Vegan speculaas tiramisu

De tijd van lange herfstavonden zijn aangebroken en de feestdagen komen weer in zicht. Ik dook de keuken in voor een bijzonder lekker dessert dat hier helemaal bij past. Wat dacht je van deze speculaas tiramisu? Helemaal vegan uiteraard en zal bij iedereen in de smaak vallen, gegarandeerd!

Speculaasbrokken

Voor deze tiramisu gebruikte ik speculaasbrokken. Deze zijn meestal vegan, zoals onderstaande:

  • 1 de Beste speculaasbrokken
  • AH speculaasbrokken
  • AH speculaasbrokken met amandelen
  • Jumbo speculaasbrokken
  • PLUS speculaasbrokken

Je kunt speculaasbrokken ook zelf maken, kijk hier voor het recept!

Silken tofu

En ik gebruikte silken tofu. Deze variant van tofu is een stuk zachter dan de stevigere blokken die je waarschijnlijk kent uit de supermarkt. Het is door de structuur en de milde smaak perfect toepasbaar voor desserts, maar ook soepen en sauzen. Wil je er meer over lezen en zien wat je er nog meer mee kunt maken? Kijk dan eens naar dit artikel tofu en tempeh: wat is het en hoe bereid je het?

Alcohol

Tiramisu bevat van origine alcohol. Ik heb dit bij deze versie weggelaten en mis het niet! Wil je toch alcohol toevoegen, kies dan voor 25 ml. rum en voeg dit toe bij de tweede stap in de blender.

Afdrukken

Vegan speculaas tiramisu

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Auteur: Suzanne
  • Genoeg voor: 4 personen 1x

Ingrediënten

Scale
  • 300 gram silken tofu
  • 130 ml. koude sterke koffie of espresso
  • 90 gram plantaardige boter
  • 2 eetlepels suiker
  • 25 ml. sinaasappelsap
  • ongeveer 2 speculaasbrokken
  • 1 eetlepel suiker
  • 1 theelepel gemalen kaneel

Bereidingswijze

  • Smelt de plantaardige boter in een steelpan en laat afkoelen.
  • Meng de tofu, sinaasappelsap en suiker in een blender en voeg beetje bij beetje de gesmolten plantaardige boter toe tot het een egaal mengsel is.
  • Schenk de koffie of espresso in een diep bord en doop de speculaasbrokken er in. Leg 1 laag in koffie gedoopte speculaasbrokken in een platte schaal van ongeveer 15 cm. x 15 cm.
  • Bedek met een laag van het tofu mengsel, bedek met een laag speculaasbrokken en ga zo door. Eindig met een laag met het tofu mengsel.
  • Meng de witte suiker met kaneel en bestrooi over het tofu mengsel.
  • Verkruimel een stuk van de speculaasbrokken en strooi dit over het tofumengsel.
  • Zet een nacht in de koelkast.
  • Ongeveer 2 dagen houdbaar in de koelkast.

Kijk ook eens naar mijn andere vegan recepten voor tiramisu:

Print Friendly, PDF & Email
Deel:
Vorig artikel Volgend artikel

2 reacties

  • Reply Roos

    Wat leuk, dit ga ik zeker proberen te maken voor kerst! Heb je toevallig nog een suggestie om het leuk mee te serveren, een bepaald type fruit? Kerstige groet!

    12 december 2023 at 12:02
    • Reply Suzanne

      Leuk! Ik denk meteen aan geel of oranje fruit, kakivruchten zie je nu veel en die uitsteken met een koekjesuitsteker in stervorm. Of mandarijnpartjes zal lekker bij de speculaas smaken. Fijne feestdagen alvast!

      12 december 2023 at 12:08

    reageer

    Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star