Retro vegan #17: vegan puddingbroodjes

Al een tijdje dacht ik er aan: puddingbroodjes, ook wel roombroodjes genoemd. Ik at ze niet heel vaak toen ik nog vegetariër was, maar was er wel dol op. Ik herinner het me vooral iets dat ik in mijn jeugd at, in de schoolpauze even een puddingbroodje kopen bij de bakker. Zo’n heerlijk zacht broodje met zoete pudding en poedersuiker, zalig.

Let’s veganize!

En wat doe ik bij trek in iets dat niet vegan is? Dan duik ik de keuken in en probeer een versie te maken die minstens zo lekker is, maar dan zonder dierlijke ingrediënten! En deze variant is niet alleen supermakkelijk om te maken, maar lijkt ook heel erg op het puddingbroodje zoals ik me die herinner! In dit artikel lees je hoe ik ze heb gemaakt en met welke producten.

Broodjes

Puddingbroodjes worden gemaakt met witte puntbroodjes. Die zijn vrijwel nooit vegan, omdat er meestal melk in zit. Ze bestaan wel, maar dan moet je echt bij een vegan bakkerij of een enkele biologische supermarkt zijn die het verkoopt. Dat kan makkelijker. Ik probeerde het uit met hotdogbroodjes, die zijn er van verschillende merken zoals van het huismerk van Albert Heijn en Jumbo en helemaal vegan! Ze zijn minder zacht dan witte puntbroodjes, maar ik ervaar de stevigheid bij deze puddingbroodjes juist als voordeel.

Pudding

Meestal wordt er banketbakkersroom gebruikt voor puddingbroodjes. Ik heb gekozen voor custardpudding zoals ik eerder deed bij deze vegan tompoucen. Om het stevig te maken voegde ik ook wat agar agar toe, dat is het plantaardige alternatief voor gelatine. In verschillende winkels verkrijgbaar, ik kocht dit zakje bij Albert Heijn en gebruikte voor dit recept de helft daarvan. Hier zie je wat je allemaal nog meer met agar agar kunt maken!

Vanille

Voor een extra intense vanillesmaak voegde ik ook wat gemalen vanille toe, dit is verkrijgbaar bij Ekoplaza in kleine zakjes. Je kunt ook kiezen voor merg uit een vanillepeul of een theelepel vanille extract.

Afdrukken

Vegan puddingbroodjes

Benodigdheden

 • Steelpan
 • Garde
 • Spuitzak met spuitmondje
 • Auteur: Suzanne
 • Genoeg voor: 4 stuks 1x

Ingrediënten

Scale
 • 50 gram suiker
 • 50 gram Dr. Oetker custard vanillesmaak
 • 500 ml. plantaardige melk zoals sojamelk
 • vanille, zie hierboven: 1/2 theelepel gemalen vanille, merg van een vanillepeul of 1 theelepel vanille extract
 • 1/2 zakje agar agar (3,5 gram)
 • 4 hotdogbroodjes
 • poedersuiker

Bereidingswijze

 • Meng de suiker met het custardpoeder.
 • Voeg er 6 eetlepels van de plantaardige melk aan toe en roer tot een egaal mengsel.
 • Verwarm de rest van de plantaardige melk in een steelpan.
 • Voeg het suiker-custard mengsel, vanille en agar agar toe aan de warme plantaardige melk.
 • Breng het mengsel aan de kook en laat het al roerend een minuut of 3 goed doorkoken.
 • Laat het mengsel afkoelen.
 • Schep het mengsel in een spuitzak met spuitmondje.
 • Snij de hotdogbroodjes over de lengte open.
 • Vul de broodjes met het custardmengsel.
 • Bestrooi met poedersuiker.
 • De puddingbroodjes zijn ongeveer een dag houdbaar in de koelkast.

Dit artikel is deel van de serie retro vegan. Kijk hieronder voor alle delen:

Print Friendly, PDF & Email
Deel:
Vorig artikel Volgend artikel

geen reacties

reageer

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star