

Vegan speculaas tiramisu

  • Auteur: Suzanne

Ingrediënten

Scale
  • 300 gram silken tofu
  • 130 ml. koude sterke koffie of espresso
  • 90 gram plantaardige margarine (ik gebruikte AH plantenmargarine)
  • 2 eetlepels rietsuiker
  • 25 ml. sinaasappelsap
  • 20 ml. Amaretto of rum
  • speculaasbrokken, ongeveer de helft van de hoeveelheid van dit recept
  • 1 eetlepel witte suiker
  • 1 theelepel gemalen kaneel

Bereidingswijze

  • Smelt de margarine in een steelpan en laat afkoelen.
  • Meng de tofu, sinaasappelsap, rietsuiker en Amaretto of rum in een blender en voeg beetje bij beetje de margarine toe tot het een egaal mengsel is.
  • Schenk de koffie of espresso in een platte schaal van ongeveer 15 cm. x 20 cm. of diep bord en doop de speculaasbrokken er in. Leg 1 laag in koffie gedoopte speculaasbrokken in de schaal.
  • Bedek met een laag van het tofu mengsel, bedek met een laag speculaasbrokken en ga zo door. Eindig met een laag met het tofu mengsel.
  • Meng de witte suiker met kaneel en bestrooi over het tofu mengsel.
  • Verkruimel een stuk van de speculaasbrokken en strooi dit over het tofumengsel.
  • Zet een nacht in de koelkast.
  • Ongeveer 2 dagen houdbaar in de koelkast.

Print Friendly, PDF & Email
Deel:
Vorig artikel Volgend artikel

7 reacties

  • Reply Sandra

    Ziet er heerlijk uit! Hoeveel gram brokspeculaas (glutenvrije in mijn geval) heb ik nodig wanneer ik kant-en-klare wil gebruiken?

    18 oktober 2018 at 00:43
    • Reply Suzanne

      Dank je! Ik heb het niet gewogen dus weet niet precies hoeveel gram. Maar van de standaardverpakkingen van 375 gram zul je ongeveer de helft of iets meer dan dat nodig hebben verwacht ik.

      18 oktober 2018 at 10:19
  • Reply Kira

    Hi, welke amaretto/rum is vegan?

    19 oktober 2018 at 16:46
  • Reply Sanne

    Voor hoeveel personen is dit gerecht ongeveer?

    1 december 2018 at 10:12
    • Reply Suzanne

      Het ligt aan de grootte van de porties die je serveert, maar ik zou uit gaan van 6 tot 8 personen.

      1 december 2018 at 13:24
  • Reply Kiki

    Verrassend lekker, heb het wel zonder alcohol gemaakt.
    Voor mij zijn dit wel maar 2 porties haha.

    4 januari 2019 at 15:12
  • reageer

    Recipe rating