Appelflappen

vegan appelflappen

De lekkerste appelflappen maak je heel eenvoudig zelf! Met maar een paar ingrediënten zet je een schaal vol heerlijke warme appelflappen op tafel.

Oud & Nieuw met appelflappen met een twist

Een schaal vol nog warme net afgebakken appelflappen met Oud & Nieuw: een heerlijke manier om het jaar af te sluiten! Wist je dat een vegan appelflap supermakkelijk om te maken is? Hieronder vind je het recept met een lekkere zoete twist, ik heb er namelijk amandelspijs aan toegevoegd!

Lekkere snacks voor de laatste dag van het jaar

Weet jij al wat je nog meer voor lekkers gaat serveren op de laatste dag van het jaar? Ik heb wat heerlijke suggesties voor je, echte crowdpleasers die bij jong en oud in de smaak zullen vallen.

zoete lekkernijen

appel- en banaanbeignets

vegan puddingbroodjes

vegan chocoladebollen

appel-kaneelbollen

hartige lekkernijen

pesto kransjes

vegan kaasvlinders met mosterddip

gevulde champignons

mini vegan worstenbroodjes met zoete aardappel

Wat zijn appelflappen?

De klassieke appelflap bestaat uit een tot driehoek gevouwen plak bladerdeeg gevuld met een mengsel van blokjes appel, suiker en kaneel en is vooral nog warm uit de oven onweerstaanbaar. Natuurlijk zeer geschikt om met Oud & Nieuw op tafel te zetten, maar eigenlijk kan de appelflap prima het hele jaar door!

Makkelijk zelf appelflappen maken

Wist je dat je heel makkelijk zelf appelflappen kunt maken? Kies voor kant en klaar bladerdeeg, je hebt de keuze uit koelvers of uit de diepvries. Let in beide gevallen er op dat je kiest voor een versie zonder roomboter voor vegan appelflappen!

Appelflappen bewaren

Je kunt appelflappen van tevoren maken. Bewaar ze in een goed afgesloten vershouddoos en dan blijven ze 2 dagen goed. Warm ze vervolgens in 5 minuten op bij een temperatuur van 220 graden in de oven.

Appelflappen invriezen

En je kunt appelflappen ook invriezen en dan zijn ze een maand of 3 houdbaar. Laat ze eerst volledig afkoelen en bak ze wanneer je ze wil eten op 10 minuten bij 200 graden.

Welke appels voor appelflappen?

Om appelflappen te maken wordt vaak de Goudreinet gebruikt omdat deze een stevige structuur en friszure ietwat kruidige smaak heeft. De Goudreinet wordt ook wel de schone van boskoop genoemd. Ook geschikt zijn bijvoorbeeld de Jonagold en Elstar.

Hoe lang moeten appelflappen in de oven?

Appelflappen bak je in ongeveer 18 tot 20 minuten goudbruin in de oven bij een temperatuur van 200 graden. Kies je voor bereiding in de airfryer, reken dan op 8 minuten per 2 stuks bij 180 graden.

Appelflap variaties

De vegan versie voor de klassieke appelflap vind je hierboven. Maar je kun ook kiezen voor een extra twist, wat dacht je bijvoorbeeld van:

  • appel-noten: meng wat fijngehakte noten zoals walnoten of amandelen door het appel-kaneelmengsel en bereid zoals het recept hierboven.
  • appel-perenflappen: vervang de helft van de blokjes appel in het recept door plakjes peer
  • appel-caramelflappen: voeg wat vegan caramel toe aan het mengsel met appelblokjes, dit maak je door 3 eetlepels tahin te mengen met 6 theelepels maple syrup.

Appelflap recept met amandelspijs

Het is belangrijk om voor deze vegan appelflappen erop te letten dat je voor bladerdeeg zonder roomboter kiest. Ik heb aan deze appelflappen een laagje amandelspijs toegevoegd, wil je dit liever niet kun je dit gerust weglaten. Amandelspijs is kant en klaar verkrijgbaar in de supermarkt en je kunt het ook eenvoudig zelf maken.

vegan appelflappen

Afdrukken

Appelflappen

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Auteur: Suzanne
  • Genoeg voor: 10 stuks 1x

Ingrediënten

Scale
  • 10 plakjes bladerdeeg zonder roomboter uit de diepvries
  • 2 Goudreinette appels
  • 2 theelepels kaneel
  • 50 gram rozijnen
  • 1 pakje amandelspijs uit de winkel of 300 gram zelfgemaakte
  • 2 eetlepels plantaardige melk
  • 2 theelepels maple syrup
  • 2 eetlepels suiker om te bestrooien

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Haal de plakjes bladerdeeg uit de diepvries en laat ze iets ontdooien op het aanrecht.
  • Schil de appel, verwijder het klokhuis en snij de appel in heel kleine blokjes.
  • Meng de appelblokjes met de suiker, kaneel en rozijnen.
  • Meng de kant en klare amandelspijs met 25 ml. water en kneed tot een soepele bal.
  • Verdeel het amandelspijs over de helft van de plakjes bladerdeeg maar laat de randen vrij.
  • Verdeel de appel-kaneel vulling over het amandelspijs en laat ook hier de randen vrij.
  • Vouw het bladerdeeg diagonaal dicht en druk de randen goed aan met een vork.
  • Meng de plantaardige melk met de maple syrup en bestrijk de bovenkant van de appelflappen hiermee met behulp van een bakkwastje.
  • Snij aan de bovenkant in het deeg 3 á 4 sneetjes met een scherp mes zodat lucht kan ontsnappen tijdens het bakken.
  • Bestrooi de appelflappen met suiker.
  • Bak in ongeveer 18 tot 20 minuten in het midden van de oven goudbruin en gaar.
Print Friendly, PDF & Email
Deel:
Vorig artikel Volgend artikel

geen reacties

reageer

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star