Vegan speculaas tiramisu
- 300 gram silken tofu
- 130 ml. koude sterke koffie of espresso
- 90 gram plantaardige margarine (ik gebruikte AH plantenmargarine)
- 2 eetlepels rietsuiker
- 25 ml. sinaasappelsap
- 20 ml. Amaretto of rum
- speculaasbrokken, ongeveer de helft van de hoeveelheid van dit recept
- 1 eetlepel witte suiker
- 1 theelepel gemalen kaneel
- Smelt de margarine in een steelpan en laat afkoelen.
- Meng de tofu, sinaasappelsap, rietsuiker en Amaretto of rum in een blender en voeg beetje bij beetje de margarine toe tot het een egaal mengsel is.
- Schenk de koffie of espresso in een platte schaal van ongeveer 15 cm. x 20 cm. of diep bord en doop de speculaasbrokken er in. Leg 1 laag in koffie gedoopte speculaasbrokken in de schaal.
- Bedek met een laag van het tofu mengsel, bedek met een laag speculaasbrokken en ga zo door. Eindig met een laag met het tofu mengsel.
- Meng de witte suiker met kaneel en bestrooi over het tofu mengsel.
- Verkruimel een stuk van de speculaasbrokken en strooi dit over het tofumengsel.
- Zet een nacht in de koelkast.
- Ongeveer 2 dagen houdbaar in de koelkast.